Ερωτήματα για το ηλεκτροδοτικό σύστημα της χώρας και την συντήρησή του μετά το μαζικό, χθεσινοβραδινό μπλακ άουτ σε Αττική και περιοχές της Πελοποννήσου.

 

Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, που ξεκίνησαν λίγο πριν τις 23:00, το βράδυ της Κυριακής οφείλονταν σε έκρηξη και φωτιά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ στον Ασπρόπυργο. 

 

Μεικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος μετέβη, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, επιτόπου προκειμένου να διενεργήσει έρευνα για τα αίτια της φωτιάς.

 

Ωστόσο, το βασικό ερώτημα παραμένει γιατί δε λειτούργησαν οι ασφάλειες ώστε να περιοριστεί το γεγονός κι έφτασε  το μπλακ άουτ να επηρεάσει 1 εκατ. κόσμο σε Πελοπόννησο, Δυτική Αττική και περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας.

 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τα χρόνια που λειτουργεί ο συγκεκριμένος αυτοσχηματιστής και αν είχαν παρουσιαστεί προβλήματα στο παρελθόν.

 

Ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ παραδέχεται ότι είναι παλιός, περίπου 30 ετών, και σε έκθεσή του λέει ότι πρέπει να αντικατασταθούν οι διακόπτες.

 

Επίσης, διαπιστώνεται ότι προκύπτουν θέματα συντήρησης του συστήματος τόσο σε Αττική όσο και σε Πελοπόννησο.

 

 

Να σημειωθεί πως σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 14 ΚΥΤ και αν γίνει μια αντίστοιχη ζημιά όπως η χθεσινή, θα επαναληφθεί σε λίγο καιρό το μπλακ άουτ και χωρίς να επικρατούν ακραίες συνθήκες, δηλαδή χωρίς καύσωνα ή αυξημένη ζήτηση.