Απομακρύνεται η άρση του lockdown αλλά και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, που σύμφωνα με εκτιμήσεις τοποθετούταν στις 22 Μαρτίου, μετά το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων. 

 

Χθες, Τρίτη, ανακοινώθηκαν 3.215 νέες μολύνσεις ενώ αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό. Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι θα προτιμούσε και βλέπει «πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».

 

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και συζητήσεις για ένα παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που είναι πιο «αθώες» στη διασπορά του ιού, προσθέτοντας ότι η αγορά προηγείται σε σχέση με τα σχολεία, γιατί υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει.

 

«Από την άλλη, τα σχολεία έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις σε λίγο καιρό, οι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια και κλινικές. Και τα δύο θα πρέπει να ανοίξουν, δεδομένης της δυνατότητας ευρείας χρήσης των τεστ», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος, ενώ ξεκαθάρισε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να γίνει παρέλαση την 25η Μαρτίου.

 

«Αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται», δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης το πρωί της Τετάρτης υπογραμμίζοντας ότι το άνοιγμα της αγοράς θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Όμως και η Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων. 

 

«Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.