ΚΑΣ: Ομόφωνη απόφαση υπέρ της απόσπασης αρχαίων από τoν σταθμό μετρό στη Βενιζέλου

ΚΑΣ: Ομόφωνη απόφαση υπέρ της απόσπασης αρχαίων από τoν σταθμό μετρό στη Βενιζέλου Facebook Twitter
ΚΑΣ: «Ναι» στην απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στην στάση της Βενιζέλου (Eurokinissi)
0

Θετική ήταν η απόφαση του ΚΑΣ για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης στη Βενιζέλου.

Μετά από μία μαραθώνια σύσκεψη που κράτησε πάνω από 12 ώρες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως», τα ξημερώματα της Πέμπτης, για τη μελέτη που κατέθεσε η Αττικό Μετρό, όπως μετέδωσε το parallaximag.gr.

Η ομόφωνη απόφαση ανοίγει το δρόμο για την μελέτη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ, που αφορά στην προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Ο κ. Κορρές παρουσίασε τη μελέτη αποξήλωσης, ενημερώνοντας ότι μέχρι σήμερα, σε όλο τον άξονα της Εγνατίας, έχουν αποσπαστεί συνολικά 1.400 τόνοι αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές.

Η απόσπαση από τον υπό κατασκευή σταθμό θα γίνει με τη χρήση μιας νέας μεθόδου και θα διαρκέσει περίπου 5 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr, παρέμβαση υπέρ της απόσπασης έκαναν τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, όσο και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Εστίασαν δε, κυρίως στο γεγονός ότι «με τη συγκεκριμένη μέθοδο, το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, έως τον Απρίλιο του 2023».

Από την πλευρά τους ωστόσο, σωματεία αρχαιολόγων δεν συμφωνούν με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των μνημείων και έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού και για αυτόν τον λόγο είχαν ζητήσει την αναβολή της συνεδρίασης ώσπου να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ. Οι προσφυγές εξετάζονται στις 6 Νοεμβρίου.

   

Τα σωματεία διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν τους δόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, αντίγραφο της εξεταζόμενης μελέτης του κ. Κορρέ και κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να αναπτύξουν επαρκώς την επιχειρηματολογία τους. Από την πλευρά της η Αττικό Μετρό έχει δεσμευτεί ότι, ανεξαρτήτως της απόφασης του ΚΑΣ, δεν θα προχωρήσει σε κάποια ενέργεια, εάν δεν αποφανθεί οριστικά το ΣτΕ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ