Νατάσα Κομνηνού - Το ΑΠΘ τιμά την γυναίκα που έχει αφιερωθεί στην φροντίδα των πληγωμένων άγριων ζώων στην Ελλάδα

Νατάσα Κομνηνού - Το ΑΠΘ τιμά την γυναίκα που έχει αφιερωθεί στην φροντίδα των πληγωμένων άγριων ζώων στην Ελλάδα Facebook Twitter
1

Την Νατάσα Κομνηνού, καθηγήτρια κτηνιατρικής, με ειδικότητα στην περίθαλψη άγριων και εξωτικών ζώων, βραβεύει για την προσφορά της το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η Νατάσα Κομνηνού έχει αφοσιωθεί στα άγρια ζώα και τα τελευταία 25 χρόνια έχει περιθάλψει από  δελφίνια, πύθωνες και ιγκουάνα, μέχρι λιοντάρια και αρκούδες.

Το Βραβείο Αριστείας Ιατροκοινωνικού Έργου και Προσφοράς θα απονεμηθεί στην Αναστασία Κομνηνού, για την αφιλοκερδή παροχή υπηρεσιών σε θέματα χερσαίων και θαλασσίων ζώων άγριας πανίδας και για τη δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων, με θέμα «Σχέση-Αλληλεπίδραση Ανθρώπων με τα Ζώα», που εφαρμόστηκαν σε Θεραπευτικές Κοινότητες Εξαρτημένων Ατόμων και αλλού.

Με στόχο την κάλυψη περιστατικών διάσωσης και περίθαλψης αγρίων ζώων, δημιουργήθηκε το 1995 η Ομάδα Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (Ο.Π.Α.Ζ.) του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ από την Αν. Καθηγήτρια, σήμερα, της Χειρουργικής-Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων, Αναστασία Κομνηνού. Μέχρι τότε έλλειπε ένας αντίστοιχος φορέας στην Ελλάδα.

Η Ομάδα δραστηριοποιείται στον χώρο των Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής και σκοπός της είναι η διάσωση, η παροχή πρώτων βοηθειών και η περίθαλψη ειδών της άγριας πανίδας. Κατά τη διάρκεια των 23 χρόνων δράσης της ομάδας, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 800 φοιτητές και μέλη ΔΕΠ, οι οποίοι έχουν προσφέρει, εθελοντικά, τις υπηρεσίες τους, ενώ έχουν τύχει αφιλοκερδούς περίθαλψης περισσότερα από 5.000 άγρια ζώα.

Νατάσα Κομνηνού - Το ΑΠΘ τιμά την γυναίκα που έχει αφιερωθεί στην φροντίδα των πληγωμένων άγριων ζώων στην Ελλάδα Facebook Twitter

Στο πλαίσιο της ομάδας, περιθάλπονται άγρια ζώα προερχόμενα από όλη τη χώρα, και τα οποία ανήκουν σε κάθε ζωολογική κατηγορία (θηλαστικά 25%, πτηνά 65%, ερπετά 10%), πολλά εκ των οποίων απειλούνται με εξαφάνιση και προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις. Τα ζώα μεταφέρονται στην κλινική από δασικές υπηρεσίες, λιμεναρχεία, ΜΚΟ, φιλοζωικά σωματεία, αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Η σχέση της ομάδας με τους παραπάνω φορείς διέπεται από σεβασμό, συνέπεια και αλληλοεξυπηρέτηση.

Τα συχνότερα αίτια προσκόμισης είναι οι τραυματικές κακώσεις (βλήματα πυροβόλου όπλου ή τροχαία κ.ά.), τοξικώσεις, λοιμώδη νοσήματα, εγκλωβισμός σε αλιευτικά δίκτυα (θαλάσσια είδη), και η απώλεια των γονέων (ορφανά ζώα). Η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων τους σχετίζεται με ανθρώπινες δραστηριότητες.

Μετά την πλήρη αποθεραπεία τους τα ζώα επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σε ειδικές περιπτώσεις διάσωσης ζώων που δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν όπως δελφίνια, φάλαινες, φώκιες κ.ά., η Ομάδα σπεύδει κατά τόπους να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Η συνδρομή όσων εμπλέκονται εμπνέεται από τη φιλοσοφία του εθελοντισμού, και είναι ανεξάρτητη των μαθημάτων και των λοιπών δραστηριοτήτων της σχολής.

Η υπεύθυνη και συντονίστρια της Ομάδας, Αν. Καθηγήτρια Αναστασία Κομνηνού, διαχειρίζεται το κάθε περιστατικό και οι φοιτητές, που αποτελούν τον πυρήνα και το ζωτικό κομμάτι της ομάδας, συμβάλλουν στο σημαντικό αυτό έργο, υπό την καθοδήγησή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα 171 είδη (περίπου το 15%) των σπονδυλωτών ζώων διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης, ενώ κάποια έχουν ήδη εξαφανιστεί από διάφορες περιοχές της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα, η αξία της κάθε μονάδας της άγριας πανίδας είναι το λιγότερο ανεκτίμητη.

Η Τελετή Απονομής Βραβείων Αριστείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

 

Νατάσα Κομνηνού - Το ΑΠΘ τιμά την γυναίκα που έχει αφιερωθεί στην φροντίδα των πληγωμένων άγριων ζώων στην Ελλάδα Facebook Twitter

«Η ζωή και η φύση πάντα βρίσκουν τον τρόπο. Το θυμάμαι συνεχώς αυτό καθώς, όταν πήγα να βοηθήσω στην περίθαλψη των ζώων, μετά τη φωτιά στην Πάρνηθα, το 2007, είδα έκπληκτη μπροστά μου ένα θηλυκό ελάφι που είχα αναγκαστεί να του ακρωτηριάσω το ένα του πόδι, πριν από μήνες, οπότε είχε έρθει άσχημα χτυπημένο. Μέσα από τα αποκαΐδια, το είδα να ξεπροβάλλει με το κομμένο του πόδι, έχοντας δίπλα το μωρό του...».

Εκατοντάδες ιστορίες αγάπης και προσφοράς στα ζώα έχει να διηγηθεί η Νατάσα Κομνηνού.

«Το πρώτο περιστατικό με άγρια ζώα που αντιμετώπισα ήταν ένα λιοντάρι, που είχαν αφήσει πίσω τους μισοπεθαμένο, οι ιδιοκτήτες ενός τσίρκο. Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να το σώσω και πέθανε στα χέρια μου. Τότε αποφάσισα να ασχοληθώ μ' αυτόν τον τομέα της κτηνιατρικής" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κομνηνού κρατώντας στην αγκαλιά της ένα γεράκι, μέσα στην Κλινική της Κτηνιατρικής.

«Πριν από λίγες μέρες μας έφεραν έναν χτυπημένο τυφλίνο, που είναι το μικρότερο φίδι της Ευρώπης, με μήκος περίπου στα 40 εκατοστά. Τώρα, έχουμε μια γερακίνα, που βρέθηκε χτυπημένη σε ένα χωριό των Σερρών. Μας φέρνουν πολλά χτυπημένα αρπακτικά καθώς, ελλείψει τροφής, αναγκάζονται να κατεβαίνουν χαμηλά σε αυτοκινητόδρομους για να φάνε σκοτωμένα ζώα και παρασύρονται από οχήματα» διευκρινίζει η κ. Κομνηνού ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι είναι σπάνια πλέον τα περιστατικά που επιλαμβάνεται με πυροβολημένα πουλιά.

«Το ζήτημα με τα ζώα, κυρίως τα άγρια, είναι η διαχείριση. Πώς θα το πιάσεις δηλαδή, πώς θα κάνεις την ανάνηψη, τη θεραπεία. Σκεφτείτε μια αρκούδα με πρόβλημα στα μάτια που πρέπει να τις βάζεις κολλύριο. Πώς το κάνεις; Με εμφυτεύματα, για παράδειγμα, που απελευθερώνουν φάρμακο με αργό ρυθμό" εξηγεί η καθηγήτρια με ειδίκευση στη συγκριτική οφθαλμολογία μικρών, μεγάλων και εξωτικών ζώων καθώς επίσης και στη χειρουργική και την παθολογία των εξωτικών και άγριων ζώων.

Κουνέλι, το πιο δημοφιλές pet (μετά τον σκύλο)

 

Την κουβέντα διακόπτει μια φοιτήτρια της Σχολής για να ειδοποιήσει την κ. Κομνηνού, ότι ένα εγχειρισμένο κουνελάκι ξυπνάει σταδιακά. «Το κουνέλι, μετά την ανάνηψη, πρέπει να φάει άμεσα σε αντίθεση με άλλα ζώα που απαγορεύεται» αναφέρει η καθηγήτρια. Όσο για το κουνέλι, αποκαλύπτει ότι πλέον είναι το πιο δημοφιλές κατοικίδιο στην Ελλάδα μετά τον σκύλο.

«Το προτιμούν πολλοί γιατί είναι πανέξυπνο, παιχνιδιάρικο και όμορφο. Τα προηγούμενα χρόνια και λόγω μιας τηλεοπτικής σειράς, ο κόσμος είχε στραφεί στις σαύρες και κυρίως στα ιγκουάνα. Εχει τύχει να μας φέρουν ιγκουάνα που είχε μήκος 2,5 μέτρα!» λέει η κ. Κομνηνού.

Όσο για τη ρήση του Λουντέμη "Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα", απαντάει πως πολλοί «δεν αγαπούν τα ζώα, όπως λένε, αλλά τα χρησιμοποιούν για να καλύψουν δικές τους ανάγκες». Εντούτοις, πολλές φορές γίνεται αποδέκτης της ευγνωμοσύνης ιδιοκτητών ζώων που έχει χειρουργήσει, χαρίζοντάς τους ζωή. Θυμάται με χαμόγελο, έναν έμπορο της Λαχαναγοράς, ο οποίος θέλησε να την ανταμείψει για τη σωτηρία του σκύλου του. «Επειδή εκείνη την εποχή φροιντίζαμε τραυματισμένα ελάφια, του ζήτησα τροφή. Ήρθε, λοιπόν, την άλλη μέρα με μια τεράστια ποσότητα από μαρούλια!».

Νατάσα Κομνηνού - Το ΑΠΘ τιμά την γυναίκα που έχει αφιερωθεί στην φροντίδα των πληγωμένων άγριων ζώων στην Ελλάδα Facebook Twitter

Η ίδια δεν χαρακτηρίζει αυτό που κάνει ως "δουλειά" αλλά ως "τρέλα" αφού είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο! Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν αυτή που συνετέλεσε στη δημιουργία, το 1995, της Ομάδας Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (Ο.Π.Α.Ζ.) του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με στόχο την κάλυψη περιστατικών διάσωσης και περίθαλψης αγρίων ζώων, φορέας που έλειπε μέχρι τότε στην Ελλάδα.

«Φέρε ό,τι ζώο θέλεις" μου είπαν τότε οι καθηγητές μου Χρήστος Χειμωνάς και Αγγελος Δεσίρης, οι οποίοι συνετέλεσαν στην υλοποίηση της Ομάδας". Πλέον, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο 250 εθελοντών κτηνιάτρων σε όλη την Ελλάδα ενώ στην Ομάδα συμμετέχουν φοιτητές και μέλη ΔΕΠ προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Το "ευχαριστώ" του τραυματισμένου δελφινιού

 

Αν και η ίδια λέει ότι αγαπάει όλα τα ζώα, ξεχωρίζει ίσως λίγο περισσότερο τα θαλάσσια θηλαστικά και γι αυτό έχει δημιουργήσει και το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ. Με ένα δελφίνι, μάλιστα, είχε μια πολύ δυνατή στιγμή, που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη της.

«Βρισκόμουν σε ένα συνέδριο στην Αθήνα, όταν ειδοποιήθηκα ότι ένα δελφίνι είχε μπλεχθεί σε δίχτυα και ήταν εγκλωβισμένο στον κόλπο του Πειραιά. Με μια ομάδα επιστημόνων, μεταβήκαμε στο σημείο και με ένα φουσκωτό σκάφος, πλησιάσαμε το δελφίνι, του κάναμε μια ένεση για να μην πονάει και το ξεμπλέξαμε από τα δίχτυα. Το οδηγήσαμε μετά έξω από το λιμάνι και το χάσαμε για λίγα λεπτά από τα μάτια μας. Ξαφνικά το είδαμε να έρχεται κοντά μας και να πηδάει πάνω από τη βάρκα μας, σε τόσο κοντινή απόσταση που απλώσαμε τα χέρια και το χαϊδέψαμε. Έτσι μας ευχαρίστησε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΘ/ Voria.gr

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ