Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση των αρχών για τον εντοπισμό μιας 38χρονης μητέρας, η οποία κατηγορείται για παραβίαση των υγειονομικών διατάξεων, καθώς φέρεται να σταμάτησε αιφνιδιαστικά τη φαρμακευτική αγωγή και την ιατρική παρακολούθηση της 4χρονης κόρης της που νοσεί από φυματίωση.
Το περιστατικό καταγράφηκε στη Ρόδο, όπου κατοικεί η ανήλικη, γεννημένη το 2021 και κάτοικος περιοχής στα νότια του νησιού. Η παρακολούθηση της υγείας της γινόταν από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα, όπου και είχε καταγραφεί η τελευταία επαφή με τις υγειονομικές υπηρεσίες στις 20 Μαΐου 2025.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Υγειονομικής Περιφέρειας, από την ημερομηνία εκείνη και έπειτα δεν έχει υπάρξει καμία συμμόρφωση με την προβλεπόμενη ιατρική διαδικασία. Η μικρή έχει διακόψει τόσο τη φαρμακευτική της αγωγή όσο και τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ατομική της υγεία, αλλά και για τη δημόσια υγεία, λόγω της μεταδοτικότητας της νόσου.
Η μητέρα, που φέρεται να βρίσκεται στην Αθήνα, είχε προηγουμένως επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη διευθύντρια Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και είχε δεσμευτεί ότι θα συνοδεύσει την κόρη της στο νοσοκομείο για επανεξέταση. Παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν εμφανίστηκε, γεγονός που οδήγησε στην ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοφώρου. Οι αστυνομικές αρχές αναζητούν πλέον τη γυναίκα προκειμένου να εφαρμοστεί η νομοθεσία.
Οι Αρχές εξετάζουν την υπόθεση ως ιδιαιτέρως σοβαρή, τόσο ως ενδεχόμενη παραμέληση ανηλίκου όσο και ως εσκεμμένη πράξη που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς –όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι– η μητέρα είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και της ανάγκης για συνεχή ιατρική φροντίδα.
Τι είναι η φυματίωση και πώς αντιμετωπίζεται
Η φυματίωση, παρότι ιατρικά αντιμετωπίσιμη, προϋποθέτει αυστηρή προσήλωση σε μακροχρόνια θεραπευτική αγωγή και συνεχή παρακολούθηση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μικρά παιδιά. Η αυθαίρετη διακοπή της θεραπείας όχι μόνο θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του παιδιού, αλλά δημιουργεί και αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στο κοινωνικό σύνολο.
Η φυματίωση είναι μια λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis και προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, αν και μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα του σώματος, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Η μετάδοσή της γίνεται μέσω του αέρα, όταν άτομα με ενεργή πνευμονική φυματίωση βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν, απελευθερώνοντας σταγονίδια που περιέχουν το βακτήριο. Η νόσος είναι θεραπεύσιμη, αλλά απαιτεί μακροχρόνια και συνεπή φαρμακευτική αγωγή.
Συμπτώματα και διάγνωση της φυματίωσης
Τα συμπτώματα της φυματίωσης εξαρτώνται από το όργανο που έχει προσβληθεί. Στην πνευμονική φυματίωση, τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Επίμονο βήχα με ή χωρίς πτύελα
- Αιμόπτυση
- Πόνο στο στήθος
- Δύσπνοια
- Αδυναμία και εύκολη κόπωση
- Απώλεια βάρους και ανορεξία
- Πυρετό και νυχτερινούς ιδρώτες
Η διάγνωση γίνεται μέσω δερματικού τεστ Mantoux ή εξετάσεων αίματος (IGRA), καθώς και ακτινογραφιών θώρακος και μικροβιολογικών εξετάσεων πτυέλων.
InfoKids.gr
Θεραπεία και πρόληψη της φυματίωσης
Η φυματίωση αντιμετωπίζεται με συνδυασμό αντιφυματικών φαρμάκων για περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών. Η συνέπεια στη λήψη της αγωγής είναι κρίσιμη για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών του βακτηρίου. Ο εμβολιασμός με το BCG προσφέρει προστασία, ιδιαίτερα στα παιδιά, από τις σοβαρές μορφές της νόσου.
Φυματίωση: Επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η φυματίωση παραμένει σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Πριν την πανδημία COVID-19, δηλώνονταν κατά μέσο όρο 570 περιπτώσεις ενεργού φυματίωσης ετησίως, με υπολογιζόμενη μέση επίπτωση 5,2 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Ωστόσο, λόγω της υποδήλωσης, η πραγματική επίπτωση εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη. Η νόσος εμφανίζει αυξητική τάση μεταξύ των αλλοδαπών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με ανοσοκαταστολή.
Η διακοπή της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή της νόσου και ανάπτυξη ανθεκτικών μορφών του βακτηρίου, καθιστώντας τη θεραπεία πιο δύσκολη και παρατείνοντας τη μεταδοτικότητα. Η έγκαιρη διάγνωση και η ολοκλήρωση της θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία τόσο του ασθενούς όσο και της δημόσιας υγείας.
Με πληροφορίες από dimokratiki.gr, ΕΟΔΥ