Οι διασωληνώσεις ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Ελλάδας σημειώνουν ρεκόρ, και οι ημερήσιες εισαγωγές παραμένουν σταθερές - στις 470 εισαγωγές ανά 24ωρο (επίσημα στοιχεία της Παρασκευής). 


«Τις επόμενες ημέρες το σύστημα θα πιεστεί στο αδύνατο σημείο του στις ΜΕΘ. Όλες οι μονάδες της χώρας δημόσιου, ιδιωτικού, στρατιωτικού τομέα να τεθούν κάτω από το συντονιστικό του ΕΚΑΒ. και το λέω γιατί ίσως τις επόμενες ημέρες χρειαστούμε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για να νοσηλεύσουμε ασθενείς με Covid», τόνισε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος.

 

Δεκάδες σε λίστα αναμονής


Προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, το ΕΚΑΒ αναπτύσσει 55 νέες κλίνες ΜΕΘ Covid, κάνοντας μετατροπές σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης στα νοσοκομεία της Αττικής, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ενώ δεκάδες ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ. «Χθες ήταν 40 ασθενείς σε όλα τα νοσοκομεία, που περίμεναν να πάνε σε κρεβάτια εντατικής. Στον Ευαγγελισμό εντός μιας μέρας κατορθώνουμε να τους απορροφήσουμε», πρόσθεσε ο κ. Μπουλμπασάκος. 

 

Ειδικοί αναμένουν μεγαλύτερη πίεση στο «αδύνατο σημείο», δηλαδή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το ΕΚΑΒ αναπτύσσει 55 νέες κλίνες ΜΕΘ COVID, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέσα στον Απρίλιο «θα έχουμε περισσότερα εμβόλια».


Άλλη μία δύσκολη εφημερία έκλεισε στο «Λαϊκό» με 36 εισαγωγές, ενώ είναι κατειλημμένα 86 κρεβάτια. Στη Θεσσαλονίκη στο μεταξύ, προκαλεί ανησυχία η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Στην Κέρκυρα σήμανε συναγερμός για πέντε κρούσματα σε ιδιωτικό γηροκομείο. 

 


Σημειώνεται ότι οι 728 διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid, που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, συνιστούν τον υψηλότερο αριθμό νοσηλευομένων σε ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. «Οι ΜΕΘ θα πιεστούν, έχουν ανεξάρτητους παράγοντες, για να το πούμε λαϊκά δεν αδειάζουν εύκολα», αναφέρει από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας του νοσοκομείου «Αττικόν», Στέλιος Λουκίδης.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr