Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα - Πότε αναμένεται εκτόνωση

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα - Πότε αναμένεται εκτόνωση Facebook Twitter
0

Οι ειδικοί συμφωνούν στο γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα γίνει ενδημική νόσος. Αν και αδυνατούν να κάνουν προβλέψεις με βεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας δηλώνουν αισιόδοξοι.

Εικάζουν ότι η εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο ωστόσο σημειώνουν ότι «Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μιας νόσου που προκαλεί ήπια συμπτώματα, μαζί με τα εμβόλια συμβάλλει στην αύξηση της ανοσίας της αγέλης» όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αυτό θα οδηγήσει σε ένα σύστημα ενδημικής νόσου. «Πιστεύω ότι μέσα στο '22 μπορεί να συμβεί αυτό, μπορεί και μέχρι το καλοκαίρι» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως «Ανεξάρτητα από την νοσηρότητα της Όμικρον, που φαίνεται να είναι ελαφρύτερη, θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα υγείας, θα αρρωστήσουν ασθενείς, και κάποιοι πιο σοβαρά, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ανεμβολίαστοι. Επομένως θα έχουμε ένα διάστημα που θα πιεστεί το σύστημα».

Τόνισε ωστόσο, ότι παρά την τεράστια διασπορά, τα πράγματα με την μετάλλαξη Όμικρον είναι καλύτερα σε σχέση με την Δέλτα.

«Μέσα στον Γενάρη θα έχουμε συνεχείς αυξήσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες», επεσήμανε, εκτιμώντας παράλληλα ότι μετά τον Ιανουάριο θα αρχίσει μια εκτόνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διευκρίνισε, μιλώντας στο Mega, ότι «Μιλάμε για μολύνσεις, και όχι για κρούσματα. Αυτοί οι άνθρωποι πήγαν περπατώντας στα κέντρα υγείας, στα φαρμακεία ή στα νοσοκομεία. Άρα είναι άνθρωποι με ήπια νόσο» κάτι που εκτιμάται με θετικό πρόσημο.

«Παρακολουθώντας τη Νότια Αφρική και την Αγγλία, είδαμε ότι από τη στιγμή που άρχισε να έχει εκθετική αύξηση, αυτή εξαντλήθηκε περίπου σε ένα μήνα» τόνισε μεταξύ άλλων σημειώνοντας ότι το κύμα της πανδημίας φαίνεται να προχωρά γρήγορα στην αύξησή του, αλλά και στην πτώση του.

«Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται να εξαντλείται γρηγορότερα, πιθανότατα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου» πρόσθεσε.

«Κάπως έτσι βλέπουμε το τέλος μιας πανδημίας, δεν ανακοινώνεται από την τηλεόραση, αλλά βλέπουμε να εκφυλίζεται η πανδημία, να έχει λιγότερους θανάτους και λιγότερες νοσηλείες» συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Δήλωσε δε ότι αν συνεχιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, που εμφανίζεται με πιο ήπια χαρακτηριστικά, τότε ίσως να μην χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολιασμού. 

«Είναι βέβαιο ότι η νόσος κάποια στιγμή θα γίνει ενδημική. Σε αυτό βοηθάει ο εμβολιασμός και η εξάπλωση της νόσου με τις διάφορες μορφές της.

»Η Όμικρον προκαλεί αναστάτωση, αλλά όλα συντείνουν ότι μέσα στο 2022 η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία. Εδώ θα ήταν καλό να βάλουμε το χεράκι μας και να εμβολιαστούμε» είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM