Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα αυξήθηκαν για τρίτη συνεχή εβδομάδα, δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ σημείωσε ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για την ένταση της χειμερινής επιδημικότητας. 

 

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν κατά 17% περισσότερα κρούσματα από ότι την προηγούμενη. «Ο αριθμός των θανάτων έδειξε αύξηση της τάξης του 8%, αν και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δει μείωση 9%», συμπλήρωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. 

 

Η πίεση στο σύστημα υγείας εμφανίζεται σχετικά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τάσεις επιδείνωσης, επεσήμανε «Ο αριθμός των ατόμων για παρακολούθηση στις ΜΕΘ έδειξε μικρή αύξηση της τάξης του 4%, αλλά ο αριθμός των νέων εισαγωγών είναι ενισχυμένος, με πάνω από 200 την ημέρα», συμπλήρωσε. 

 

Η κατάσταση στην Ευρώπη 

 

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε εκτενή αναφορά στην επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι επιδεινώθηκε για τέταρτη συνεχή εβδομάδα. 

 

«Βλέπουμε 16% αύξηση στις διαγνώσεις και 12% αύξηση στους θανάτους. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 1,2 εκατομμύρια διαγνώσεις και 17.300 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα», ανέφερε. 

 

Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση πάνω από 30% παρατηρείται σε 15 χώρες, ενώ όπου υπήρξε βελτίωση ήταν οριακή, συνέχισε ο καθηγητής, αναφέροντας ενδεικτικά την Ιταλία (2%) και τη Σουηδία (7%). 

 

«Παρατηρούμε μια μικρή, σημαντική επιδείνωση στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο αυτή να μεταφράζεται σε σημαντική πίεση στα συστήματα υγείας ή τους θανάτους στις χώρες που έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη», επεσήμανε ο καθηγητής. 

 

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι οι ειδικοί περίμεναν την επιδείνωση της επιδημίας στην Ευρώπη με την πτώση της θερμοκρασίας, αλλά επανέλαβε ότι αυτή φαίνεται να είναι ηπιότερη και να επιβραδύνεται εξαιτίας του σχετικά υψηλού ποσοστού εμβολιασμού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. 

 

«Μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένουμε να εκτιμήσουμε στην πράξη την ένταση της χειμερινής επιδημικότητας στην πρώτη χειμερινή περίοδο μετά τον μαζικό εμβολιασμό», δήλωσε ο καθηγητής. 

 

«Αναμένουμε σίγουρα με ήπια προς μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες είδαμε μια σημαντική, ήπια, αύξηση των εισαγωγών συνολικά στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας», συμπλήρωσε. 

 

Ωστόσο, συνέχισε, οι ειδικοί αναμένουν να εκτιμήσουν «αν πρόκειται για μία απλή διακύμανση ή αυξημένη επιδημικότητα, με την αυξημένη επιδημικότητα να κερδίζει έδαφος μέρα με την ημέρα».