Τις υπηρεσιακές αναφορές των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη στο Πέραμα κατά την οποία τραυματίστηκε θανάσιμα ένας 20χρονος από αστυνομικά πυρά φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή».

 

Η εσωτερική έρευνα, που ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, για το περιστατικό στο Πέραμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας. Την Τετάρτη, θα απολογηθούν στον ανακριτή, οι επτά αστυνομικοί που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Μέχρι την απολογία τους, ο ένας αξιωματικός και οι 6 αστυφύλακες, κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

 

Η αναφορά αξιωματικού στο Κέντρο Επιχειρήσεων

 

Στο δημοσίευμα της Καθημερινής, αποκαλύπτεται η αναφορά αξιωματικού, ο οποίος εκτελούσε χρέη προϊσταμένου στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Όπως περιγράφει, στις 23:45 η ομάδα ΔΙΑΣ ενημέρωσε το Κέντρο ότι ακολουθεί ύποπτο όχημα στην οδό Θηβών, έχοντας κατεύθυνση το Αιγάλεω, που δεν συμμορφώθηκε σε σήμα για έλεγχο. Το λευκό όχημα κινήθηκε κατά μήκος των λεωφόρων Θηβών και Αθηνών, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα και προχωρώντας σε παραβίαση φαναριών για να διαφύγει από τους αστυνομικούς.

 

Στην αναφορά του προς τους ανωτέρους του, ο αξιωματικός υπογραμμίζει ότι μετά από διαταγή του επικεφαλής της της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης ύψωσε τον τόνο της φωνής του, δίνοντας εντολή στην ομάδα ΔΙΑΣ να σταματήσει να ακολουθεί το όχημα, προκειμένου να μην υπάρξει τραυματισμός των αστυνομικών ή των υπόπτων αλλά και διερχόμενων πολιτών. 

 

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, η εντολή αυτή δόθηκε περισσότερες από μία φορές σε αυστηρό και έντονο τόνο. «Διαβιβάστηκε πολλάκις σε αυστηρό και έντονο τόνο προκειμένου καμία ομάδα να μην εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο με το ανωτέρω όχημα» καταθέτει, σύμφωνα με την Καθημερινή. Όπως υποστηρίζει, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ Πειραιά απάντησαν μέσω ασυρμάτου ότι έλαβαν την εντολή και διέκοψαν την καταδίωξη. Κατόπιν αυτού, οι αστυνομικοί στο Κέντρο θεώρησαν λήξαν το συμβάν και συνέχισαν την φυσιολογική ροή της εργασίας τους στη διαχείριση περιστατικών. «Μετά τις εντολές του Κέντρου περί μη εμπλοκής των σταθμών, διαβιβάστηκε στον επικεφαλής της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά εάν έλαβε τις εντολές και εκείνος διαβίβασε ότι έλαβε τις εντολές και δεν συνεχίζει πλέον να ακολουθεί, χωρίς να γνωρίζει εάν συνεχίζει κάποια άλλη ομάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αναφορά.

 

Οι πυροβολισμοί στο Πέραμα

 

Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων διαβιβάστηκε μέσω ασυρμάτου από αστυνομικό της ΔΙΑΣ ότι υπάρχει επείγον περιστατικό με πυροβολισμό, εμβολισμό υπηρεσιακών οχημάτων και τραυματίες στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα. Στην αναφορά του ο ίδιος αξιωματικός ισχυρίζεται ότι μόνο τότε το Κέντρο ενημερώθηκε ότι ομάδες ΔΙΑΣ συνέχισαν την καταδίωξη, χωρίς να το διαβιβάσουν. 

 

Πυροβολισμοί στο Πέραμα: Η αναφορά ενός ακόμη αξιωματικού

 

Την ίδια περιγραφή κάνει στην αναφορά του και ένας άλλος ανώτερος αξιωματικός, που βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την περιγραφή του, η ομάδα ΔΙΑΣ μετά από εντολή διέκοψε την καταδίωξη, καθώς και ότι δικυκλιστές της ομάδας από το Αιγάλεω και το Χαϊδάρι συνέχισαν να ακολουθούν το ύποπτο όχημα χωρίς όμως να ενημερώσουν το κέντρο. «Το όχημα εντοπίστηκε από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. του Αιγάλεω και του Χαϊδαρίου και το ακολούθησε χωρίς να έχουν ενημερώσει περί αυτού το Κέντρο», κατέθεσε χαρακτηριστικά.

 

Αυτό, πάντως, που επισήμανε ο εν λόγω αξιωματικός είναι ότι απουσίαζε από το Κέντρο Επιχειρήσεων στο κρίσιμο σημείο για την υπόθεση πριν από τους πυροβολισμούς, καθώς «είχε πάει τουαλέτα». «Στις 11.50 μ.μ. άκουσα μια φωνή από το Κέντρο της Αμέσου Δράσεως και τη λέξη “Κόφτο” χωρίς τίποτα περαιτέρω. Μετά από λίγα λεπτά πήγα στην τουαλέτα και με την επιστροφή μου άκουσα από τον ασύρματο για πυροβολισμούς», σημειώνει, σύμφωνα με την Καθημερινή.

 

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση υποστηρίζουν ότι ουδέποτε άκουσαν την εντολή για διακοπή της καταδίωξης.

 

Διαψεύδουν τις αναφορές αρμόδιες πηγές

 

Μιλώντας στην Καθημερινή, υπό τον όρο της ανωνυμίας, αρμόδιες πηγές, αυτήκοοι μάρτυρες των λεγομένων μέσω ασυρμάτου, κατά την καταδίωξη, επιβεβαίωσαν ότι το Κέντρο ζητούσε από την ΔΙΑΣ να διακόψει την καταδίωξη, όταν άρχισαν οι ύποπτοι ελιγμοί του οχήματος.

 

Ωστόσο, οι αρμόδιες πηγές διαψεύδουν σε ένα βαθμό τις αναφορές των αξιωματικών. Αυτό που αναφέρουν είναι ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία στην οποία ο επικεφαλής της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά διαβίβασε στο Κέντρο ότι πράγματι άκουσε την εντολή και διέκοψε την καταδίωξη. Τονίζουν, επίσης, ότι οι ΔΙΑΣ Αιγάλεω και Χαϊδαρίου ενημέρωναν, με εξαίρεση ένα μικρό κενό διάρκειας λίγων λεπτών, για το που βρίσκονται στη διάρκεια της καταδίωξης και επομένως το Κέντρο γνώριζε ότι μετείχαν στο ανθρωποκυνηγητό.

 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, μία εκδοχή αναφέρει ότι πρώτος πυροβόλησε ο επικεφαλής της ομάδας, θέλοντας να σταματήσει το όχημα. Οι υπόλοιποι, όμως, της ομάδας του νόμισαν εσφαλμένα ότι δέχονται πυροβολισμούς με αποτέλεσμα να απαντούν με πυρά.