ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Πρόστιμο 300.000€ στην Hellenic Train- Για την ταλαιπωρία 820 επιβατών τον Ιανουάριο

Σταματημένο τρένο Facebook Twitter
Μία από τις αμαξοστοιχίες που ακινητοποιήθηκαν, στην Οινόη (Φωτ.: Twitter)
0

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ επέβαλε στην Hellenic Train η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, για τη μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστησαν τον περασμένο Ιανουάριο 820 επιβάτες, εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε έπειτα από την πολύμηνη έρευνα της ΡΑΣ για την ακινητοποίηση πέντε αμαξοστοιχιών στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας, στις 24 Ιανουαρίου, με συνέπεια τη μεγάλη ταλαιπωρία των επιβατών. 

Η αυτεπάγγελτη έρευνα κατέδειξε σοβαρές παραβάσεις διατάξεων του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι επιβάτες που δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα, στερούνται οποιασδήποτε ενημέρωσης περί των δικαιωμάτων τους για αποζημίωση.

Η Hellenic Train δεν προέβη σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου να οργανώσει εναλλακτικές υπηρεσίες μεταφοράς για τους επιβάτες, επισημαίνει η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Ιωάννα Τσιαπαρίκου. 

Οι επιβάτες «όχι μόνο δεν έφτασαν σε εναλλακτικό τόπο αναχώρησης ή στον τελικό προορισμό τους εγκαίρως, αλλά έμειναν εκτεθειμένοι για ώρες σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Οι επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν σωματικά και ψυχικά μένοντας εγκλωβισμένοι εντός των συρμών και εντός ή εκτός σταθμών, δίχως να έχουν έγκαιρη, πλήρη και σαφή ενημέρωση για την εκτέλεση των δρομολογίων τους», τόνισε ακόμη. 

Πέρα από το πρόστιμο, με την απόφασή της η ρυθμιστική αρχή υποχρεώνει την Hellenic Train σε σειρά δεσμεύσεων έναντι των επιβατών, οι οποίοι δεν τηρήθηκαν στο συγκεκριμένο συμβάν «παρά τους ισχυρισμούς της ελεγχόμενης αυτεπαγγέλτως εταιρείας». 

Μεταξύ άλλων, καλεί την Hellenic Train, εντός ενός μηνός από την κοινοποίηση της απόφασης, «να παρέχει στους επιβάτες κατάλληλες πληροφορίες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σε πραγματικό χρόνο». 

Επίσης, η εταιρεία πρέπει να ενημερώσει τους επιβάτες των αμαξοστοιχιών που ακινητοποιήθηκαν, οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη, για τα σχετικά δικαιώματά τους

Τέλος, η ρυθμιστική αρχή «απειλεί τη σιδηροδρομική εταιρεία με την επιβολή προστίμου ή άλλων μέτρων», αν με απόφασή της βεβαιωθεί η συνέχιση των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν. 

Ελλάδα
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ