Κορωνοϊός: Πόσα εμβόλια ανά εταιρία αναμένονται στην Ελλάδα - Η πορεία των εμβολιασμών

Κορωνοϊός: Πόσα εμβόλια ανά εταιρία αναμένονται στην Ελλάδα - Η πορεία των εμβολιασμών Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αναλύοντας μεταξύ άλλων πόσες δόσεις ανά εταιρία αναμένει η χώρα, μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Το σχέδιο μας ανάλογα και με τις παραδόσεις είναι ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει ολόκληρη την ηλικιακή ομάδα από 70 έως 75 ετών αλλά και τα άτομα πολύ υψηλού κινδύνου για τον κορωνοϊό», επισήμανε κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία. 

Μάλιστα, έκανε λόγο για αυξημένες παραδόσεις εμβολίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και είπε ότι μέχρι την έναρξη του καλοκαιριού θα παραλαμβάνουμε εμβόλια τα οποία θα φροντίσουμε να γίνονται άμεσα ώστε να έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πριν από το καλοκαίρι.

Επίσης αποκάλυψε ότι η χώρα μας αναμένει 1,3 εκατομμύρια δόσεις το β´ τρίμηνο του 2021 από την φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες.

Όσον αφορά τις δόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό που φτάνουν και αναμένονται είπε πως «σήμερα παραλάβαμε 90.000 δόσεις από την Pfizer. Από την AstraZeneca αναμένονται 540.000 τεμάχια έως το τέλος Μαρτίου, καθώς σήμερα υπήρξε ενημέρωση από την εταιρεία για ελαφρά αύξηση των δόσεων που είχαν αρχικά ανακοινωθεί».

Για ακόμη μία φορά επανέλαβε ότι οι μεταλλάξεις δεν θα επηρεάσουν την εμβολιαστική διαδικασία, τονίζοντας πως μόνο σήμερα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 20.000 άνθρωποι και 290.000 συνολικά στη χώρα από την αρχή του εμβολιασμού, με την εμβολιαστική κάλυψη να αγγίζει το 2,75%.

Όπως είπε έχουν κλειστεί 450.000 ραντεβού για εμβολιασμό τον Φεβρουάριο και η Ελλάδα «βρίσκεται στην έκτη θέση στην κατάταξη που αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους». «Τον Ιανουάριο διενεργήθηκαν 271.000 εμβολιασμοί, αρκετοί περισσότεροι από τον αρχικό στόχο 200.000 που είχαμε θέσει» υπογράμμισε.

Σήμερα, όπως εξήγησε, λειτουργούν 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση και απασχολούνται 1.500 άτομα κάθε μέρα στην επιχείρηση εμβολιασμού «Eλευθερία», προσθέτοντας ότι «έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και άλλα εμβολιαστικά κέντρα» ανάλογα με τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ