Πανελλήνιες 2022: «Αναμενόμενα αλλά δύσκολα» τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα- Για πολύ καλά προετοιμασμένους

Πανελλήνιες 2022: «Αναμενόμενα αλλά δύσκολα» τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα- Για πολύ καλά προετοιμασμένους Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Αναμενόμενα αλλά δύσκολα χαρακτήρισαν φιλόλογοι τα θέματα που κλήθηκαν να απαντήσουν σήμερα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2022. 

Τα θέματα απαιτούν πολύ καλά προετοιμασμένους υποψήφιους, επεσήμαναν μιλώντας στο ΑΠΕ οι Δωρίτα Δαμιανού και Αγγελική Λέλλου, φιλόλογοι του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Αγίου Δημητρίου. 

Το θέμα στο οποίο αναφέρονται τα τρία κείμενα είναι αναμενόμενο, «λόγω της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή», εξήγησαν. Ειδικότερα, το θέμα των Πανελλαδικών εξετάσεων 2022, ανήκει στην ευρύτερη ενότητα «Παράδοση και Πολιτισμός», η οποία διδάσκεται στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Η δομή των τεσσάρων θεμάτων του διαγωνίσματος «είναι σαφής και ακολουθεί τους κανονισμούς του τρόπου αξιολόγησης του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, σύμφωνα με το ΦΕΚ του Αυγούστου 2019», σημείωσαν. 

Όμως τα θέματα Β2 και Β3 «είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και προϋποθέτουν μεγάλη εξοικείωση των μαθητών με τη γλώσσα του κειμένου και πολύ καλή γνώση της θεωρίας για τις γλωσσικές επιλογές του συγγραφέα ενός κειμένου», συμπλήρωσαν οι δύο φιλόλογοι.

Το θέμα της έκθεσης αφορούσε την ιστορία και τις ιστορικές γνώσεις: «Αξίζει να μαθαίνουμε για αυτούς τους νεκρούς. Αξίζει να γνωρίζουμε τι έκαναν, πώς σκέφτονταν, πώς ζούσαν».

Στη Λογοτεχνία «έπεσαν» τρία πεζά κείμενα: Του Ραϋμόνδου Αλβανού (Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες), απόσπασμα από ομιλία της Κικής Δημουλά (από το βιβλίο Εκλήθην ομιλήτρια) και του Θανάση Βαλτινού (Επείγουσα ανάγκη ελέου. Διηγήματα).


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ