«Νομίζω ότι αγγίξαμε ευαίσθητες χορδές», σημείωσε ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος, επιχειρώντας να απαντήσει στον σάλο για το βίντεο προώθησης του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας.

 

«Η σημερινή γυναίκα, που πολλές φορές έχει την καριέρα μπροστά της, το επάγγελμά της, τα μεταπτυχιακά της, φτάνει σε ηλικίες άνω των 40 για να σκεφτεί να αποκτήσει παιδί. Δεν μιλάω για όλες τις γυναίκες, αλλά αυτές που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Υπάρχουν κι άλλες που δεν θέλουν. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με γυναίκες 40, 45, 49 και 50 χρονών, που θέλουν για πρώτη φορά να αποκτήσουν παιδί, μην γνωρίζοντας τα όρια που θέτει η φύση», υποστήριξε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Open. 

 

Σε ερώτηση για το επίμαχο διαφημιστικό σποτ που αναρτήθηκε στο Youtube, όπου χαρακτηρίστηκε «ενοχοποιητικό, ρατσιστικό, στερεοτυπικό και οπισθοδρομικό», απάντησε ότι «άγγιξε ευαίσθητες χορδές».

 

«Το σποτ ήταν πράγματι κάπως σκληρό, αλλά έλεγε την ωμή αλήθεια», ισχυρίστηκε ο κ. Πάντος, την ώρα που αρκετοί επικρίνουν το βίντεο ως σεξιστικό. «Δημιουργήθηκε από μια δημοσιογράφο -δεν είχα εγώ συμμετοχή- αλλά μου φάνηκε πολύ ωραίο. Το στείλαμε στο ΕΣΡ για έγκριση και πέρασε. Το είδε πολύς κόσμος και το ενέκρινε, ήδη παίζει εδώ και 10 μέρες σε τηλεοράσεις. Το νόημα του συνεδρίου είναι "να γνωρίζετε τα όρια που θέτει η φύση, να ενημερωθείτε και να αποκτήσετε παιδιά -εφόσον τα θέλετε- στην κατάλληλη ηλικία". Μη νομίζουμε ότι μετά τα 40 τα πράγματα είναι τόσο εύκολα από επιστημονική άποψη», τόνισε.

 

Για τις σφοδρές αντιδράσεις, ανάμεσά τους και από την Καίτη Γαρμπή, ο Κωνταντίνος Πάντος απάντησε: «Το βίντεο δεν λέει, "Κάντε παιδιά". [...] Το "δεν έκανες αυτό που πρέπει", το λέει η γυναίκα που έφτιαξε το βίντεο, είναι η βιογραφία της. Το βίντεο λέει αν θέλεις να αποκτήσεις παιδί, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα. Το σποτ φέρνει την γυναίκα αντιμέτωπη με την ωμή πραγματικότητα, την οποία βλέπουμε καθημερινά στα ιατρεία μας. Είναι άσχημο να διαμορφώνεται μια άδικη γνώμη και να μην ακούσουν ορισμένοι άνθρωποι ποιος ήταν ο σκοπός της όλης προσπάθειας. Εγώ δεν θέλω τις γυναίκες με μπούρκα μες στο σπίτι, όπως είπε μια κυρία. Θέλω τη σύγχρονη γυναίκα ενημερωμένη. Τίποτα άλλο». 

 

Τέλος ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα να ακυρωθεί το συνέδριο, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στα Ιωάννινα, καθώς ο ίδιος αλλά και η υπόλοιπη οργανωτική επιτροπή έχουν στεναχωρηθεί με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.

 

Δείτε τις δηλώσεις: