Παγώνη για ιό κοξάκι: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Παγώνη για ιό κοξάκι: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σε προειδοποιήσεις για τον ιό κοξάκι, την εποχική γρίπη, τον στρεπτόκκοκο, αλλά και τις άλλες ασθένειες, ενόψει του χειμώνα, προχώρησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. 

«Είναι μια περίοδος που είναι σε έξαρση η “κοξάκι. Είναι κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε έξαρση. Στο 50% τα παιδιά είναι συμπτωματικά» είπε η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ . Όπως ανέφερε «μπορεί να είναι απλά συμπτώματα πυρετός, 38-38,5 και πονόλαιμος, ξεκινούν εξανθήματα στις παλάμες και στα πέλματα. Όταν εμφανιστούν φλύκταινες στο λαιμό, στα ούλα, τότε οι γονείς ανησυχούν γιατί το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί, ακόμη και νερό είναι δύσκολο. Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα».

«Οι επιπλοκές που είναι σπανιότητες αλλά πάρα πολύ σημαντικές. Είναι εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κοξάκι και για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, 5-6 και κάτω. Βέβαια χρειάζεται προσοχή, τα αντισηπτικά τα παιδιά τα παίρνουν μαζί τους στο σχολείο. Τα παιδιά ξέρουν να τα χρησιμοποιούν. Έχουν μάθει απ΄την covid-19, άρα μπορούν να τα χρησιμοποιούν, γιατί μεταδίδεται με τα σταγονίδια, με την ομιλία, με το βήχα, με το φτέρνισμα και με τις επιφάνειες», τόνισε.

Σημείωσε πως οι επιφάνειες στα σχολεία πρέπει να καθαρίζονται, καθώς η μετάδοση γίνεται εκεί γιατί είναι πολλά τα παιδιά. «Ένα να έχει αρρωστήσει, μεταδίδει στα άλλα», τόνισε. Οι μεγάλοι κολλάνε σπάνια, σύμφωνα με την ίδια, αλλά αν κολλήσουν περνάνε δύσκολα.

Συνέστησε στους γονείς, όταν τα παιδιά τους νιώθουν αδιαθεσία να μην τα στέλνουν στο σχολείο για να αποφευχθεί η μετάδοση. «Ας μείνει μια μέρα στο σπίτι για να δει πως θα εξελιχθεί και η κλινική του εικόνα», πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα της κοξάκι διαρκούν 5-6 ημέρες και μετά υποχωρούν, είπε και ζήτησε από τους γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο. «Το παιδί μεταδίδει μέχρι την τρίτη με τέταρτη μέρα» , είπε.

Είπε ακόμα πως ξεκίνησε και ο στρεπτόκοκκος και θα αρχίσουν και οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες. «Ευτυχώς μέχρι τώρα ο καιρός ήταν καλός. Σταματήστε να λέτε «καλώς ήρθε ο χειμώνας». Δεν θέλουμε χειμώνα. Θέλουμε να είμαστε έξω για να μην γίνεται μετάδοση», τόνισε.

Σύσταση Παγώνη για το εμβόλιο της γρίπης

«Η γρίπη ξεκινάει», είπε σε άλλο σημείο. «Αν μπει ο χειμώνας θα είναι όλο το “κοκτέιλ” μαζί και καταλαβαίνετε ότι θα είναι τα πράγματα δύσκολα», τόνισε.

Για το εμβόλιο της γρίπης συνέστησε να γίνει άμεσα γιατί ξεκινά η περίοδος έξαρσης και για τη δημιουργία αντισωμάτων απαιτούνται 15 ημέρες. «Οι άνω των 65 ετών που δεν θέλουν να κάνουν το ενισχυμένο εμβόλιο της γρίπης ας κάνουν τουλάχιστον το απλό» συνέστησε η Ματίνα Παγώνη.

Για το εμβόλιο κατά της Covid-19 σημείωσε: «Πιάνει όλα τα στελέχη της “O” το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά της Covid-19» και επισήμανε πως «είναι αρκετοί που έχουν νοσήσει με Covid. Κάθε οικογένεια έχει και περιστατικό. Απλώς τους δίνουμε οδηγίες από το τηλέφωνο και τους έχουν σώσει τα αντιϊκά φάρμακα. Έχουμε νοσηλείες στις απλές κλίνες, μικρή αύξηση στους διασωληνωμένους, αλλά είναι ελεγχόμενη η κατάσταση».

Τέλος, όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ «είμαστε από τις πρώτες χώρες στη χρήση αντιβιοτικών. Από τη μεγάλη χρήση τα συνηθίζεις. Όταν σου συμβεί κάποια σοβαρή λοίμωξη που πρέπει να πάρεις αντιβιοτικά δεν αντιδρά ο οργανισμός και παρουσιάζεις επιπλοκές»

Με πληροφορίες από ΕΡΤ 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Μαραθώνιος» για δεύτερη ημέρα με 32 απολογίες- Προφυλακίστηκε ακόμη ένα ηγετικό μέλος

Ελλάδα / Δολοφονία Λυγγερίδη: «Μαραθώνιος» για δεύτερη ημέρα με 32 απολογίες- Προφυλακίστηκε ακόμη ένα ηγετικό μέλος

Το ηγετικό μέλος, που μαζί με άλλους τέσσερις θεωρούνται επικεφαλής  της εγκληματικής οργάνωσης και αυτοί που οδήγησαν στη δολοφονία του αστυνομικού, φέρεται να είναι αυτός που έδωσε το σήμα για την έναρξη των επεισοδίων
NEWSROOM
Λέκκας για Θηρασιά: «Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο»

Ελλάδα / Λέκκας για Θηρασιά: «Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο»

«Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, το 2010 έχουν γίνει μεγάλα έργα στη Σαντορίνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις και στον Αθηνιό και στο παλιό λιμάνι και στην Οία» εξήγησε ο κ. Λέκκας
NEWSROOM