Κορωνοϊός: Σε ποιες περιοχές μπαρ και εστιατόρια κλείνουν τα μεσάνυχτα - Τα πρόστιμα

Κορωνοϊός: Σε ποιες περιοχές μπαρ και εστιατόρια κλείνουν τα μεσάνυχτα - Τα πρόστιμα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σε τρεις περιφέρειες, επτά περιφερειακές ενότητες και εννιά δήμους έχουν επιβληθεί έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό, που προβλέπουν ανώτατο όριο στις συναθροίσεις και κλείσιμο καταστημάτων στα μεσάνυχτα.

Σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες έχουν επιβληθεί τα έκτακτα μέτρα, προστέθηκαν άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες από το πρωί του Σαββάτου, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που αφορούν τις συναθροίσεις και το κλείσιμο καταστημάτων θα ισχύσουν έως τις 31 Αυγούστου στις εξής περιοχές:

  • περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης,
  • περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας
  • δήμους Μυκόνου, Πάρου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω

Η απόφαση ισχύει από τις 25 έως τις 31 Αυγούστου και για κάποιες περιοχές όπως η Αττική πρόκειται για παράταση των μέτρων που είχαν ήδη επιβληθεί. Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές ενότητες Καρδίτας, Πέλλας και Πιερίας, τα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα, Σάββατο και θα παραμείνουν σε ισχύ επίσης έως τις 31 Αυγούστου.

Τα έκτακτα μέτρα

Στις συγκεκριμένες περιοχές τίθεται ανώτατο όριο 50 συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση, ανεξαρτήτως του αν αυτή πραγματοποιείται σε ιδιωτικούς ή δημόσιους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

Σε αυτές τις εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται τελετές, όπως γάμοι, βαπτίσεις και κηδείες, όπως και οι δεξιώσεις ή άλλες εκδηλώσεις που συνδέονται με αυτές τις τελετές.

Επιπλέον, στις ίδιες περιοχές απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ. της επόμενης ημέρας.

Τα πρόστιμα

Σε περίπτωση παράβασης του ανώτατου ορίου συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις, επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα.

Για τις επιχειρήσεις που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που τις διοργανώνουν, το πρόστιμο είναι από 3.000 έως 5.000 ευρώ. Επίσης για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.

Από αυτές τις κυρώσεις εξαιρούνται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι εκδηλώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος (όπως παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής) και οι υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης από τα μεσάνυχτα, αυτή περιλαμβάνει και τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, παροχής ποτών και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering) καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών) και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών).

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται σε αυτές τις περιοχές το delivery και η παροχή προϊόντων σε πακέτο- με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά- από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί της επομένης. Σε περίπτωση παράβασης τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ με αναστολή λειτουργίας για 3 ημέρες και φθάνουν στην αναστολή της λειτουργίας για 20 ημέρες.

Αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ