Νέα τροπή στην υπόθεση Γιακουμάκη - Βούλευμα καταπέλτης κατά Μαρκογιαννάκη

Νέα τροπή στην υπόθεση Γιακουμάκη - Βούλευμα καταπέλτης κατά Μαρκογιαννάκη Facebook Twitter
4

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως εκδόθηκε βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων το οποίο παραπέμπει σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες παράβασης καθήκοντος τους τότε υπευθύνους της Γαλακτοκομικής Σχολής και της εστίας, αλλά και τον πρώην βουλευτή Χανίων και υπουργό επί ΝΔ Χρήστο Μαρκογιαννάκη.


Οι πηγές που επικαλείται το Εθνος φέρονται να αναφέρουν ότι ο πρώην βουλευτής αντιμετωπίζεται σαν ηθικός αυτουργός της συγκεκριμένης παράβασης καθήκοντος καθώς με παρέμβασή του, δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν άλλοι δύο φοιτητές, πέραν του φοιτητή για τον οποίο έκανε το τηλεφώνημα, για δύο σχολικές χρονιές δωρεάν στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής ως οικότροφοι, μολονότι δεν είχαν τέτοιο δικαίωμα.

 

Οι παρεμβάσεις του Χρ. Μαρκογιαννάκη δεν σχετίζονται βέβαια με τα βασανιστήρια που τράβηξε ο Β. Γιακουμάκης. Όμως στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί προκύπτει μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις ότι και οι 3 φοιτητές ήταν ανάμεσα στην παρέα των Κρητικών (όχι σαν πρωτοπαλίκαρα) που ενοχλούσαν για μεγάλο διάστημα τον άτυχο νέο.


Αν και η παρέμβαση δεν σχετίζεται με την υπόθεση Γιακουμάκη άμεσα, το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων παραπέμπει τον Χρ. Μαρκογιαννάκη σε δίκη, θεωρώντας τον ηθικό αυτουργό για την παραμονή των τριών σπουδαστών στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής, ενώ έπρεπε να έχουν αποβληθεί από το ξεκίνημα της φοίτησής τους.

Στο βούλευμα που αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής» αναφέρεται ότι ο πρώην βουλευτής θέλοντας να προσπορίσει παράνομο όφελος στους τρεις φοιτητές που κατάγονταν από την Κρήτη, όπου ο ίδιος έβγαινε βουλευτής συνεχώς από το 1989, εξασφάλισε την παραμονή τους στην εστία, ενώ δεν δικαιούνταν να είναι οικότροφοι, με ζημιά του Δημοσίου, αφού επιβαρύνθηκε με τη στέγαση, διατροφή και εκπαίδευσή τους.


Το άλλο κομμάτι της ηθικής αυτουργίας του Χρ. Μαρκογιαννάκη αφορά, την παραπομπή των τριών σπουδαστών στο Πειθαρχικό τον Μάιο του 2014 για φθορές που έκαναν σε κοινόχρηστους χώρους της σχολής, χαράζοντας τα ονόματα των χωριών τους σε τοίχους της Εστίας. Μέσα από το δικόγραφο-φωτιά προκύπτουν οι παρεμβάσεις του πρώην βουλευτή τις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Πειθαρχικού, τον Ιούνιο του 2014.


Οι τρεις φοιτητές, θα είχαν αποβληθεί από την Εστία της σχολής, όπως είχε γίνει και με άλλους που έκαναν μικρότερες φθορές και φασαρίες, αν δεν είχε προηγηθεί τηλεφώνημα-παρέμβαση του Χρ. Μαρκογιαννάκη. Στο βούλευμα αναφέρεται ότι υπήρξε τηλεφωνική σύνδεση (από γραμματέα της Βουλής) του Χρ. Μαρκογιαννάκη με τον διευθυντή της σχολής, στο οποίο ζητήθηκε επιείκεια για τον πρωταγωνιστή σπουδαστή και να μην αποβληθεί. Το τηλεφώνημα για την ηπιότερη αντιμετώπιση παραδέχθηκε και ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, αφού παρακλήθηκε γι' αυτό από τους γονείς του νεαρού.


Στη συνέχεια ο διευθυντής ενημέρωσε για το τηλεφώνημα τα υπόλοιπα μέλη του Πειθαρχικού, κι ενώ είχαν αποφασίσει αρχικά να προχωρήσουν σε αποβολή των τριών από την Εστία, έβαλαν τελικά ελαφρύτερη ποινή, 3ήμερης αποβολής από τα μαθήματα και αποκατάστασης των ζημιών. Ο διευθυντής της σχολής και η υπεύθυνη της Εστίας ισχυρίστηκαν πως το τηλεφώνημα δεν επηρέασε και πως η ποινή ήταν μικρή επειδή ο ένας ήταν ανήλικος και αν αποβαλλόταν από την εστία δεν θα είχε πού να μείνει, αφού οι δικοί του ήταν στην Κρήτη.


Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα, γιατί το Πειθαρχικό μπορούσε να βάλει χαμηλότερη ποινή μόνο στον ανήλικο ή να ειδοποιήσει τους γονείς του. Επίσης, προσθέτει ότι οι 2 από τους 3 σπουδαστές είχαν και στο παρελθόν παραβατική συμπεριφορά στη σχολή κι ότι σε άλλους είχαν επιβληθεί αποβολές από την Εστία και για μικρότερα παραπτώματα.

Το βούλευμα καταλήγει ότι οι «παραβάσεις καθήκοντος της παραμονής χωρίς δικαίωμα στην εστία και της ελαφρύτερης πειθαρχικής ποινής έγιναν με προτροπές, πειθώ και φορτικότητα του πρώην βουλευτή που επηρέασε κι έπεισε τα αρμόδια όργανα να ανεχθούν τη μη αποβολή τους από την εστία».

πηγή: ethnos.gr

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ