Καιρός - Meteo: Σχεδόν 20.000 κεραυνοί «χτύπησαν» τη χώρα μέχρι το απόγευμα

Καιρός - Meteo: Σχεδόν 20.000 κεραυνοί «χτύπησαν» τη χώρα μέχρι το απόγευμα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Έντονη κεραυνική δραστηριότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες, κατά τη διάρκεια της 1ης ημέρας της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Meteo για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν ξεκινήσει και κάνουν την εμφάνισή τους σε αρκετές περιοχές, 19.580 κεραυνοί καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου, μέχρι τις 18:30 το απόγευμα σήμερα. Από αυτούς, οι 18.587 έπεσαν πάνω από την ξηρά και οι 933 πάνω από τη θάλασσα.

Καιρός - Meteo: Σχεδόν 20.000 κεραυνοί «χτύπησαν» τη χώρα μέχρι το απόγευμα Facebook Twitter
Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 18:30 περίπου της Παρασκευής 29/08

Κατά τα ίδια στοιχεία, το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος βροχής έως τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης, καταγράφηκε στο Καλέντζι Αχαΐας και είναι ίσο με 56 χιλιοστά. Τέλος, χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινόμενων αυτών, είναι ότι τα 38,4 χιλιοστά βροχής, έπεσαν σε μόλις 30 λεπτά της ώρας.

Καιρός - Meteo: Σχεδόν 20.000 κεραυνοί «χτύπησαν» τη χώρα μέχρι το απόγευμα Facebook Twitter
Κατανομή της αθροιστικής βροχόπτωσης έως τις 18:00 της Παρασκευής 29/08, σύμφωνα με τους σταθμούς του δικτύου και τα 2 μεγαλύτερα ύψη βροχής

Καιρός: Τι είναι το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης»

Για το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης», το οποίο πρόκειται να επηρεάσει τη χώρα το επόμενο τριήμερο, κάνει λόγο στη νέα ανάρτησή του για τον καιρό ο Θοδωρής Κολυδάς.

Ο Θοδωρής Κολυδάς μετά το δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, σε νέα ανάρτησή του στα social media, εξηγεί ποιο είναι το φαινόμενο που αναμένεται να πλήξει από σήμερα μέχρι και το Σάββατο το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρά καιρικά φαινόμενα. Σημειώνεται πως αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Όπως αναφέρει αρχικά ο γνωστός μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, «οι αέριες μάζες του ανώτερου χαμηλού ( που περικλείονται στους παρακάτω χάρτες από την κόκκινη καμπύλη με θερμοκρασίες χαμηλότερες των -10°C) έρχονται σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες μάζες στα κατώτερα στρώματα».

«Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας, ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb)», συμπληρώνει.

«Ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο καιρός της Ψυχρής Λίμνης», καταλήγει στην ανάρτησή του.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ