Μεγάλες ουρές σημειώθηκαν στην Υπηρεσία Ασύλου στην Κατεχάκη σήμερα το πρωί, όπου μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώνονται από το βράδυ της Δευτέρας για να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους.

 

Νωρίτερα το πλήθος είχε κλείσει την Κατεχάκη, στο ρεύμα προς Καισαριανή αλλά με την επέμβαση των ΜΑΤ ο δρόμος άνοιξε.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται προκειμένου να πάρει σειρά προτεραιότητας ήδη από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ενώ στις 5.30 το πρωί υπήρχαν τουλάχιστον 250 άτομα στον σημείο.

 

Έξω από την Υπηρεσία Ασύλου υπάρχει αστυνομική δύναμη για την επιβολή της τάξης.

 

Ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους φορούν μάσκες ωστόσο δεν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

 

Ίδιες εικόνες και χθες στο σημείο με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Νικόλαο Σύψα να σχολιάζει πως «Στην εικόνα που βλέπω μπορεί να κολλήσει και εκατό σήμερα ένας άνθρωπος». Πρόσθεσε δε, ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν μέσα σε δομές, που σημαίνει, ότι ο κίνδυνος να είναι κάποιος μολυσμένος είναι μεγαλύτερος ενώ ζήτησε άμεσα παρέμβαση της πολιτείας.

 

Στην υπηρεσία ασύλου βρέθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος τόνισε πως 8 στους 10 δεν χρειάζεται καν να πάνε στην υπηρεσία. Όπως είπε, έχουν ενημερωθεί ότι οι κάρτες παραμονής έχουν παραταθεί, ότι πολλές αλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά, ότι τα στοιχεία της κάρτας υγείας βρίσκονται στα διαδίκτυο ωστόσο ο συνωστισμός παραμένει.

 

«Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες έχουν αυτή την προσωπική ανασφάλεια και θέλουν αν έρθουν οι ίδιοι εδώ, για να τους δώσουμε μια πληροφορία η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στο διαδίκτυο», ανέφερε ο μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης.

 

«Στη χώρα μας υπάρχουν εκατό χιλιάδες αιτούντες άσυλο κάτι που δημιουργεί πίεση σε μια υπηρεσία με λίγες εκατοντάδες υπαλλήλους.

 

Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτόν το όγκο των αιτήσεων και των ανανεώσεων και το κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την ενημέρωσή τους, έχουν μια προσωπική ανασφάλεια και έρχονται εδώ για να λάβουν μια πληροφορία η οποία υπάρχει διαθέσιμη στο διαδίκτυο» σημείωσε ο Ν. Μηταράκης.

 

«Το λέμε με κάθε τρόπο, η Αστυνομία είναι εδώ για να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» πρόσθεσε.

 

«Είναι επικίνδυνο» σχολίασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 

«Κάθε μέρα που αυτό επαναλαμβάνεται είναι χειρότερο γιατί σημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα. Πρέπει να διορθωθεί. Είναι επικίνδυνο, έχουν πολύ στενή επαφή, δεν υπάρχει κάποιος να τους μοιράσει μάσκες» πρόσθεσε.