Κακοκαιρία στην Κρήτη: «Σε 4 ώρες έπεσε στη Σητεία η βροχή 5 χρόνων - Ακραίο το φαινόμενο, ολοκληρωτική η καταστροφή»

Κακοκαιρία στην Κρήτη: «Σε 4 ώρες έπεσε στη Σητεία όση βροχή πέφτει σε 5 χρόνια - Ολοκληρωτική η καταστροφή» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Με φονική σφοδρότητα έπληξε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου η κακοκαιρία την Κρήτη, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και μια γυναίκα ακόμη αγνοείται, όταν τα οχήματά τους παρασύρθηκαν από τα νερά ορμητικών χειμάρρων κατά τη διάρκεια ξαφνικής πλημμύρας.

«Το φαινόμενο που είχαμε στη Σητεία δεν ήταν μόνο ακραίο αλλά πρωτόγνωρο, δεν έχει ξαναγίνει» ανέφερε ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Ενδεικτικό της πρωτοφανούς βροχόπτωσης ήταν πως «η μέτρηση από τον σταθμό στο αεροδρόμιο Σητείας είναι 1.778 χιλιοστά βροχής σε τέσσερις ώρες. Η βροχή που πέφτει μέσα σε πέντε χρόνια στη Σητεία έπεσε σε 4 ώρες. Καταλαβαίνετε το τι ζημιές έχουν προκληθεί».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή πολλών επιχειρήσεων της πόλης: «Αυτή τη στιγμή ο μισός εμπορικός κόσμος της Σητείας έχει καταστραφεί. Εδώ ήταν 280 χιλιοστά ραγδαίας βροχής την ώρα. Τα μαγαζιά του μισού εμπορικού κόσμου είναι κατεστραμμένα ολοσχερώς στη Σητεία. Ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική».

«Κανένα έργο δε θα μπορούσε να σταματήσει τη θεομηνία»

Στην Αγία Πελαγία που υπήρξε το επίκεντρο της κακοκαιρίας και είχε ως τραγική κατάληξη το θάνατο ενός άνδρα και μία αγνοούμενη γυναίκα, έφτασε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μια μεγάλη καταστροφή, προσθέτοντας ότι ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου «που κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει. Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, μέσα σε τριάντα λεπτά έπεσαν 130 χιλιοστά νερού, τα οποία κατέβαιναν σαν τσουνάμι προς τη θάλασσα, παρασύροντας στο πέρασμα τους, από αυτοκίνητα, μέχρι μπάζα και φερτά υλικά.

Οι χάρτες της βροχής

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πρωτόγνωρη σφοδρότητα του φαινομένου καταγράφηκε και στα ημερήσια ύψη βροχής άνω των 100 mm, δηλαδή περίπου το 1/3 του ύψους βροχής που σημειώνεται συνήθως ετησίως. 

Στο χάρτη παρουσιάζονται με κόκκινες κουκίδες οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που κατέγραφαν υετό στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 15/10, κατά τη μέγιστη ένταση των βροχοπτώσεων.

Κακοκαιρία στην Κρήτη: «Σε 4 ώρες έπεσε στη Σητεία όση βροχή πέφτει σε 5 χρόνια - Ολοκληρωτική η καταστροφή» Facebook Twitter
Κακοκαιρία στην Κρήτη: «Σε 4 ώρες έπεσε στη Σητεία όση βροχή πέφτει σε 5 χρόνια - Ολοκληρωτική η καταστροφή» Facebook Twitter

Πάνω 453 κλήσεις σε διάστημα μόλις μιας ώρας δέχθηκε η πυροσβεστική στην Κρήτη, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός.

Καθώς η κακοκαιρία μετακινείται βορειοανατολικά, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε λίγο νωρίτερα στους κατοίκους Ρόδου, Χάλκης, Καστελόριζου, Καρπάθου και Κάσου, προειδοποιώντας για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ