Κοριοί: Ταξιδεύουν, κρύβονται και απειλούν - Τα τσιμπήματα, τα συμπτώματα, η θεραπεία

Κοριοί: Ταξιδεύουν, κρύβονται και απειλούν - Πώς τους καταλαβαίνουμε και με ποιο τρόπο τους αντιμετωπίζουμε Facebook Twitter
Ρούχα, λευκά είδη και γενικά μολυσμένα υφάσματα πρέπει να πλένονται και να στεγνώνουν σε θερμοκρασία 60 βαθμών ή μεγαλύτερη. Φωτ.: Unsplash/Αρχείο
0

Το Παρίσι βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για τους κοριούς και η ζοφερή κατάσταση αρχίζει να προκαλεί ανησυχία και στη χώρα μας.

Αν και είχαμε να ασχοληθούμε με το θέμα «κοριοί» από τα αλησμόνητα χρόνια της στρατιωτικής θητείας, όταν και υποχρεωτικά πετρελαιώναμε τα κρεβάτια στο θάλαμο οπλιτών, η επικαιρότητα μάς υποβάλει σε ένα υγειονομικό déjà vu.

Για τον λόγο αυτό η LiFO απευθύνθηκε στην Ειδικό Βιοπαθολόγο και Επόπτη Δημόσιας Υγείας, Μαρία Δημητρίου προκειμένου να απαντήσει σε όλα τα καίρια ερωτήματα για την απειλή από το τσίμπημα του κοριού. 

Κοριοί: Ποια είναι τα συμπτώματα 

Όπως σημειώνει η γιατρός το δήγμα (δάγκωμα) από κοριό συμβαίνει συνήθως σε μέρη όπως το κρεβάτι και προκαλεί έντονη και βασανιστική φαγούρα που εμποδίζει τον ύπνο. Τα τσιμπήματα μπορεί να ποικίλλουν από απουσία εμφανούς ερεθισμού, σε μικρό σημάδι μέχρι σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία).

Η αλλεργική αντίδραση είναι και το πιο σημαντικό σύμπτωμα σε μια τέτοια περίπτωση. «Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αναγνωρίσουμε το δήγμα από κοριό είναι να αναγνωρίσουμε το pattern, μία συγκεκριμένη κατανομή, στο πρόσωπο, στο λαιμό, στα χέρια, στο λοιπό σώμα», υπογραμμίζει η Μαρία Δημητρίου στη LiFO. 

Σύμφωνα με την ίδια τα σημάδια του τσιμπήματος μοιάζουν με κουνουπιού ή ψύλλου. «Είναι συνήθως μια ελαφρώς οιδηματώδης και εξέρυθρη περιοχή έντονα κνησμώδης. Τα σημάδια μπορεί να είναι σποραδικά ή να συρρέουν σε ευθεία γραμμή. Ξεκινούν ως ροζ ωχρές κηλίδες που εξελίσσονται σε βλατίδες ή μεγάλες πλάκες με κεντρική κρούστα. Υπερευαίσθητα άτομα μπορεί να αναπτύξουν φυσαλίδες, νεκρωτικές πλάκες ακόμη και αγγειίτιδα. Κάποιοι εμφανίζουν πυρετό και κακουχία. Αρκετοί αναφέρουν ότι ταλαιπωρούνται από αϋπνία και άγχος απότοκα αυτής της φαγούρας. Η μη ειδική εικόνα και η επακόλουθη δυσκολία στην έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο νοσηρότητας καθώς και σε αύξηση του παραθύρου ευκαιρίας για τους κοριούς να επηρεάσουν και άτομα του άμεσου περιβάλλοντος», τονίζει. 

Φυσικά. όπως σημειώνει, θα πρέπει να αναζητηθούν και οι ίδιοι οι κοριοί σε πτυχώσεις στρωμάτων, σεντονιών ή σκούρα καφέ ή μαύρα σημάδια στα σεντόνια.

Κοριοί: Ποια είναι η θεραπεία

Η θεραπεία είναι κυρίως συμπτωματική, σύμφωνα με την ειδικό βιοπαθολόγο. «Αντιισταμινικά και τοπικά κορτικοστεροειδή για τη μείωση του κνησμού και την ανακούφιση της δερματίτιδας. Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν να ξύνουν την περιοχή για την πρόληψη δευτερογενούς επιμόλυνσης από βακτήρια. Αν ωστόσο αυτό συμβεί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τοπικά ή συστηματικά αντιβιοτικά», τονίζει.

Προσθέτει πάντως πως σπάνιες περιπτώσεις αναφυλαξίας σε ατοπικό ασθενή απαιτεί επείγουσα ειδική αντιμετώπιση σε νοσοκομείο.

Κοριοί: Πώς πρέπει να καθαρίσουμε τον χώρο

Η Ειδικός Βιοπαθολόγος και Επόπτης Δημόσιας Υγείας, Μαρία Δημητρίου αναφέρει στη LiFO πως καταρχάς πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι κοριοί κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μέρη όπως ραφές στρωμάτων, φερμουάρ παπλωματοθήκης, κουφώματα κρεβατιού, κεφαλάρια, κομοδίνα, εσωτερικές ρωγμές ή ρωγμές, πίσω από ταπετσαρία ή αντικείμενα γύρω από το κρεβάτι.

«Οι κοριοί έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να ταξιδέψουν πάνω από 100 πόδια σε μια νύχτα, αλλά τείνουν να ζουν σε απόσταση 8 μέτρων από το σημείο που κοιμούνται οι άνθρωποι. Πρέπει να γίνει λοιπόν επισταμένη επισκόπηση του χώρου. Θα πρέπει να εκριζωθούν πλήρως από το χώρο οι κοριοί», αναφέρει η γιατρός.

Σημειώνει δε πως τα τυπικά μέτρα απαιτούν συνήθως μη χημικό και χημικό έλεγχο της εκρίζωσης. «Αυτά γίνονται από ειδικούς επαγγελματίες, οι οποίοι διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό που μπορεί να θερμάνει ένα δωμάτιο στους 50ο C για 90’. Η μολυσμένη περιοχή πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά  με ηλεκτρική σκούπα και τα μολυσμένα αντικείμενα να σφραγιστούν σε πλαστικές σακούλες πριν την απόρριψη».

Ρούχα, λευκά είδη και γενικά μολυσμένα υφάσματα πρέπει να πλένονται και να στεγνώνουν σε θερμοκρασία 60ο C ή μεγαλύτερη, όπως υπογραμμίζει η Μαρία Δημητρίου.

«Χημικά φάρμακα (πυρεθροειδή) ή αντιπαρασιτικοί παράγοντες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και από εξειδικευμένους επαγγελματίες λόγω τοξικότητας. Η επίλυση μιας τέτοιας κατάστασης απαιτεί σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής και καθαρισμού και πληροφορίες από πηγές όπως το CDC και λοιπούς ειδικούς φορείς είναι καθοριστικής σημασίας», καταλήγει. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πιλοτική εφαρμογή σε Εστίαση και Τουρισμό

Οικονομία / Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πιλοτική εφαρμογή σε Εστίαση και Τουρισμό

Το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε περίπου 750.000 εργαζόμενους, που απασχολούνται σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες security και ΔΕΚΟ
LIFO NEWSROOM