Για ψευδή μηνύματα που φαίνεται να έχουν στόχο να «εκμεταλλευτούν το φόβο των ανθρώπων» εν μέσω κρίσης κορωνοϊού έκανε λόγο ο Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί θανάτου Κινέζου από Hantavirus.

 

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, ο Ηantavirus δεν είναι συγκρίσιμος με τον κορωνοϊο, είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και δεν είναι τόσο επικίνδυνος. «Κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων, και είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων» προσθέτει.

 

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου

 

«Ας σταματήσουν κάποιοι να σπέρνουν τον πανικό χωρίς λόγο για το θάνατο Κινέζου από Hantavirus. Έχει πάνω από 11,000 προωθήσεις η ανάρτηση από το hellasjournal.

Παρότι ο Ηantavirus αναφέρεται σε μια επικίνδυνη οικογένεια ιών, δεν είναι συγκρίσιμος με τον κορωνοϊο και δεν είναι τόσο επικίνδυνος.

Ο Hantavirus δεν είναι νέος ιός, είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και ενδεχομένως ενεργός για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων, και είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων.

Τα ψεύτικα μηνύματα φαίνεται να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον φόβο των ανθρώπων, εν μέσω κρίσης κορωνοϊού, για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μοιράζονται ακόμα πιο ανησυχητικές πληροφορίες, και είναι πιθανό να προκαλέσουν περιττό άγχος στους ανθρώπους που ήδη ανησυχούν για τις πανδημίες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.