Ποιες ουσίες θεωρούνται «χάπι του βιασμού» και ποια προκαλεί αμνησία

Ποιες ουσίες θεωρούνται «χάπι του βιασμού» και ποια προκαλεί αμνησία Facebook Twitter
Unsplash
0

Διευκρινίσεις για τις χημικές ουσίες που φέρουν την ονομασία «χάπι του βιασμού» έδωσε ο καθηγητής του Α' Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Αντώνης Γούλας.

«Δεν πρόκειται για μία ουσία, αλλά για δύο – τρεις, ίσως και περισσότερες, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως "χάπι του βιασμού"», εξήγησε μιλώντας στο GRTimes, ενώ πρόσθεσε πως οι συγκεκριμένες ουσίες αποτελούν μείζον θέμα των αρχών σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Αγγλία.

Η πρώτη και πιο ευρέως διαδεδομένη είναι η φθοριονιτροζεπάμη η οποία χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό-υπνωτικό-αγχολυτικό. Η συγκεκριμένη ουσία κυκλοφορεί, αλλά για να την προμηθευτεί κάποιος χρειάζεται ειδική συνταγή, ενώ στο παρελθόν σε υποθέσεις του εξωτερικού έχει χρησιμοποιηθεί και ως «χάπι του βιασμού».

Δεν πρόκειται ωστόσο για την μοναδική ουσία. «Υπάρχει φυσικά και το γ-υδροξυβουτυρικό οξύ, ουσία που αυτούσια δεν είναι θεραπευτική και που προμηθεύεται με παράνομο τρόπο. Είτε μέσω διαδικτυόυ δηλαδή, είτε μέσω κυκλωμάτων», ανέφερε. 

Σύμφωνα με τον κ. Γούλα, ως παρενέργειες προκαλεί όσα ανέφερε η 24χρονη που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού στη Θεσσαλονίκη.

«Δηλαδή μια καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, μια άμβλυνση των αντιστάσεων και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αύξηση ερωτικής διάθεσης. Όπως και να έχει καθιστά τον άνθρωπο πιο ευάλωτο και αδύναμο να αντισταθεί σε επιθέσεις. Όμως αυτό δεν είναι το πιο ανησυχητικό», σημείωσε.

Επιπλέον εξήγησε πως η πιο επικίνδυνη παρενέργεια που μπορεί να προκαλέσει η εν λόγω ουσία είναι η ανάδρομη αμνησία. «Δηλαδή ο άνθρωπος στον οποίο έχει χορηγηθεί, να ξυπνήσει και πραγματικά να μη θυμάται τίποτα», είπε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ