Πανδημία: Η Ελλάδα δεύτερη σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα τον Ιούνιο στην ΕΕ

Πανδημία: Η Ελλάδα δεύτερη σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα τον Ιούνιο στην Ε.Ε. Facebook Twitter
0

Αναλυτικά στοιχεία για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα εν μέσω πανδημίας στα κράτη μέλη της ΕΕ, έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, υπολογίζοντας πως τον Ιούνιο οι επιπλέον θάνατοι ήταν αυξημένοι κατά 5.8% σε σχέση με τη μέση μηνιαία θνησιμότητα την περίοδο 2016-2019.

Τον Νοέμβριο του 2020, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην ΕΕ είχε αγγίξει το 40% ενώ φέτος, ο Απρίλιος ήταν ο χειρότερος μήνας ως τώρα με 20,2%. Στα στοιχεία συνυπολογίστηκαν και τα δεδομένα από Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Νορβηγία και Ελβετία. 

Πρώτη τον φετινό Ιούνιο ήταν η Λετονία με 20,5%, ενώ ακολούθησε η Ελλάδα με 18,2% και η Εσθονία με 17,9%.  Στον αντίποδα, η Σουηδία είχε 2,3% λιγότερους θανάτους από τον μέσο όρο της περιόδου 2016-2019 προ πανδημίας (το Λίχτενσταϊν που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA), αλλά όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε 43,3% λιγότερους θανάτους τον ίδιο μήνα. Η Νορβηγία επίσης 2,3% λιγότερες απώλειες). 

Τον Μάιο, η Ελλάδα είχε καταγράψει 21,2% περισσότερους θανάτους από τον μέσο όρο σύγκρισης, και η Κύπρος 18,8%. Ωστόσο η εικόνα για την Κύπρο βελτιώθηκε απότομα τον Ιούνιο, αφού καταγράφηκαν 2,4% περισσότεροι θάνατοι. Σε επίπεδο Ένωσης, μετά το 20,2% του Απριλίου, τα ποσοστά μειώθηκαν σημαντικά και ο μέσος όρος στην ΕΕ έπεσε στο 9,6% τον Μάιο και στο 5,8% τον Ιούνιο. 

Κορωνοϊός – Η Ελλάδα δεύτερη σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα τον Ιούνιο στην Ε.Ε. Facebook Twitter
Κορωνοϊός – Η Ελλάδα δεύτερη σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα τον Ιούνιο στην Ε.Ε. Facebook Twitter
Ο μέσος όρος υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην ΕΕ σε σύγκριση με την περίοδο 2016-2019

Η διακύμανση στην Ελλάδα

Όπως σημειώνει η Eurostat, τα μέγιστα και η ένταση των εξάρσεων παρουσίασαν μεγάλη διακύμανση στα κράτη μέλη. Ειδικά στην Ελλάδα, το μέγιστο της υπερβάλλουσας θνησιμότητας καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2020, που οι επιπλέον θάνατοι άγγιξαν το 28,1%.

Από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2020 η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην χώρα παρέμενε σε μονοψήφια ποσοστά. Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα στην γειτονική Ιταλία που τον Μάρτιο του 2020 οι επιπλέον θάνατοι άγγιξαν το 49,6% και τον Απρίλιο του 2020 το 41,7%

Το φθινόπωρο της περασμένης χρονιάς, η εικόνα άρχισε να αλλάζει και στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο οι επιπλέον θάνατοι ανήλθαν στο 10,3% και, μετά το 28,1% του Νοεμβρίου ακολούθησε το 19,9% του Δεκεμβρίου.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, με την Ελλάδα σε μακροχρόνιο lockdown, οι επιπλέον θάνατοι ήταν λιγότεροι από τον μηνιαίο μέσο όρο σύγκρισης των ετών 2016-2019, με 8% λιγότερους θανάτους τον πρώτο μήνα του έτους, και 2,9% λιγότερους θανάτους τον αμέσως επόμενο. 

Δεύτερος χειρότερος μήνας από το ξέσπασμα της πανδημίας για τη χώρα αποδείχθηκε ο φετινός Απρίλιος, όπου η υπερβάλλουσα θνησιμότητα άγγιξε το 24,8%. Τρίτος χειρότερος μήνας, ο Μάιος του 2021 με 21,8%. 

Από την ανάλυση της Eurostat λείπουν τα στοιχεία για τον Ιούνιο από την Ιρλανδία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, την Ισλανδία και την Ελβετία. 

Κορωνοϊός – Η Ελλάδα δεύτερη σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα τον Ιούνιο στην Ε.Ε. Facebook Twitter
Η διακύμανση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας στα κράτη μέλη
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΑΚΑ: Συνελήφθησαν 4 άτομα στο πλαίσιο του αγώνα Παναθηναϊκού – Μπότεφ

Ελλάδα / ΟΑΚΑ: Συνελήφθησαν 4 άτομα στο πλαίσιο του αγώνα Παναθηναϊκού – Μπότεφ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, «θα συνεχιστούν εντατικά οι έλεγχοι για την καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους, τόσο με προληπτική όσο και με κατασταλτική δράση»
LIFO NEWSROOM