Σε διευκρινίσεις για τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε παιδιά προχώρησε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις, σχετικά και με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον EMA, στα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, τόνισε ότι τα παιδιά δεν έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην μετάδοση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

 

«Δεν θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε παιδιά στο αμέσως επόμενο διάστημα και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη γι' αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι αυτοί που θα πρέπει να μην αμελήσουν το εμβόλιο μέσα στο καλοκαίρι και «να πάνε να εμβολιαστούν αν δεν το έχουν ήδη κάνει», είναι όσοι βρίσκονται στην ηλικία άνω των 65 ετών.

 

«Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας»

 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε επίσης λόγο για σημαντική μείωση στο συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην επικράτεια και σταθερή αποκλιμάκιωση της πίεσης στο ΕΣΥ.

 

Συγκεκριμένα ανέφερε πως ο αριθμός των νέων εισαγωγών συνεχίζει να μειώνεται, ενώ τα εξιτήρια ασθενών παραμένουν περισσότερα από τις εισαγωγές.

 

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 13%, ενώ ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε, σε ποσοστό 16%, και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με την νόσο μειώθηκε σε ποσοστό 16%.

 

Επιπλέον αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ραντεβού μας με την επόμενη μέρα περνάει μέσα από τον εμβολιασμό», αλλά επέμεινε στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας καθώς ναι μεν ο καιρός βοηθάει κατά 20% στη μείωση της μετάδοσης του ιού, ωστόσο δεν είμαστε ακόμα σε σημείο χαλάρωσης.

 

«Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας», σημείωσε μεταξύ άλλων, αλλά τόνισε «αν δεν πετύχουμε ικανή εμβολιαστική κάλυψη, δεν θα μπορούμε να μιλάμε για άμεση επιστροφή στην κανονικότητα»