Δημόσια κατακραυγή και την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει προκαλέσει η απόφαση του Εφετείου Αναστολών, υπέρ της αποφυλάκισης του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργου Πατέλη. 

 

Πρωτόδικα, ο Πατέλης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και δύο μηνών, για απλή συνέργεια στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, και για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση του νεοναζιστικού μορφώματος. Από τα δέκα χρόνια όμως έχει εκτίσει μόλις 30 μήνες - 18 προσωρινά κρατούμενος και ένα έτος μετά την περσινή απόφαση

 

Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας φέρεται να επικαλέστηκε προβλήματα του παιδιού του και να προσκόμισε σχετικές γνωματεύσεις. Με την απόφαση του Εφετείου, αφήνεται ελεύθερος, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την υποχρέωση να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα μία φορά τον μήνα.

 

Ο εισαγγελικός λειτουργός κατά την πρότασή του πρότεινε την αποφυλάκισή του Πατέλη με το σκεπτικό πως «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών».

 

«Ο,τι κινείται, σφάζεται»

Σε βίντεο ομιλιών του πριν το έγκλημα, έχει καταγραφεί να εκφράζεται με γλώσσα μίσους και απειλές. Ενδεικτικό είναι το μότο «ό,τι κινείται, σφάζεται» που είχε απευθύνει σε μέλη της ΧΑ: «Και μόλις πούμε το ΟΚ, ότι κάτι έχει γίνει, θα φύγει από εδώ μια ομάδα 20-30 ατόμων, η οποία θα είναι «τούμπανο» από όλα και να καθαρίσουνε. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Ό,τι κινείται σφάζεται». 

 

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας που αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, ο πυρηνάρχης είχε στείλει ομαδικό μήνυμα σε λίγο πριν την δολοφονία του Φύσσα, την 18η Σεπτεμβρίου του 2013. «Όλοι τώρα τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Μάλιστα ο φασίστας δολοφόνος του Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς τον είχε μάλιστα καλέσει στο τηλέφωνο όταν οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα.  

 

Αιχμές από τους δικηγόρους της οικογένειας

Οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου και Χρύσα Παπαδοπούλου επικρίνουν την απόφαση του εφετείου, κάνοντας λόγο για «συμπάθειες» που δεν κρύβονται. «Για την πλειοψηφία της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου οι δράστες-μέλη εγκληματικής οργάνωσης και συνεργοί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση δεν είναι επικίνδυνοι όταν είναι ναζιστές»

 

Κόντρα Τσίπρα - ΝΔ

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καυτηρίασε την αποφυλάκιση του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής με στίχο του Οδυσσέα Ελύτη: «7/10/20. Στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πυρηνάρχης Πατέλης καταδικάζεται σε 122 μήνες φυλάκισης. 18/10/21. Αφήνεται ελεύθερος με αναστολή. Κι ούτε μια μέρα, μια στιγμή στον τόπο αυτόν, που να μη γίνεται άδικο και φονικό κανένα. Οδ. Ελύτης»

 

Το κυβερνών κόμμα απάντησε λίγο αργότερα πως με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονές εκλογών, άλλαξαν προς το ευνοϊκότερο οι ποινές για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και καταργήθηκε η στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. «Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας οδηγήθηκε η Χρυσή Αυγή στη Δικαιοσύνη και με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε η Δίκη της Χρυσής Αυγής που οδήγησε τους νεοναζί στη φυλακή. Και με τον νέο Ποινικό Κώδικα που προτείνει η κυβέρνηση αυξάνονται τα όρια πραγματικής έκτισης ποινής στα τρία πέμπτα και τα τέσσερα πέμπτα, από δύο και τρία πέμπτα αντιστοίχως».