Mια startup σου φέρνει στο σπίτι τα υλικά που χρειάζεσαι, για να μαγειρέψεις τη συνταγή που θέλεις
Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τις πρώτες ύλες, ενώ το αποτέλεσμα είναι το σπιτικό φαγητό αφού το μαγειρεύουν οι ίδιοι.

 

Η επιστημονική του ονομασία είναι Μάραθον το κοινόν. Και είναι το αρωματικό ποώδες φυτό με τις δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες που η γιαγιά σου χρησιμοποιούσε δίχως φειδώ στο καθημερινό μενού. Δύο νέες γυναίκες, αποφάσισαν να δανειστούν την παράδοση, να τη συνδυάσουν με τη φρεσκάδα του μάραθου και να δώσουν σάρκα και οστά σε μια πρωτοποριακή ιδέα.

 

Η Ελένη Δρόσου και η Ματούλα Τσεσμετζή, με εμπειρία στην εστίαση και το marketing, δημιούργησαν το marathos.gr και καθημερινά σχεδιάζουν συνταγές, αγοράζουν φρέσκα βιολογικά υλικά, τα κόβουν, τα ζυγίζουν τα μεριδοποιούν και τα πακετάρουν. Στη συνέχεια, τα στέλνουν στο σπίτι σου μαζί με οδηγίες, για να τα μαγειρέψεις. 

 

Οι πελάτες μας αγοράζουν όσα ακριβώς χρειάζονται για το μαγείρεμα και δεν χρειάζεται να πετάνε τίποτα, γεγονός που βοηθάει την κοινωνία, το περιβάλλον και φυσικά την τσέπη τους

 

— Τι είναι ο Marathos και πώς γεννήθηκε η ιδέα;

ΕΛΕΝΗ ΔΡΟΣΟΥ: Ο marathos είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα (e-shop) μέσω της οποίας ο πελάτης επιλέγει τη συνταγή που θέλει να μαγειρέψει και παραλαμβάνει σπίτι του όλα τα υλικά που χρειάζονται μεριδοποιημένα, μαζί με αναλυτικές οδηγίες βήμα-βήμα για ένα σίγουρο αποτέλεσμα.
Η ιδέα ξεκίνησε από μια συζήτηση που είχαμε ένα βράδυ με ένα φίλο Νορβηγό, ο οποίος μας διηγήθηκε ότι στο σπίτι του, επειδή εργάζεται και αυτός και η γυναίκα του, μαγειρεύουν τα παιδιά τους ηλικίας 10, 14 και 17. Στην εύλογη ερώτηση "μα πώς τα καταφέρνουν;" μας μίλησε σχετικά με μια εταιρία στη Νορβηγία που σου φέρνει στο σπίτι ό,τι χρειάζεσαι για να μαγειρέψεις τη συνταγή που έχεις διαλέξει.
Ενθουσιαστήκαμε με την πρακτικότητα και τη καινοτομία της ιδέας και έτσι γεννήθηκε ο marathos.

 

Mια startup σου φέρνει στο σπίτι τα υλικά που χρειάζεσαι, για να μαγειρέψεις τη συνταγή που θέλεις
«Στο marathos κάνουμε και οι δυο μας απ' όλα. Φυσικά, η κάθε μία έχει διαφορετικές δεξιότητες και ταλέντα, αλλά στις μικρές επιχειρήσεις είναι μάλλον πολυτέλεια να ορίσεις με αυστηρότητα ρόλους.»

 

— Πόσο εύκολο είναι το επιχειρείν για δύο νέες γυναίκες όπως εσείς;

Ε Δ: Μπορεί να είναι η πρώτη μας επιχειρηματική προσπάθεια, αλλά έχουμε δουλέψει πολλά χρόνια στο marketing σε εταιρίες τροφίμων και έχουμε πείρα σε διάφορους τομείς πολύ σημαντικούς στη σημερινή μας ενασχόληση (πχ. logistics, διασφάλιση ποιότητας τροφίμων, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, κλπ).
Γενικά μιλώντας, για να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείρηση, χρειάζεται πίστη στα σχέδιά του, υπομονή για το αποτέλεσμα και θράσος, γιατί αν ήξερε πόσα πράγματα θα αντιμετωπίσει που δεν ξέρει, δε θα ξεκίναγε ποτέ!

 

— Ποια είναι η φιλοσοφία και ποιοι οι ρόλοι σας στο Μarathos;
Ε Δ: Πιστεύουμε στην ισορροπημένη διατροφή και στην άριστη ποιότητα πρώτων υλών γιατί εκτός από την υγεία μας, κάνουν τη διαφορά και στη γεύση: Όλα τα υλικά που στέλνουμε στους πελάτες μας είναι ολόφρεσκα, αγοράζονται την ίδια ημέρα που τα παραδίδουμε. Τα λαχανικά είναι τα περισσότερα βιολογικά και ανάλογα με την εποχική τους διαθεσιμότητα. Τα μενού φτιάχνονται από το σεφ και τη διατροφολόγο μας ώστε να καλύπτουν όλες τις διατροφικές ανάγκες ενός πλήρες και ισορροπημένου γεύματος. Οι ζωμοί είναι όλοι φτιαγμένοι από εμάς και το ίδιο και τα dressings των σαλατών.
Επίσης, ο marathos βοηθάει στην καταπολέμηση της σπατάλης του φαγητού. Οι πελάτες μας αγοράζουν όσα ακριβώς χρειάζονται για το μαγείρεμα και δε χρειάζεται να πετάνε τίποτα, γεγονός που βοηθάει την κοινωνία, το περιβάλλον αλλά φυσικά και την τσέπη τους.
Τέλος, πιστεύουμε ότι το μαγείρεμα μπορεί και πρέπει να είναι μια ευχάριστη και ξεκούραστη διαδικασία, γιατί αποτελεί μια πολύ σημαντική δραστηριότητα της καθημερινότητάς μας. Γι αυτό και αναλαμβάνουμε την προετοιμασία του, καθαρίζοντας, ζυγίζοντας και κόβοντας όλα τα συστατικά που χρειάζονται. Και μαζί στέλνουμε και τις κάρτες συνταγών με αναλυτικές οδηγίες και φωτογραφίες.
Στο marathos κάνουμε και οι δυο μας απ' όλα. Φυσικά, η κάθε μία έχει διαφορετικές δεξιότητες και ταλέντα, αλλά στις μικρές επιχειρήσεις είναι μάλλον πολυτέλεια να ορίσεις με αυστηρότητα ρόλους.

 

Mια startup σου φέρνει στο σπίτι τα υλικά που χρειάζεσαι, για να μαγειρέψεις τη συνταγή που θέλεις
Στο εργαστήριο του marathos.gr

 

— Γιατί να προτιμήσει κάποιος το Marathos και να μην πάρει για παράδειγμα delivery έτοιμου φαγητού;
ΜΑΤΟΥΛΑ ΤΣΕΣΜΕΤΖΗ: Στο marathos έχουμε "εμμονή" με την υψηλή ποιότητα και το σπιτικό φαγητό. Προσφέρουμε επομένως στους πελάτες μας τη δυνατότητα να τα αποκτήσουν και τα δυο, στέλνοντάς τους ολόφρεσκα υψηλής ποιότητας υλικά και αναλυτικές οδηγίες μαγειρικής. Έτσι έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τις πρώτες ύλες, ενώ το αποτέλεσμα είναι το σπιτικό φαγητό αφού το μαγειρεύουν οι ίδιοι. Η μόνη διαφορά είναι ότι το κάνουν πιο εύκολα και διασκεδαστικά από ποτέ!
Επομένως αν κάποιος εκτός από ευκολία θέλει υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες και σπιτικό φαγητό θα επιλέξει το marathos.

 

— Τι ζητούν περισσότερο οι πελάτες σας; Νοστιμιά; Ισορροπία; Υγιεινή διατροφή;
Μ Τ: Η νοστιμιά είναι το προφανές, αφού οι περισσότεροι την αναζητούν από ένα γεύμα και εκεί κρίνονται κατά πολύ και οι ικανότητες του σεφ που εμπνέεται και δημιουργεί τη συνταγή.

Στο marathos η σωστή διατροφή είναι η βασικότερη αξία μας και χαιρόμαστε που και οι πελάτες μας το αναγνωρίζουν και το ζητούν από εμάς. Με την υψηλή ποιότητα των υλικών μας και το ισορροπημένο μενού που επιμελείται η διατροφολόγος μας σε συνεργασία με το σεφ, καταφέρνουμε να ικανοποιούμε τους πελάτες μας αναλαμβάνοντας την πραγματικά μεγάλη ευθύνη της διατροφής τους.

Υπάρχουν όμως και πελάτες με πιο συγκεκριμένες ανάγκες, που ζητούν τη βοήθειά μας για παράδειγμα για να χάσουν βάρος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διατροφολόγος μας προσαρμόζει το μενού έτσι ώστε να καλύπτει τους συγκεκριμένους πελάτες, οι οποίοι απολαμβάνουν τα πιάτα μας και παράλληλα βελτιώνουν τη γραμμή τους.

 

Mια startup σου φέρνει στο σπίτι τα υλικά που χρειάζεσαι, για να μαγειρέψεις τη συνταγή που θέλεις
Η μεριδοποίηση, το πλύσιμο, το κόψιμο, το πακετάρισμα, όλα γίνονται εκείνη τη στιγμή

 

— Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διαδικασία;

Μ.Τ: Η φρεσκάδα! Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, συχνά μας παιδεύει.
Όλα τα υλικά μας θέλουμε να είναι ολόφρεσκα, γι' αυτό και αγοράζονται την ίδια ημέρα που θα παραδοθούν στον πελάτη. Θέλοντας να εξασφαλίσουμε εκλεκτές πρώτες ύλες συνεργαζόμαστε με διαφορετικούς προμηθευτές και συχνά ο συντονισμός και διαχείρισή τους για να αγοράσουμε τα υλικά που θέλουμε, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και οργανωτικότητα. Ενώ από τη στιγμή που θα φτάσουν σε εμάς οι πρώτες ύλες ακολουθεί μια μεγάλη και χρονοβόρα διαδικασία για την προετοιμασία τους. Η μεριδοποίηση, το πλύσιμο, το κόψιμο, το πακετάρισμα, όλα γίνονται εκείνη τη στιγμή!
Το αποτέλεσμα όμως και τα καλά λόγια που ακούμε από τους πελάτες μας μας δικαιώνουν κι έτσι συνεχίζουμε την καθημερινή μας προσπάθεια.

 

— Θα μας δώσετε μια εύκολη, γρήγορη και νόστιμη συνταγή;

Ε.Δ: Μία συνταγή από μόνη της δε φτάνει για να καταλάβει κανείς την αξία του marathos. Είναι όλα μαζί που κάνουν τη διαφορά. Τα κομμένα λαχανικά, οι ακριβείς ποσότητες που σου στέλνονται για να μη χρειάζεται να μετράς, οι άριστης ποιότητας πρώτες ύλες. Επειδή όμως μας το ζητάτε θα σας συστήσουμε τη συνταγή "Ριζότο Μιλανέζε". Είναι απλή αλλά εντυπωσιακή, με λίγα υλικά αλλά πεντανόστιμη και εύκολη.

 

 

Mια startup σου φέρνει στο σπίτι τα υλικά που χρειάζεσαι, για να μαγειρέψεις τη συνταγή που θέλεις
Ριζότο Μιλανέζε

 

Οδηγίες για να φτιάξετε Ριζότο Μιλανέζε


Συστατικά
Εξαιρετικό παρθένο Eλαιόλαδο 20 γρμ.
Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 60 γρμ.
Σκόρδο ψιλοκομμένο 6 γρμ.
Ρύζι αρμπόριο 280 γρμ.
Κρασί λευκό 300 γρμ.
Σαφράν 0,04 γρμ.
Αλάτι 8 γρμ.
Πιπέρι 0,4 γρμ.
Σπιτικός ζωμός κοτόπουλου 620 γρμ.
Βούτυρο 40 γρμ.
Παρμεζάνα τριμμένη 20 γρμ.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το λάδι κι όταν κάψει, σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ρύζι.
2. Αφού πάρουν χρώμα, σβήνουμε με το κρασί.
3. Προσθέτουμε το σαφράν, το αλάτι και το πιπέρι. To φαγητό σιγοβράζει κι εμείς ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Αφού αρχίζει να «πίνει» το κρασί, τότε προσθέτουμε το ζωμό και ανακατεύουμε συνεχώς.
4. Σιγοβράζοντας, «πίνει» και το ζωμό και το ρύζι μας γίνεται χυλωμένο. Προσθέτουμε το βούτυρο.
5. Μαζί ρίχνουμε και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η παρμεζάνα.
6. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Mια startup σου φέρνει στο σπίτι τα υλικά που χρειάζεσαι, για να μαγειρέψεις τη συνταγή που θέλεις
Όλα τα υλικά είναι ολόφρεσκα, γι' αυτό και αγοράζονται την ίδια ημέρα που θα παραδοθούν στον πελάτη

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr