Κορωνοϊός: Το «πινγκ πονγκ» της διασποράς- Γιατί δεν σπάει η αλυσίδα της μετάδοσης και δεν πέφτουν τα νούμερα

Κορωνοϊός: Το «πινγκ πονγκ» της διασποράς- Γιατί δεν σπάει η αλυσίδα της μετάδοσης και δεν πέφτουν τα νούμερα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Παρά το δεύτερο εθνικό lockdown, η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού δεν έχει «σπάσει» και το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό. Μια εξήγηση για αυτό μπορεί να είναι το «πινγκ πονγκ» της διασποράς.

Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τους επιδημιολογικούς δείκτες της προηγούμενης εβδομάδας. Παρατηρείται περαιτέρω μείωση του επταήμερου κυλιόμενου μέσου όρου κρουσμάτων, που υπολογίζεται στα 1.750 την ημέρα.

Όμως, σε κάποιες περιφερειακές ενότητες δεν έχει φανει ακόμη σαφής μείωση των κρουσμάτων. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις. Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, υπολογίζονται σε περισσότερα από 18.000, σύμφωνα με τα όσα είπε στη χθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Είναι σαφές ότι δεν πάει να σπάσει αυτή η αλυσίδα της μετάδοσης. Η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown», δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές «πινγκ-πονγκ» μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς, σημείωσε η καθηγήτρια.

«Δηλαδή, εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή, ξεσπά μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί σαν μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει σαν αποτέλεσμα την διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους. Δυστυχώς, ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει κάθε στιγμή χαλάρωσης ή αφηρημάδας μας», εξήγησε.

Αύξηση της διάμεσης ηλικίας

Στο μεταξύ, την εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκε και μικρή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων, η οποία έχει φτάσει στα 49 χρόνια. Όλο τον Νοέμβριο παρατηρήθηκε σταδιακή αύξηση, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 35 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι το φορτίο των νέων λοιμώξεων έχει μετακινηθεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με συνέπεια να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο ή και σε ΜΕΘ, όπως και μεγαλύτερος κίνδυνος για επιπλοκές. «Στην εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκε σταδιακή αύξηση του μεριδίου των ανθρώπου που είναι άνω των 65. Είχαμε συνολικά 2.600 κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα», σημείωσε σχετικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Στην Κεντρική Μακεδονία το 42,3% των ενεργών κρουσμάτων

Από τα ενεργά κρούσματα, που δεν έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα τους, τα 7.031 βρίσκονται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή το 42,3%.

Τα 3.267 ενεργά κρούσματα είναι στην περιφέρεια Αττικής (19,7%), 1.777 στην περιφέρεια Θεσσαλίας (10,7%), 1.590 στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (9,6%) και 632 στη δυτική Μακεδονία (3,8%).

«Δηλαδή, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και ειδικότερα, το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Αττική, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας, συγκεντρώνει το 19,7% των ενεργών κρουσμάτων», τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα στοιχεία, συμπλήρωσε, δείχνουν ότι δυστυχώς σε κάποιες περιοχές τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις.

Οι περιοχές που προκαλούν προβληματισμό

Ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας. Για αυτό τον λόγο έγινε σύσκεψη με τους δημάρχους αυτών των περιοχών.

«Σε αυτές τις περιοχές, το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 7 ημερών δεν υποχωρεί, με αποτέλεσμα οι 6 αυτές περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις περιοχές που μας απασχολούν, με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε σχέση με τις άλλες περιοχές που δείχνουν έστω μικρή υποχώρηση», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα σε αυτές τις 6 περιφερειακές ενότητες έχουν ως εξής:

  • 587 κρούσματα στην Πιερία, νοσηλεύονται τα 80
  • 548 κρούσματα στην Πέλλα, νοσηλεύονται τα 84
  • 486 κρούσματα στην Ημαθία, νοσηλεύονται τα 103
  • 454 κρούσματα στη Δράμα, νοσηλεύονται τα 83
  • 376 κρούσματα στην Ξάνθη, νοσηλεύονται τα 38
  • 172 κρούσματα στη Φλώρινα, νοσηλεύονται τα 26.

Μάλιστα, ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των επιδημιολογικών συρροών από τα αστικά κέντρα προς τα χωριά. Για αυτό ο κ. Χαρδαλιάς έκανε έκκληση στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών για αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης και πιστή τήρηση των μέτρων.

Αυτές οι 6 περιοχές όμως δεν είναι οι μοναδικές που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά. Σε υψηλό κίνδυνο, παρά την όποια μικρή υποχώρηση είναι και οι εξής περιφερειακές ενότητες:

  • Θεσσαλονίκη με 4.375 ενεργά κρούσματα, νοσηλεύονται τα 1.297
  • Γρεβενά με 123 κρούσματα, νοσηλεύονται τα 42
  • Λάρισα με 873 κρούσματα, νοσηλεύονται τα 111
  • Μαγνησία με 402 κρούσματα, νοσηλεύονται τα 36
  • Χαλκιδική με 276 κρούσματα, νοσηλεύονται τα 60
  • Κιλκίς με 181 κρούσματα, νοσηλεύονται τα 28
  • Καρδίτσα με 253 κρούσματα, νοσηλεύονται τα 44
  • Σέρρες με 572 κρούσματα, νοσηλεύονται τα 152
  • Τρίκαλα με 249 κρούσματα, νοσηλεύονται τα 39
  • Καβάλα με 338 κρούσματα, νοσηλεύονται τα 52.
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελεγκτής στον προαστιακό πιάστηκε να παίρνει χρήματα από επιβάτες - Τι λέει η Hellenic Train

Ελλάδα / Ελεγκτής στον προαστιακό πιάστηκε να παίρνει χρήματα από επιβάτες - Τι λέει η Hellenic Train

Η Hellenic Train, με επίσημη ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε το περιστατικό «ανεπίτρεπτο» και ανέφερε πως ο ελεγκτής τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα, ενώ ξεκίνησε η πειθαρχική διαδικασία
LIFO NEWSROOM
Γονικός έλεγχος σε κινητά: Έτοιμη η πλατφόρμα - Πώς θα μπορούν να μπλοκάρουν σελίδες και λέξεις κλειδιά

Ελλάδα / Γονικός έλεγχος σε κινητά: Έτοιμη η πλατφόρμα - Πώς θα μπορούν να μπλοκάρουν σελίδες και λέξεις κλειδιά

Στόχος να βοηθηθούν οι γονείς να έχουν καλύτερο έλεγχο του κινητού των παιδιών, όπως πόσες ώρες το χρησιμοποιούν, τι περιεχόμενο βλέπουν, αλλά και τι πρέπει να βλέπουν
LIFO NEWSROOM