«Καμπανάκι» κινδύνου για αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που θα προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας, κρούει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 

Το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.

 

Σε αυτό το εορταστικό δεκαήμερο, αυτό που παρατηρήσαμε ήταν δύο αυξήσεις Χριστούγεννα (26,27) και μια μεγαλύτερη 31 και 1.

 

Σύμφωνα με την ομάδα Σαρηγιάννη, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων θα αρχίσει να αυξάνεται το επόμενο διάστημα. Η δραματική κατάσταση θα κορυφωθεί στα μέσα Απριλίου, ενώ η εικόνα θα παρουσιάσει μεγάλη βελτίωση στις αρχές του καλοκαιριού, υποστήριξε ο καθηγητής, μιλώντας στο Mega.

 

«Είμαστε σε μια αρχή κλιμάκωσης, η οποία φαίνεται ήδη στα πρώτα αποτελέσματα ακόμα και με τον χαμηλό αρθιμό τεστ. Μείωση της περιστολής κατά 20% και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μετασχηματίζεται σε τάση αύξησης των κρουσμάτων. Ευτυχώς ελήφθη η απόφαση για το lockdown» ανέφερε συγκκεριμένα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς – με κάποιο τρόπο- προφανώς θα υπάρξει συνέχιση της αύξησης η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φτάσουμε στο τέλος Ιανουαρίου εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος Οκτωβρίου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

 

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι: «Η τάση των Οκτώβριο είναι πολύ πιο κάθετη σε σχέση με αυτό που θα δούμε να συμβαίνει τώρα. Θα αρχίσουμε να νιώθουμε την πίεση και κάποια στιγμή από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά θα έχουμε όντως πίεση στο σύστημα Υγείας κάτι που κανείς δεν θέλει. Ευελπιστώ ότι δεν θα φτάσουμε εκεί γιατί θα πάρουμε άλλα μέτρα ενδιάμεσα».

 

Ένα από τα μέτρα που πρότεινε ο καθηγηγής είναι η αύξηση της τηλεργασίας αλλά και ο έλεγχος ότι αυτό εφαρμόζεται στην πράξη. Ακόμα ο ίδιος ανέφερε ότι το click away μπορεί να εφαρμοστεί γιατί αυξάνει τη διασπορά αλλά όχι σημαντικά.

 

Όσον αφορά για τον εορτασμό του Πάσχα o κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τι θα κάνουμε τώρα και τον Φεβρουάριο.

 

Με πληροφορίες από Mega