Προσφυγή στο ΣτΕ από οικολογικούς φορείς κατά του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη

Προσφυγή στο ΣτΕ από οικολογικούς φορείς κατά του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου (/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ)
0

Την ακύρωση της απόφασης σχετικά με τη λειτουργία του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ, στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας, ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), το Σωματείο προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος Greenpeace Hellas και το κοινωφελές ίδρυμα, με έδρα την Αγγλία και την Ουαλία, CLIENT EARTH.

Οι οικολογικοί φορείς ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 8.9.2017 απόφαση της γενικής διευθύντριας Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία ανανεώνεται και τροποποιείται παλαιότερη απόφαση του έτους 2006, για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στηn Μεγαλόπολη Αρκαδίας, κοντά στον ποταμό Αλφειό. Ο εν λόγω σταθμός χρησιμοποιεί ως καύσιμο λιγνίτη.


Στην αίτησή τους υποστηρίζουν, ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε χωρίς να συνταχθεί νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προσαρμοσμένη στα επίκαιρα πραγματικά και νομοθετικά δεδομένα και μάλιστα επτά χρόνια μετά την λήξη ισχύος της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του 2006.


Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν, ότι η συνέχιση λειτουργίας του επίμαχου σταθμού της ΔΕΗ παραβιάζει σειρά διατάξεων του Συντάγματος, όπως είναι των άρθρων 24, 79 και 106.


Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η απόφαση της γενικής διευθύντριας, κατά παράβαση τοy νόμου 4014/2011, ανανέωσε και τροποποίησε τους περιβαλλοντικούς όρους του 2006, χωρίς να υπάρχει νέα μελέτη περιβαλλοντικών όρων, ενώ παράλληλα, παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκές οδηγίες) η οποία θέτει όρια στις επιτρεπόμενες οριακές τιμές εκπομπών διοξειδίων του θείου, σκόνης και οξειδίων του αζώτου, ενώ επιτρέπει οριακές τιμές εκπομπών οξειδίων του αζώτου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Ελλάδα / Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Το Στέιτ Ντιπάρτμπεντ συντάσσει ξεχωριστή σχετική έκθεση «για όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και για όλες τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια, σύμφωνα με τον Νόμο περί Εξωτερικής Βοήθειας του 1961 και τον Νόμο περί Εμπορίου του 1974»
LIFO NEWSROOM
Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

Ελλάδα / Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

H Ελλάδα καταγράφει ήδη πάνω από 454.000 στρέμματα καμένα έως τις 19 Αυγούστου, γεγονός που κατατάσσει το 2025 ως την πέμπτη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών, επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος
LIFO NEWSROOM