Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Ελλάδα είναι σαφής και πλέον η χώρα έχει την εικόνα που είχε στην αρχή του 2020, πριν το τρίτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού, σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. 

 

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 6.500 κρούσματα στην επικράτεια, με τον κυλιόμενο, ημερήσιο μέσο όρο να πέφτει κάτω από 1.000 κρούσματα. «Η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη από αυτή που δείχνουν τα νούμερα καθώς τα μισά από τα κρούσματα που διαγιγνώσκονται σήμερα», έχουν εντοπιστεί σε ασυμπτωματικά άτομα μέσω self test, παρατήρησε το μέλος της επιτροπής. 

 

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερά στα 36 έτη, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά τα νέα κρούσματα άνω των 55 ετών. Ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί στο 2,3% και  όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η διασπορά του ιού μειώνεται σταδιακά και σταθερά. 

 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων (ECDC) η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με μέτρια κυκλοφορία του ιού και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 9.500 ενεργά κρούσματα. 

 

Οι περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο

Αν και πολλές περιφερειακές ενότητες πρασινίζουν, περιοχές όπως η Αττική, Μαγνησία, Λάρισα και Φλώρινα βρίσκονται στο πορτοκαλί με αυξημένο ιικό φορτίο. Το ίδιο συμβαίνει και σε μερικά νησιά όπως η Κως, η Νάξος και η Κέρκυρα που, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, βρίσκονται στο επίπεδο τρία. Αν και η επιδημιολογική εικόνα συνολικά είναι πολύ ικανοποιητική, υπάρχουν κάποιες περιοχές που πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να ελεγχθεί η επιδημία

 

Στατιστικά για νοσηλείες και θανάτους

 

Σημαντική είναι η μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται στην Ελλάδα, αφού πλέον ανέρχονται σε 1.700 ασθενείς. Ο ημερήσιος μέσος όρος εισαγωγών (με φάση τα στοιχεία του 7ημέρου) διαμορφώνονται στους 128 ασθενείς. Οι διασωληνωμένοι επίσης μειώνονται συνεχώς και η διάμεση ηλικία είναι μεταξύ 65 και 67 ετών.

 

Σημαντικά έχουν μειωθεί και οι ημερήσιοι θάνατοι από κορωνοϊό, με τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας στους 28 θανάτους την ημέρα ενώ αναμένεται σημαντική αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τις επόμενες εβδομάδες. 

 

Η συντριπτική πλειονότητα νοσηλευόμενων ασθενών, αφορά ανεμβολίαστους ανθρώπους, τόνισε η Δρ. Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με το μητρώο ασθενών Covid, την εβδομάδα που πέρασε, (31 Μαΐου - 6 Ιουνίου), το 92% που χρειάστηκε να νοσηλευτούν και το 98% όσων χάθηκαν λόγω κορωνοϊού αφορούσαν σε άτομα που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους. 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr