Ερωτήματα για την «καθυστέρηση» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, σε ό,τι αφορά στην έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, θέτει ο Ηλίας Μόσιαλος και τονίζει ότι η Αθήνα πρέπει να κάνει παρέμβαση στην Κομισιόν.

 

Την Τετάρτη το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech για τον κορωνοϊό πήρε το «πράσινο φως» στη Βρετανία και οι εμβολιασμοί στη χώρα θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει ανακοινώσει πως θα συνεδριάσει έως τις 29 Δεκεμβρίου για το θέμα, ενώ η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ θα αποφασίσει στις 10 Δεκεμβρίου.

 

Αφού σημειώνει αυτά τα δεδομένα, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει ότι προκύπτουν δύο σημαντικά ερωτήματα. Γιατί ο ΕΜΑ δεν ορίζει μια σαφή ημερομηνία και γιατί δεν συνεδριάζει νωρίτερα.

 

Παράλληλα, στην ανάρτησή του, ο καθηγητής του LSE εκφράζει την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει άμεσα παρέμβαση στην Κομισιόν και αν ο ΕΜΑ έχει συγκεκριμένο λόγο για την καθυστέρηση, να τον ανακοινώσει.

 

Χθες η ΕΕ επέκρινε τη Βρετανία για τη γρήγορη έγκριση του εμβολίου. Σε ανακοίνωση ο EMA ανέφερε ότι η δική του, πιο μακρά, διαδικασία έγκρισης είναι πιο κατάλληλη, καθώς βασίζεται σε περισσότερες αποδείξεις και απαιτεί περισσότερους ελέγχους σε σύγκριση με την επείγουσα διαδικασία που επέλεξε η Βρετανία.

 

Επίσης, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η διαδικασία του ΕΜΑ είναι «ο πιο αποτελεσματικός ρυθμιστικός μηχανισμός προκειμένου να δοθεί σε όλους τους πολίτες της ΕΕ η πρόσβαση σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», επειδή βασίζεται σε περισσότερες αποδείξεις.

 

Η Τζουν Ρέιν, επικεφαλής του MHRA, του βρετανικού οργανισμού που ενέκρινε το εμβόλιο, τόνισε ότι ο τρόπος που εργάστηκαν «είναι ισοδύναμος με όλα τα διεθνή στάνταρντ» και τόνισε ότι δεν έγιναν εκπτώσεις στη διαδικασία.

 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

 

Ο οργανισμός για την έγκριση φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας της Αγγλίας (MHRA) έδωσε έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. O οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) θα συνεδριάσει για να αποφασίσει στις 10 Δεκεμβρίου.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.

 

Προκύπτουν δύο σημαντικά ερωτήματα:

 

1. Γιατί ο EMA δεν μπορεί να ορίσει την συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής του FDA; Κανονικά θα μπορούσε και νωρίτερα. Οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν τα ίδια ακριβώς στοιχεία.

 

2. Γιατί δεν ορίζουν μια σαφή ημερομηνία; Είμαστε σε πανδημία, δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες.


Νομίζω η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει άμεσα παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν έχει συγκεκριμένο λόγο ο ΕΜΑ για την καθυστέρηση τότε να τον ανακοινώσει.

 

Αν ο λόγος είναι επιστημονικός όλοι θα κατανοήσουμε γιατί θέλουν να συνεδριάσουν αργότερα. Αν δεν είναι τότε πρέπει να επέμβει άμεσα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Ο οργανισμός για την έγκριση φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας της Αγγλίας (MHRA) έδωσε έγκριση στο εμβόλιο...

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020