Καρδίτσα: Δεκάδες κάτοικοι αποκλεισμένοι στην Οξυά, χωρίς ρεύμα- Μεγάλες καταστροφές

Καρδίτσα: Δεκάδες κάτοικοι αποκλεισμένοι στην Οξυά, χωρίς ρεύμα- Μεγάλες καταστροφές Facebook Twitter
EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου από τις καταστροφές που προκάλεσε ο Κυκλώνας Ιανός)
0

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Ιανός», ενώ δεκάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι στο χωριό Οξυά, χωρίς ρεύμα.

Ο κυκλώνας «Ιανός»- που άφησε πίσω του τρεις νεκρούς και μια αγνοούμενη μετά το σαρωτικό πέρασμά του από την Ελλάδα- προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και σε γέφυρες και αρκετές περιοχές παραμένουν απροσπέλαστες.

Στο χωριό Οξυά βρίσκονται αποκλεισμένοι περίπου 50 άνθρωποι, χωρίς ρεύμα για τρίτη ημέρα. «Γίνονται προσπάθειες να μεταφερθούν στο Μουζάκι, όμως οι περισσότεροι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς έχουν ζώα εκεί», ανέφεραν από τη δημοτική αρχή Μουζακίου στη LiFO.

«Κάνουμε προσπάθειες τηλεφωνικά- όσους διαθέτουν ακόμη τηλέφωνο- να πειστούν τουλάχιστον να μεταφερθούν οι πιο ευάλωτοι, με ελικόπτερο. Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια για να σταλούν τρόφιμα, νερό και φάρμακα στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί», ανέφεραν ακόμη από τη δημοτική αρχή Μουζακίου.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Προβλήματα υπάρχουν σε πολλές ακόμη περιοχές της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας. Στον δήμο Παλαμά, το βράδυ της Κυριακής έγινε προσπάθεια απομάκρυνσης κατοίκων από την κοινότητα Μεταμόρφωσης, για προληπτικούς λόγους. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, καθώς η στάθμη του Ιταλικού ποταμού είχε ανέβει επικίνδυνα.

Εκτιμάται ότι 5.000 σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν στην πόλη της Καρδίτσας και σε 15 χωριά, ενώ 15 γέφυρες κατέρρευσαν από την κακοκαιρία, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Πιθανότατα την Τρίτη θα επισκεφθεί την περιοχή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αγώνας» για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Ενισχυμένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τον «αγώνα» για την αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης.

Σε 80 από τους 114 υποσταθμούς της πόλης έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα όμως, παραμένει σοβαρό το πρόβλημα άντλησης των υδάτων.

Στην Κεφαλονιά συνεχίζονται οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση σε Αγία Ευθυμία, Άσσο, Κομιτάτα και Φισκάρδο, καθώς στα περισσότερα σημεία τα συνεργεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης. Αυτό, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό δέντρων που έχει πέσει πάνω στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας δυσχεραίνει σημαντικά το έργο των συνεργείων.

Στη Ζάκυνθο έχουν ηλεκτροδοτηθεί και οι περιοχές Μαριές, Εξωχώρα, Καμπί, και Αγ. Νικόλαος με αποτέλεσμα οι εργασίες σε ολόκληρο το Δίκτυο Μέσης Τάσης να έχουν ολοκληρωθεί και τα συνεργεία να συνεχίζουν την αποκατάσταση μεμονωμένων διάσπαρτων βλαβών σε διάφορα σημεία του νησιού.

Στην Ιθάκη με την επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών του βόρειου τμήματος του νησιού τις επόμενες ώρες, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί.

Από τους ισχυρότερους μεσογειακούς κυκλώνες

Ο «Ιανός» ήταν από τους πιο ισχυρούς μεσογειακούς κυκλώνες από το 1969, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ύψη βροχής, αναφέρουν οι επιστήμονες του meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr, στο Περτούλι μετρήθηκαν 317 χιλιοστά βροχής, ενώ στην Καρδίτσα και το Μουζάκι μετρήθηκαν περισσότερα από 200 χιλιοστά σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών.

Συγκριτικά, αναφέρουν οι Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη και Σ. Ντάφης, το μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στην Αθήνα δεν ξεπερνά τα 400 χιλιοστά. Επίσης σημειώνουν τη μεγάλη γεωγραφική έκταση που δέχθηκε μεγάλα ύψη βροχής, με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα πλημμύρας στις περιοχές αυτές.

Ακόμη ένα ακραίο στοιχείο του «Ιανού» ήταν η μεγάλη διάρκεια ζωής του με τροπικά χαρακτηριστικά και η έντασή του, που τον κατατάσσουν ως έναν από τους πιο ισχυρούς Μεσογειακούς Κυκλώνες που έχουν καταγραφεί από το 1969, από την αρχή δηλαδή των δορυφορικών παρατηρήσεων.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Ελλάδα / Ελευθερία του Τύπου: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση στην Ελλάδα

Το Στέιτ Ντιπάρτμπεντ συντάσσει ξεχωριστή σχετική έκθεση «για όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και για όλες τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια, σύμφωνα με τον Νόμο περί Εξωτερικής Βοήθειας του 1961 και τον Νόμο περί Εμπορίου του 1974»
LIFO NEWSROOM
Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

Ελλάδα / Φωτιές στη Χίο: Το 22% του νησιού έχει καεί από το 2016 – Ρεκόρ καταστροφών το 2025

H Ελλάδα καταγράφει ήδη πάνω από 454.000 στρέμματα καμένα έως τις 19 Αυγούστου, γεγονός που κατατάσσει το 2025 ως την πέμπτη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών, επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος
LIFO NEWSROOM