Σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού εντάσσεται η Θεσσαλονίκη, όπως εισηγήθηκε η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων κατά τη σημερινή σύσκεψη και έπειτα από εξέταση των δεικτών αναφορικά με την κατά τόπους εξάπλωση του κορωνοϊού. 

 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, παρότι η αυξητική τάση των κρουσμάτων είναι η ίδια, η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία λόγω διακομιδών από γειτονικούς νομούς, είναι μεγάλη. 

 

Αύριο αναμένεται να αποφασιστεί αν η Θεσσαλονίκη θα μπει στο κόκκινο. Τοπικό lockdown εξετάζεται και για άλλες περιοχές, όπως η Λάρισα, σύμφωνα με το larissanet, καθώς στην περιοχή παρατηρείται καθυστέρηση στον ρυθμό εμβολιασμών. 
 

Σημειώνεται πως αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου.

 

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +36% στο Βόλο μέχρι +198% στην Αλεξανδρούπολη. Στην Περιφέρεια Αττικής παρατηρήθηκε αυξητική τάση, με στατιστικά σημαντική μεταβολή (+58%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου. Οριακές ήταν οι αυξήσεις που καταγράφηκαν σε Θεσσαλονίκη (+18%), Ηράκλειο (+18%) και Άγιο Νικόλαο (+17%). Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε δύο από τις 12 περιοχές, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (-62%) και στην Πάτρα (-67%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (-1%). 

 

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν για τις περιοχές στο «κόκκινο» είναι:

 

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.