Κορωνοϊός: Πώς θα γίνει ο μαζικός εμβολιασμός - Πιλοτικές δοκιμές στα κέντρα υγείας

Κορωνοϊός: Πώς θα γίνει ο μαζικός εμβολιασμός - Πιλοτικές δοκιμές στα κέντρα υγείας Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
0

Ξεκινούν οι πιλοτικές δοκιμές στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας -μια προσομοίωση της διαδικασίας εμβολιασμού εναντίον του κορωνοϊού- ώστε να καταγραφούν όλες οι πιθανές ελλείψεις σε μια «πρόβα τζενεράλε» για το υγειονομικό προσωπικό.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, το εμβολιαστικό σχέδιο προβλέπει την δυνατότητα ανοσοποίησης περισσοτέρων από 2 εκατομμυρίων πολιτών ανά μήνα με στόχος να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας εντός του 2021.

Το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης των πολιτών κατά του κορωνοϊού προβλέπει την προετοιμασία της παραλαβής, αποθήκευσης και διανομής των εμβολίων. Ταυτόχρονα προβλέπει και το διαδικαστικό σκέλος που ξεκινά από τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, μαζί με τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθηθούν. 

Πώς θα γίνει η διανομή

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού που θα στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές/νοσηλεύτριες που γνωρίζουν ήδη τη διαδικασία εμβολιασμού.

Για να διανεμηθούν τα εμβόλια σε όλη την Ελλάδα, θα δημιουργηθούν έξι φαρμακαποθήκες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα και Τρίκαλα, ενώ για τη διατήρησή τους επιστρατεύονται 14 ψύκτες βαθιάς κατάψυξης, που θα εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της χώρας, ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής αποθήκευση και διανομή τους. Να σημειωθεί πως η μεταφορά των εμβολίων θα γίνεται με μεταγωγικά αεροσκάφη C-130.

Πού θα γίνονται οι εμβολιασμοί

 

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα στεγαστούν σε υφιστάμενους χώρους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα απασχολείται σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα), έξι ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως Σάββατο).

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι


Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες, δηλαδή άτομα άνω των 65 ετών ή όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ο έλεγχος των δικαιούχων θα γίνεται μέσω ΑΜΚΑ και ηλεκτρονικής καταχώρησης των στοιχείων τους. 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβέστες, εκπαιδευτικοί και άλλες ομάδες εργαζομένων αυξημένου κινδύνου και τελικά ο γενικός πληθυσμός.

Τρεις τρόποι για ραντεβού

 

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται μετά από ραντεβού με τις αρμόδιες αρχές για την αποφυγή συνωστισμού, με την σχετική αίτηση να γίνεται είτε μέσω αποστολής SMS, είτε online διαδικτυακά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας emvolio.gov.gr, είτε μέσα από τηλεφωνικά κέντρα για ραντεβού σε συγκεκριμένη ώρα και πλησίον εμβολιαστικό κέντρο.

Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

245 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) - Αττική

135 στην 2η ΥΠΕ - Πειραιώς και Αιγαίου

123 στην 3η ΥΠΕ - Θεσσαλονίκης

129 στην 4η ΥΠΕ - Μακεδονίας και Θράκης

144 στην 5η ΥΠΕ - Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

176 στην 6η ΥΠΕ - Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων

66 στην 7η ΥΠΕ - Κρήτης.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαμία: Καταστράφηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας που είχε εμπλακεί στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης

Ελλάδα / Λαμία: Καταστράφηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας που είχε εμπλακεί στην υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης

Παρά την τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής η φωτιά πήρε γρήγορα τρομερές διαστάσεις καταστρέφοντας τόσο το κτίριο, όσο και τα αυτοκίνητα της επιχείρησης
NEWSROOM