Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτέλεσε βασικό σημείο στην επικοινωνία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τον προκαθήμενο της Καθολικής εκκλησίας πάπα Φραγκίσκο.

 

Η απόφαση αυτή της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπονομεύει τα θεμέλια της ανεκτικότητας και βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών τόνισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 

Κατά την επικοινωνία της με τον πάπα Φραγκίσκο επισήμανε ότι η συγκεκριμένη απόφαση πληγώνει βαθιά όσους θεωρούν ό,τι το κορυφαίο αυτό σύμβολο της Χριστιανοσύνης ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού.

 

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ενέργεια αυτή, δεν αποτελεί εσωτερικό θέμα της Τουρκίας αλλά ευρύτερο ζήτημα που πρέπει να καταδικασθεί με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο από τη διεθνή κοινότητα.

 

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για τις υποστηρικτικές του δηλώσεις και του ζήτησε να ασκήσει και αυτός, από την πλευρά του, όλη του την επιρροή για να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη, προκειμένου η τουρκική ηγεσία να ανακαλέσει την απόφασή της και να επαναφέρει την Αγία Σοφία σε καθεστώς προστατευόμενου μνημείου.

 

Από την πλευρά του, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την αντίδρασή του για την αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία, συμφώνησε με τις επισημάνσεις της κ. Κ. Σακελλαροπούλου, αναγνώρισε τα πολιτικά κίνητρα της απόφασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειές του, στο πλαίσιο του ρόλου του, για αναθεώρηση της απόφασης αυτής.

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πρόσκληση προς τον πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί τη χώρα μας το 2021, χρονιά κατά την οποία θα εορταστούν τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

 

Εκείνος με τη σειρά του αποδέχτηκε την πρόσκληση, ευελπιστώντας ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν την υλοποίηση του ταξιδιού αυτού.

 

Με πληροφορίες του ΑΠΕ