LIVE!

Ρόδος: Της έκαναν αγωγή για να πάρουν πίσω τα δώρα του γάμου επειδή χώρισε με τον συγγενή τους

Ρόδος: Της έκαναν αγωγή για να πάρουν πίσω τα δώρα του γάμου επειδή χώρισε με τον συγγενή τους Facebook Twitter
4

Απορρίφθηκε η έφεση που άσκησαν τρεις ημεδαποί από την Κάρπαθο για την ακύρωση απόφασης δικαστηρίου στη Ρόδο η οποία απέρριψε την αγωγή τους κατά μιας γυναίκας από την οποία ζητούσαν να τους επιστρέψει τα δώρα γάμου μετά τον χωρισμό της από τον συγγενή τους.

Όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ του το dimokratiki.gr, η αγωγή επιχειρήθηκε να θεμελιωθεί στις διατάξεις του αδικαιολόγητου πλουτισμού, αφού στο αίτημά της, όπως αυτό διατυπώνεται, περιέχεται αξίωση για επιστροφή αυτούσια στην κάθε μία των εναγουσών, των αντικειμένων (τιμαλφή) που δώρισαν στην εναγόμενη κατά την τέλεση του γάμου της με τον γιο της πρώτης, ανιψιό της δεύτερης και εξάδερφο της τρίτης εκ των εναγουσών, άλλως την απόδοση της αξίας τους επειδή έληξε, κατά τις ενάγουσες, η αιτία της περιουσιακής μετακίνησης, ήτοι η αμετάκλητη λύση του γάμου της εναγομένης μετά του συζύγου της, η οποία καθιστά τη διατήρηση του πλουτισμού αδικαιολόγητη.


Το δικαστήριο έκρινε ότι η αγωγή είναι, αόριστη και συνεπώς, απαράδεκτη διότι εξακολουθεί να υπάρχει νόμιμη αιτία για την περιουσιακή μετακίνηση από τις ενάγουσες στην εναγόμενη, που είναι οι συμβάσεις δωρεών, οι οποίες αποτελούν νόμιμη αιτία διατηρήσεως του πλουτισμού και δικαιολογούν τη διατήρησή του.


Η μετακίνηση αυτή έγινε, κατά την αγωγή, με τη θέληση των εναγουσών, άρα ο πλουτισμός της εναγομένης καλύπτεται από ισχυρή βούληση των δωρητριών, η οποία αρκεί μόνη της για να τον δικαιολογήσει και είναι αδιάφορο νομικά το ό,τι λύθηκε ο γάμος της εναγομένης μετά του συζύγου της. Εφόσον οι συμβάσεις αυτές δωρεάς παραμένουν σε ισχύ, ο πλουτισμός στηρίζεται ακριβώς σε έγκυρη δικαιοπρακτική βούληση. 


Στην αγωγή γίνεται επίκληση σύμβασης ως αιτίας πλουτισμού και ειδικότερα συμβάσεων δωρεών μεταξύ των διαδίκων, ώστε για τη νομιμότητα της αγωγής που έχει επικουρικό χαρακτήρα να απαιτείται η επίκληση ακυρότητας των συμβάσεων.


Οι εν λόγω συμβάσεις, όπως κρίθηκε, δεν έχουν ανατραπεί νόμιμα, διατηρούν την ισχύ τους και δικαιολογούν τη διατήρηση του πλουτισμού, δηλαδή τη νόμιμη κατοχή των δωρηθέντων από την εναγομένη δωρεοδόχο.


Περαιτέρω οι ενάγουσες δωρήτριες δεν επικαλούνται την αιτία της περιουσιακής μετακινήσεως ότι αυτή έγινε με τον όρο διατηρήσεως του γάμου, είτε με την έννοια ότι ο όρος αυτός συμφωνήθηκε ως αίρεση, που η λύση του γάμου κατέστησε την επίδοση χωρίς νόμιμη αιτία, είτε με την έννοια πως τα μέρη είχαν απλώς στηρίξει από κοινού τη δωρεά κυρίως στον όρο αυτό, ως δικαιοπρακτικά θεμέλιο, που η ματαίωση του δικαιολογεί δικαστική ανατροπή της τελευταίας, με αποτέλεσμα να καταστεί παροχή χωρίς νόμιμη αιτία. 

Με πληροφορίες από dimokratiki

Ελλάδα
4

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 200 κιλά κοκαΐνης στην Ισπανία οδήγησε στις δολοφονίες σε Βάρη - Κέρκυρα το 2020

Ελλάδα / Πόλεμος συμμοριών από Σερβία και Μαυροβούνιο στην Ελλάδα: Τα 200 κιλά κοκαΐνης στην Ισπανία και οι δολοφονίες σε Βάρη - Κέρκυρα το 2020

Δύο εκατ. κόστισε η διπλή δολοφονία στη Βάρη το 2020 - Για 60 ανθρωποκτονίες σε όλη την Ευρώπη κατηγορούνται οι εμπλεκόμενοι μαφιόζοι
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Τί κρίμα. Μπορεί να την έδωσαν οικογενειακά κειμήλια γι'αυτο και τους πείραξε τόσο. Κι αυτή η πρώην νύφη, τί τα κρατάει και δεν τα δίνει πίσω; Οκ, είναι νόμιμα δικά της αλλά υπάρχει και η αξιοπρέπεια. Αυτό, μόνο σε περίπτωση που είναι κειμήλια βέβαια.
Ως δικηγόρος δεν απορώ καθόλου με τους συγγενείς, αλλά με τον συνάδελφό που όχι μόνο δέχθηκε να υπογράψει τέτοια αγωγή εξ αρχής αλλά άσκησε και έφεση κατά της απορριπτικης απόφασης .
Εκτιμητέο που σας δικηγόρος τοποθετείστε και κρίνετε τον συνάδελφό σας.Είχα και εγώ την ίδια απορία.Δυστυχώς, η εμπειρία μου σαν πολίτη από δικηγόρους, είναι ότι η ανάγκη της επιβίωσης, τους κάνει πολλές φορές να παραβλέπουν την δεοντολογία. Και είπα να μην ξύσω πληγές.Εκτός και αν οι διεκδικήτριες κυρίες ήταν τόσο εμπαθείς, που ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ να γίνει όχι μόνον η αγωγή, αλλά και η έφεση. Αλλά ειδικά για την έφεση, μου φαίνεται τραβηγμένο...
Κοινωνικά, κρίμα που έφτασαν οι κυρίες-συγγενείς του άνδρα, σε διεκδίκηση επιστροφής των δώρων.Νομικά, νομίζω η απόφαση με το σκεπτικό της, τις διδάσκει και γιατί ήταν λάθος.Διπλά χαμένες (λόγω και της δαπάνης).