«Καμπανάκι» για τη δραματική κατάσταση που, όπως καταγγέλλεται, επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμότειχου «χτυπά» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

 

Τα προβλήματα εντοπίζονται στη λειτουργία του νοσοκομείου, όπου 50 εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας, καθώς πριν λίγες ημέρες 40 άτομα στο προσωπικό και τους ασθενείς είχαν βρεθεί θετικοί στον Covid-19.

 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλλει ότι σχεδόν το 25% των υπαλλήλων νοσεί ή βρίσκεται σε καραντίνα με αποτέλεσμα να μένει εκτός μάχης και η κατάσταση να είναι εκτός ελέγχου.

 

Ο ίδιος καταγγέλλει πως μέχρι τώρα δεν διενεργούνταν προληπτικά τεστ ανίχνευσης του ιού στο προσωπικό και πως αυτά ξεκίνησαν αφού η διασπορά ξέφυγε. Παράλληλα, προσθέτει πως το νοσοκομείο δεν διαθέτει μοριακό αναλυτή και πως στους ασθενείς διεξάγονταν με rapid tests κατά την εισαγωγή τους.

 

«Λαμβάνουν δείγματα για μοριακά τεστ Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή τα οποία αποστέλλουν για ανάλυση στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και αργούν ημέρες να πάρουν τα αποτελέσματα. Η διεκπεραίωση των ασθενών που εισάγονται γίνεται με rapid test» αναφέρει συγκεκριμένα.


Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους

 

Πριν από λίγες ημέρες, το σωματείο εργαζομένων τόνισε ότι λόγω της κατάστασης δυσχεραίνει η ομαλή λειτουργία των τμημάτων με τη συνολική εικόνα του ακριτικού αλλά νευραλγικού νοσοκομείου να είναι απογοητευτική.

 

«Όλες οι κλινικές υπολειτουργούν λόγω της μετακίνησης έμπειρου προσωπικού για την στελέχωση των κλινών αντιμετώπισης του Covid-19.To μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε η Χειρουργική κλινική λόγω επιμόλυνσης του προσωπικού της. Αναβλήθηκε η πλειονότητα των προγραμματισμένων χειρουργείων και διενεργούνται μόνο τα έκτακτα» σημειώνει το Σωματείο που προσθέτει τα εξής:

 

«Πολλά τα προβλήματα και στους τραυματιοφορείς καθώς πολλοί συνάδελφοι παρουσίασαν προβλήματα υγείας και βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια. Το τμήμα της αποστείρωσης εδώ και δυο χρόνια έχει μείνει με δυο συναδέλφους με αποτέλεσμα ο φόρτος εργασίας να είναι δυσβάστακτος. Επιπλέον στα χειρουργεία για μεγάλο διάστημα δεν υπάρχει μόνιμος νοσοκόμος».

 

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο εκφράζει την απορία για τη «μη διευθέτηση της έλλειψης δύο απαραίτητων συνεργατών στον υγειονομικό χώρο και ιδιαίτερα σε καιρό πανδημίας του γιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας» και ζητά τα εξής:

-Προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών και την μείωση της εξουθένωσης των συναδέλφων
-Την άμεση πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας του προσωπικού
-Την εφαρμογή οργανωμένου σχεδίου με αυστηρά πρωτόκολλα τήρησης μέτρων προστασίας του προσωπικού και ασφαλούς νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό
-Την μη μετατροπή όλου του νοσοκομείου σε κλίνες Covid-19 και την μετακίνηση του προσωπικού σε αυτές παραμελώντας όλα τα άλλα τμήματα καθώς και τις ανάγκες του γερασμένου πληθυσμού της περιοχής.

 

Τι υποστηρίζει η διοίκηση

 

Διαφορετική εικόνα φαίνεται να παρουσιάζει η διοίκηση του ιδρύματος, παρά το γεγονός ότι παραδέχεται πως τα κρούσματα αφορούν όλο το εύρος του ήδη υποστελεχωμένου νοσοκομείου.

 

«Μετά την εκδηλωθείσα αιφνίδια, απρόσμενη και ανεπιθύμητη έξαρση του κορονοϊού στο ΓΝ Διδυμοτείχου και προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να μην προκαλείται αναστάτωση στους συμπολίτες μας, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ τα παρακάτω: Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που εξελίχθηκε απρόβλεπτα και αστραπιαία, ήτοι την ύπαρξη κρουσμάτων σε όλο το "εύρος" του Νοσοκομείου, Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό, Τεχνικό, Παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και σε εργαζόμενους από εταιρείες με τις οποίες είναι συμβεβλημένο το Νοσοκομείο».

 

Ωστόσο, η διοίκηση υποστηρίζει πως «ουδεμία επίδραση είχε όλη η ανωτέρω διαδικασία στη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου, του οποίου όλες οι κλινικές, οι τομείς και όλα τα τμήματά του λειτουργούν κανονικά, ΕΝΩ στις χειρουργικές κλινικές αντιμετωπίζονται μόνο τα υπερεπείγοντα περιστατικά, και δόθηκαν οι ανάλογες οδηγίες. Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, ώστε η επάνοδος στην κανονικότητα να επέλθει σύντομα και χωρίς περαιτέρω συνέπειες».

 

«Ευχόμαστε καλή ανάρρωση σε όλους τους υπαλλήλους μας και τους περιμένουμε σύντομα γερούς στην υπηρεσία τους. ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ τους συμπολίτες μας ότι στο ΓΝ Διδυμοτείχου, που κλυδωνίστηκε, αλλά δεν κλονίστηκε, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε σε αυτό άπαντες να βρίσκουν ανταπόκριση στις σχετικές ανάγκες τους και προ παντός να έχουν την κατάλληλη ιατρική νοσηλεία και περίθαλψη» καταλήγει η ανακοίνωση.