Ιός Δυτικού Νείλου: «Καμπανάκι» από τον καθηγητή Τζανάκη - Τι να προσέχουμε

Ιός Δυτικού Νείλου: «Καμπανάκι» από τον καθηγητή Τζανάκη  Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Για το πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τον ιό του Δυτικού Νείλου, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, είναι ένας περίεργος ιός του οποίου η επιδημιολογία είναι δυναμική και περίεργη. Βρίσκεται στα άγρια πουλιά και μέσω των συστημάτων των κουνουπιών σε αυτά μεταδίδεται στα πουλιά. Τα κουνούπια ως ενδιάμεσος ξενιστής το μεταδίδουν στον άνθρωπο, εφόσον το τσιμπήσουν. Ο άνθρωπος και τα ζώα που αρρωσταίνουν από τσιμπήματα κουνουπιών, θεωρούνται ο τελικός ξενιστής. Αυτό που λέμε στην βιολογία, στην επιδημιολογία, αδιέξοδος ξενιστής δηλαδή, δεν μπορεί να το μεταδώσει. Έχουν υπάρξει κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης από τη μητέρα στο έμβρυο, μετάδοσης μέσω του θηλασμού και μετάδοσης μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, αλλά αυτά είναι σπάνια περιστατικά.

Για να προφυλαχθούμε από τον ιό του Δυτικού Νείλου σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη θα πρέπει να φοράμε μακριά ρούχα με μακριά πουκάμισα ή μπλούζες με μακριά μανίκια και αν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους, μακριά παντελόνια, ελαφριά, ανοιχτόχρωμα. Αυτό φαντάζει απίθανο με τον καύσωνα που επικρατεί στην χώρα γι’ αυτό, υπάρχουν τα συστήματα προφύλαξης σε ανοιχτούς χώρους, τα γνωστά φιδάκια, εντομοαπωθητικά, σπρέι, ταμπλέτες και στους εσωτερικούς χώρους, σήτες.

Πριν απ όλα όμως, όπως τονίζει ο κ. Τζανάκης όσοι έχουν γλάστρες, και γρασίδια θα πρέπει να τα αποστραγγίζουν καθώς και να αλλάζουν τα νερά των σκύλων μας καθημερινά. Επίσης όσοι έχουν πισίνες θα πρέπει να δουλεύουν τα φίλτρα τους έτσι ώστε να κατακρατούν οι προνύμφες των κουνουπιών και να πέφτουν οι πληθυσμοί στον περιβάλλοντα χώρο.

Έξαρση Covid-19 εν μέσω τουριστικής περιόδου

Η έξαρση του Covid έχει εμφανιστεί και πάλι στην χώρα μας με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να φτάνουν τις 120 με 150 ημερησίως, κάτι που ανησυχεί διότι αυτοί οι αριθμοί ξεπερνούν τα περσινά δεδομένα. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Τζανάκη αυτή την εβδομάδα έχουμε μια παρατεταμένη θερινή έξαρση και αν ξεπεράσουμε τις 950 εισαγωγές εβδομαδιαίως τότε θα οδηγηθούμε στην κορύφωση των κρουσμάτων από τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου οπού εκεί θα αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αυτή η έξαρση των κρουσμάτων όπως τόνισε ο κ. Τζανάκης οφείλεται στην καινούργια μετάλλαξη του covid-19 η οποία είναι ιδιαίτερη μεταδοτική στον κόσμο. Ένα ακόμα γεγονός για την έξαρση του κορονοιού είναι ότι οι αυξημένες κοινωνικές εκδηλώσεις η κινητικότητα του πληθυσμού και του τουρισμού. Ο τελευταίος παράγοντας αυτής της αύξησης είναι ότι ο κόσμος δεν κάνει πλέον εμβόλια κατά του covid-19 επομένως η ανοσία του κόσμου επιδεινώνεται. Το εμβόλιο όπως αναφέρει ο κ. Τζανάκης είναι η ιστορία προφύλαξης από τη βαριά νόσο και όχι της αποστείρωσης και αποφυγής της μόλυνσης. Διότι το εμβόλιο προσφέρει λίγο διάστημα αυτού του είδους την αποστομωτική ανοσία.

Τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης όπως αναφέρει ο κ. Τζανάκης είναι της ευρύτερης οικογένειας της Όμικρον, αλλά λόγω της ακίδα της την κάνει πάρα πολύ μεταδοτική. Φαίνεται ότι δεν της αρέσει το κατώτερο αναπνευστικό και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι δεν έχουμε πολλές πνευμονίες και δεν έχουμε πολύ κόσμο που χρειάζεται αυξημένη υποστήριξη με συσκευές οξυγόνου. Αυτό το παρατηρούμε σε λίγους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, με υποκείμενα νοσήματα ή ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, που βρίσκονται κάτω από ειδικές φαρμακευτικές αγωγές, κυρίως αιματολογικές όγκους, λογικούς ή και ανθρώπους με αυτοάνοσα νοσήματα.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ