Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα σε εγκύους που μολύνθηκαν με κορωνοϊό και βρίσκονται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης «μειώνει δραστικά τον κίνδυνο να νοσήσει βαριά» ανέφερε ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος.

 

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε νοσηλεύσει πολλές εγκύους και είχαμε και τραγικά αποτελέσματα. Οι γυναίκες που είναι στο τρίτο τρίμηνο της κύησής τους βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να δώσουμε μονοκλωνικά αντισώματα. Ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να υποβάλει άμεσα το αίτημα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τη στιγμή που είναι θετική» δήλωσε ο κ. Κωτσιόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

 

Παράλληλα, μιλώντας για τον δισταγμό των γυναικών που περιμένουν να γεννήσουν και τους ενδοιασμούς των γιατρών τους, αποκάλυψε ότι σύντομα θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης στους ιατρικούς συλλόγους «ώστε να καταστεί σαφές ότι όλοι οι γιατροί μπορούν να κάνουν αίτηση για τους ασθενείς που παρακολουθούν: είτε είναι ογκολογικοί ασθενείς, είτε ανοσοκατασταλμένοι, είτε είναι έγκυες στο τρίτο τρίμηνο, είτε είναι ασθενείς που είναι ασθενείς με βαριά ανοσοκαταστολή».

 

«Είναι κρίμα να έχουμε 2.000 δόσεις διαθέσιμες και να μην τις χορηγήσουμε, ιδίως τώρα που η πανδημία βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση» είπε χαρακτηριστικά. 

 

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε όλη τη φαρέτρα των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, πέρα από τον εμβολιασμό που είναι και το βασικό εργαλείο. Είναι σημαντικό πως σιγά-σιγά έρχονται κάποια φάρμακα για να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τους ασθενείς που έχουν κορωνοϊό».

 

Όπως εξήγησε, οι νοσούντες ασθενείς με κορωνοϊό, που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες εφόσον έχουν θετικό PCR και βρίσκονται στις πρώτες πέντε με εφτά ημέρες της νόσησής τους «μπορούν να κάνουν γρήγορα αίτηση, μέσω του θεράποντα ιατρού τους και η επιτροπή μέσα σε λίγες ώρες θα κρίνει αυτή την αίτηση, θα επικοινωνήσει μαζί τους και θα τον/την κατευθύνει σε ποιο νοσοκομείο θα γίνει η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων».