Οκτώ στους δέκα δυσκολεύονται να πληρώσουν το δάνειο

Οκτώ στους δέκα δυσκολεύονται να πληρώσουν το δάνειο Facebook Twitter
0

Συγκλονιστικά στοιχεία για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά αποκαλύπτονται από έρευνα που πραγματοποίησε η Public Issue. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 84% των νοικοκυριών που έχουν δάνειο δυσκολεύονται ή αδυνατούν να το πληρώσουν. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν δάνειο μειώθηκε κατά 8% τα τελευταία 4 χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2012, 4 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα (41%) έχουν λάβει κάποιο δάνειο από τράπεζα. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε1.541.735 νοικοκυριά. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για στεγαστικό δάνειο (25%), και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά τα καταναλωτικά (10%), τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου (4%), τα επαγγελματικά (4%) και τα επισκευαστικά (3%).

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωστόσο, το ποσοστό των νοικοκυριών με δάνειο έχει μειωθεί κατά 8%. Από 49% το 2008, και 43% το 2009, σε 41% το 2012.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν 3 στα 4 νοικοκυριά (78%) αναφέρουν ότι πληρώνουν με δυσκολία τις μηνιαίες δόσεις, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 6% εμφανίζει πλήρη αδυναμία αποπληρωμής. Το συνολικό ποσοστό, που αγγίζει το 84%, είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν. Είναι ενδεικτικό, πως το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 65% και το 2009 60%.

Τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων των δανείων είναι οι οικογένειες με παιδιά (83%) και τα νοικοκυριά που προέρχονται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα (90%).

Σε διακανονισμό του δανείου τους έχουν προχωρήσει 3 στα 10 νοικοκυριά τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ 2% των περιπτώσεων επεδίωξε κάποια ευνοϊκή ρύθμιση αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς νυχτερινά δρομολόγια Ηλεκτρικός, Μετρό και Τραμ το Σάββατο λόγω στάσης εργασίας

Ελλάδα / Χωρίς νυχτερινά δρομολόγια Ηλεκτρικός, Μετρό και Τραμ το Σάββατο λόγω στάσης εργασίας

Οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες προχωρούν στην κινητοποίηση διαμαρτυρόμενοι για την «αδράνεια και τις ασυνεπείς δημόσιες τοποθετήσεις» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών
LIFO NEWSROOM
ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΟΜΟΦΟΒΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΗΝΥΣΗ

Ελλάδα / Καταγγελία για ομοφοβία στη Θεσσαλονίκη - Ιδιοκτήτης γυμναστηρίου έκανε παρατήρηση σε άνδρα που φορούσε crop top

Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου στη Θεσσαλονίκη ισχυρίστηκε πως θα προέβαινε σε ανάλογη συμπεριφορά, ανεξαρτήτως συμπεριφοράς ή σεξουαλικού προσανατολισμού
LIFO NEWSROOM