Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Κύκλωμα έβγαζε εκατομμύρια ευρώ - Εφοπλιστές στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ

Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Κύκλωμα έβγαζε εκατομμύρια ευρώ - Εφοπλιστές στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ Facebook Twitter
Φωτό ΑΠΕ
0

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη επιχείρηση του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, για την εξάρθρωση κυκλώματος που έβγαζε εκατομμύρια ευρώ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται 18 άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερις εφοπλιστές πλοιοκτήτες, ο λιμενάρχης και υψηλόβαθμος αξιωματικός του Λιμενικού. Το κύκλωμα αποκόμιζε τεράστια παράνομα κέρδη μέσα από «εξυπηρετήσεις» πλοιοκτητών και πιστοποιήσεις ρυμουλκών. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τέσσερις ύποπτοι εφοπλιστές φέρονται να συνελήφθησαν στην Αθήνα και, μαζί με τον κεντρικό λιμενάρχη και 13 ακόμα άτομα, θα οδηγηθούν το μεσημέρι στον εισαγγελέα. Πηγές μάλιστα αναφέρουν πως ένας εκ των εφοπλιστών αντιστάθηκε όταν οι αξιωματικοί του τμήματος των «Αδιάφθορων» επιχείρησαν να του περάσουν χειροπέδες. 

Η δικογραφία αριθμεί ήδη εκατοντάδες σελίδες και οι ύποπτοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ο τζίρος από την εγκληματική οργάνωση ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι, σε συνεργασία με τις τοπικές λιμενικές αρχές, είχαν στήσει δίκτυο πιστοποίησης ρυμουλκών και αναθέσεων έργων στο λιμάνι.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις μεθόδους που ακολουθούσαν ήταν να στέλνουν στα πλοία περισσότερα ρυμουλκά από όσα χρειάζονταν για να καταπλεύσουν ή να αποπλεύσουν με ασφάλεια από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα αν ένα καράβι χρειαζόταν δύο ρυμουλκά, έστελναν τρία ή τέσσερα με αποτέλεσμα η χρέωση να είναι μεγαλύτερη.

Μάλιστα οι αρχές ερευνούν και το ενδεχόμενο το σύστημα να λειτουργούσε με συγκεκριμένα ρυμουλκά αποκλείοντας ανταγωνιστές. Παράλληλα, οι κατηγορούμενοι φέρονται να έδιναν αυθαίρετα προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την ανάλογη αδήλωτη αμοιβή. 

Ελλείψει πλοηγών, καθώς αρκετοί από αυτούς που εργάζονταν στο λιμάνι ανακρίνονται, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απέστειλε δύο πλοηγούς στη συμπρωτεύουσα, χθες, ενώ σήμερα αναμένεται και ένας τρίτος.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ