Κορωνοϊός: Προσφυγές πολιτών για πρόστιμα που αφορούν την απαγόρευση συναθροίσεων

Κορωνοϊός: Προσφυγές πολιτών για πρόστιμα που αφορούν την απαγόρευση συναθροίσεων Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου/ Eurokinissi
0

Πολίτες προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη αμφισβητώντας τη νομιμότητα των προστίμων για παράβαση της απαγόρευσης συναθροίσεων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού.

Το «κύμα» προσφυγών που παρατηρείται, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, ενόψει της πιλοτικής δίκης που θα γίνει για το ζήτημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το ΣτΕ θα κρίνει ουσιαστικά τη συνταγματικότητα του μέτρου με την απόφασή του να αποτελεί οδηγό για όλες τις υπόλοιπες, οι οποίες θα εκδικαστούν από τα διοικητικά Πρωτοδικεία. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη φορά μετά την «καταδίκη» των συμπληρωματικών μέτρων κυκλοφορίας που συνόδευαν τον «Μεγάλο Περίπατο» πέρυσι που το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα κληθεί να αποφανθεί ουσιαστικά για τη συνταγματικότητα ενός άλλου μέτρου αυτού της απαγόρευσης συναθροίσεων.

Το τελευταίο διάστημα απαγορεύσεις των συναθροίσεων με αστυνομικές διαταγές υπήρξαν σε τρεις περιπτώσεις, στο τετραήμερο 15 - 18 Νοεμβρίου, στις 6 Δεκεμβρίου και στο εξαήμερο 26 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου.

 

Στη Θεσσαλονίκη 46 προσφυγές

Μόνο στις 17 Νοεμβρίου 2020, ημέρα εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, επιβλήθηκαν περί τα 400 πρόστιμα ύψους 300 ευρώ για τον καθένα. Για την υπόθεση αυτή υπήρξε προσφυγή από 46 κατοίκους της Θεσσαλονίκης σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Οι πολίτες κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακυρώσεις των προστίμων και ενδικοφανή προσφυγή κατά των πράξεων επιβολής των προστίμων, η οποία απορρίφθηκε. Στη συνέχεια κατατέθηκε από τους δικηγόρους τους αίτημα στο ΣτΕ, προκειμένου οι υποθέσεις τους να εκδικαστούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες) και όχι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Το αίτημα έγινε δεκτό και ως αποτέλεσμα το ΣτΕ έδωσε εντολή αναστολής εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων, στις οποίες ανακύπτει το ίδιο ζήτημα.

Προσφυγές πολιτών και σε Κέρκυρα, Ηράκλειο, Τρίκαλα

Η πρωτοβουλία για τη δικαστική αμφισβήτηση των προστίμων ανήκει σε ομάδα νομικών από όλη την Ελλάδα και ως εκ τούτου έχουν ήδη υποβληθεί προσφυγές εκτός της Θεσσαλονίκης από πολίτες στην Κέρκυρα, το Ηράκλειο και τα Τρίκαλα, χωρίς ακόμα να έχει μπει στο «χορό» των προσφυγών η Αθήνα και οι πολίτες στους οποίους είχαν επιβληθεί αντίστοιχα πρόστιμα εκείνες τις περιόδους. Εφόσον κάτι τέτοιο προχωρήσει, εκτιμάται ότι οι προσφυγές θα πολλαπλασιαστούν.

«Αναστέλλονται οι δίκες, όχι τα πρόστιμα»

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι αναστέλλονται οι δίκες στα πρωτοδικεία και όχι τα πρόστιμα» σημειώνει στο ΕΘΝΟΣ, ο Βασίλης Τσιγαρίδας, ο ένας εκ των δύο νομικών που ανέλαβαν τη συγγραφή του αιτήματος πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ.

Όπως εξηγεί ο ίδιος «αυτό σημαίνει ότι το εκάστοτε αρμόδιο διοικητικό πρωτοδικείο δεν θα επιληφθεί της υπόθεσης μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ επί των νομικών ζητημάτων που τίθενται. Πρακτικά περιμένουμε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο αφού δέχτηκε να αξιοποιήσει αυτόν το θεσμό, την πιλοτική δίκη, να επιλύσει όλα τα επιμέρους ζητήματα συνταγματικότητας που εμείς θέτουμε. Κατ' ουσίαν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί ο αρχηγός της Αστυνομίας να εκδίδει ανά πάσα στιγμή μία απόφαση, με την οποία να απαγορεύει κατά το δοκούν συναθροίσεις σε όλη την επικράτεια χωρίς να έχει λάβει υπόψη του οποιαδήποτε γνωμοδότηση των αρμόδιων Επιτροπών».

Για τον ίδιο στο ζήτημα της απαγόρευσης συναθροίσεων κρύβεται ένα βασικό θέμα κι αυτό αφορά στο γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί σχετική γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής για την αποτελεσματικότητά τη. Σύμφωνα όμως με τον κ. Τσιγαρίδα τίθεται όμως κι ένα κρίσιμο ζήτημα δημοκρατίας: «Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ ψηφίστηκε ο νόμος για τις συναθροίσεις το καλοκαίρι, δεν περιέλαβε ρύθμιση που να λέει ότι μπορούν να περιοριστούν συναθροίσεις για λόγους δημόσιας υγείας. Ούτε το Σύνταγμα το επιτρέπει. Το ερώτημα είναι λοιπόν για ποιο λόγο δεν το έκανε αυτό ο νομοθέτης. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι πιθανώς το έκανε για να αποφύγει τον κοινοβουλευτικό διάλογο» επισημαίνει.


Προσφυγές και για τα ασαφή μέτρα

Αγωγή αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και για τις συνεχείς αλλαγές σε αρκετά απ' αυτά έχει υποβάλει για λογαριασμό πολίτη ο δικηγόρος, Θόδωρος Γαζούλης, ο οποίος είχε κερδίσει πέρυσι την υπόθεση στο ΣτΕ για τον «Μεγάλο Περίπατο». «Αυτό που προσπαθούμε να αποδείξουμε είναι η ασάφεια του νομικού πλαισίου και η έλλειψη ενημέρωσης για την εφαρμογή του τόσο από τα εκτελεστικά όργανα όσο και από τους πολίτες. Η αντιφατικότητα των μέτρων και οι συνεχείς διαφοροποιήσεις αντιτίθενται στην ασφάλεια δικαίου που επιτάσσει το Σύνταγμα».

Ωστόσο δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις πολιτών, στους οποίους έχει υποβληθεί το πρόστιμο των 300 ευρώ, οι οποίες φτάνουν στα διοικητικά Πρωτοδικεία. Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με το κόστος, το οποίο φτάνει συνήθως τα 200 – 250 ευρώ για την πολύμηνη αναμονής μίας αμφίβολης απόφασης. Γι΄αυτό και οι υποθέσεις που συνήθως προχωρούν είναι εκείνες που αφορούν υψηλότερα πρόστιμα σε επιχειρήσεις ή ποινές διακοπής της λειτουργίας τους.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM