Μαγιορκίνης: Ελαφράς μορφής ο κορωνοϊός- Χειρότερη η επόμενη πανδημία

Μαγιορκίνης: Ελαφράς μορφής ο κορωνοϊός- Χειρότερη η επόμενη πανδημία Facebook Twitter
Φωτ.: George Vitsaras/SOOC
0

Φόβους ότι η επόμενη πανδημία θα είναι χειρότερη από αυτήν του κορωνοϊού, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «ελαφριάς μορφής» σε σχέση με άλλες που έχουν πλήξει τον πλανήτη, εξέφρασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και κλινικός ιολόγος, σε συνέντευξη στο Πρακτορείο Fm, ο κόσμος δεν έχει απόλυτα καταλάβει ότι πρόκειται για κάτι που συμβαίνει εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

«Θα συνεχίσει να συμβαίνει και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη πανδημία, η οποία μπορεί να είναι, είτε δύο δευτερόλεπτα, είτε 50 χρόνια από τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ για την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απάντησε πως «η ενδημικότητα έχει βαρύ αποτύπωμα, το οποίο φέρουν κυρίως οι ευάλωτες ομάδες, οι οποίες εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένες έναντι του ιού».

Μαγιορκίνης: «Ελαφράς μορφής ο κορωνοϊός»

«Από τις πανδημίες που έχουμε δει ιστορικά, η συγκεκριμένη ήταν ελαφράς μορφής. Πιθανώς αν δεν ήμασταν σε αυτή την εποχή που υπάρχει μεγάλο ποσοστό ευάλωτων, να πέρναγε και υποτονικά», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως πανδημίες που έχουν εμφανιστεί στον πλανήτη είναι πολύ πιο θανατηφόρες.

«Δηλαδή υπάρχουν ιοί που προκάλεσαν επιδημίες από τις οποίες πέθανε το 60% με 70% του πληθυσμού, όπως πχ στη Νότιο Αμερική τον 16ο και 17ο αιώνα. Και δεν ξέρουμε ποιοι ιοί είναι. Αυτό είναι ένα φοβερά γκρίζο και τρομακτικό κομμάτι της ιολογίας, το οποίο εμένα προσωπικά με κάνει και αισθάνομαι λιγάκι περίεργα, γιατί ενώ για παράδειγμα για την ευλογιά ξέραμε το προφίλ της (σσ: ποιος ιός την προκαλεί και πώς μεταδίδεται) και ότι υπάρχει εμβόλιο, για αυτούς τους ιούς, ούτε καν ξέραμε τι προφίλ είχαν και ούτε υπάρχει εμβόλιο. Και αν συμβεί το κακό σενάριο και επανέλθουν, δεν γνωρίζουμε πόσο εύκολα θα αντιμετωπιστούν», πρόσθεσε.

«Δραματική έως απρόβλεπτη η πίεση στα συστήματα υγείας από επόμενες πανδημίες»

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, «η πιθανή έλευση νέων ιών και νέων πανδημιών θα δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας. Το υγειονομικό και δημοσιονομικό βάρος των ιογενών λοιμώξεων θα αυξηθεί στα χρόνια που έρχονται. Θα ζήσουμε κύματα νέων ιογενών πανδημιών, όπως συμβαίνει στον πλανήτη εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να πιστεύουμε ότι θα σταματήσει αυτό. Αντιθέτως, υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί η συχνότητά τους. Όσες από αυτές επιτύχουν να εγκατασταθούν μόνιμα στον ανθρώπινο πληθυσμό θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες ιογενείς λοιμώξεις και θα συνεχίσουν να ταλανίζουν τους ευάλωτους και ευπαθείς ανθρώπους, που και αυτοί συνεχώς θα αυξάνονται με τη γήρανση του πληθυσμού. Η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις τους, αλλά κατά καιρούς η πίεση που θα προκαλούν θα είναι σημαντική έως δραματική και κατά καιρούς απρόβλεπτη».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ