Οικονόμου: 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα από κορωνοϊό είναι άνω των 60 ετών

Οικονόμου: 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα από κορωνοϊό είναι άνω των 60 ετών Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ASSOCIATED PRESS
0

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Με την απόφαση για την υποχρεωτικότητα είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Είναι το έσχατο μέσο,  ένα εργαλείο για να προχωρήσει κάνεις στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, η οποία εκτιμάται και αξιολογείται ανάλογα με την εξέλιξη και τα επιδημιολογικά γεγονότα. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ότι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο σκεπτικό της απόφασης της κυβέρνησης σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών εξήγησε πως «ελήφθη αφενός διότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα υπήρξε χαμηλή ανταπόκριση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης παρά το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας αυτοί είναι που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο με βαριά νόσηση, με διασωλήνωση και δυστυχώς με απώλεια ζωής, γεγονός που ταυτόχρονα προκαλεί σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας». Την ίδια στιγμή διευκρίνισε πως «πάρθηκε η απόφαση αυτή διότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια πειθούς, ενθάρρυνσης και διευκόλυνσης των συμπολιτών μας, προκειμένου να προσέλθουν σε εμβολιαστικά κέντρα και να εμβολιαστούν. Και επίσης πάρθηκε η απόφαση αυτή διότι η νέα μετάλλαξη, η μετάλλαξη Όμικρον, προκαλεί παγκόσμια ανησυχία».

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι:

  • 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα από τον ιό είναι πάνω των 60 ετών.
  • 7 στους 10 διασωληνωμένους στις Μ.Ε.Θ. ανήκουν στην ίδια κατηγορία.
  • Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου είπε πως «αξίζει επίσης να υπογραμμίσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα το Νοέμβριο όπου είχαμε μια σημαντική αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην ηλικιακή αυτή ομάδα το ποσοστό που προσήλθε κυμάνθηκε μόλις στο 3%, όταν σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες έφτασε μέχρι και το 15%. Προσδοκούμε στην τάχιστη ανταπόκριση των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών στο να έρθουν να εμβολιαστούν». Παράλληλα, χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι «αμέσως μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης υπήρξε σημαντική αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό συμπολιτών μας της ηλικιακής αυτής ομάδας. Συγκεκριμένα 30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είχαμε 25.000 νέα ραντεβού, είχαμε δηλαδή υπερδεκαπλασιασμό των ραντεβού από την ηλικιακή κατηγορία αυτή που σπεύδουν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι κατέθεσε ο αστυνομικός για την «εισβολή» στο σπίτι της Σοφίας Πολυζωγοπούλου

Ελλάδα / Η κατάθεση του αστυνομικού για την εισβολή στο σπίτι της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από την πρώην σύζυγο του Απόστολου Λύτρα

«Κατέρρευσε από τη φόρτιση» η Σοφία Πολυζωγοπούλου - «Γιατί παίρνεις το μέρος του ενώ τα έχεις πάθει κι εσύ;» ρώτησε την πρώην σύζυγο του Απόστολου Λύτρα
NEWSROOM