Πανέτοιμος δηλώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για να προσφέρει στους δημότες του αλλά και στους επισκέπτες της πόλης μοναδικές εορταστικές εμπειρίες τα φετινά Χριστούγεννα.

 

Η φωταγώγηση του δέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους έχει προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου, βράδια όπου η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα συνοδεύσει την Άλκηστη Πρωτοψάλτη σε ερμηνείες γνωστών τραγουδιών της.


Την σκυτάλη θα πάρει το πιανιστικό σχήμα, Piandaemonium στην πλατεία Αριστοτέλους με 12 πιανίστες σε 6 πιάνα να δημιουργήσουν μια μουσική πανδαισία. Αποκορύφωμα του μουσικού προγράμματος της 7ης Δεκεμβρίου θα είναι τα τραγούδια μιας ομάδας υψίφωνων ερμηνευτών που θα βρίσκονται σε διάφορα μπαλκόνια της πλατείας. Τη βραδιά θα παρουσιάσει ο τηλεπαρουσιαστής, Σάκης Τανιμανίδης.

 

Αλλαγή του χρόνου με την Ελένη Φουρέιρα

 

Την σταρ της ελληνικής ποπ, Ελένη Φουρέιρα, επέλεξαν οι υπεύθυνοι σχεδιασμού του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη βραδιά της 31ης Δεκεμβρίου. Την στιγμή της αλλαγής του χρόνου η Ελένη Φουρέιρα θα βρίσκεται επί σκηνής και θα μετρά αντίστροφα.

 

Το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς θα ανοίξουν οι Fortissimo, το διάσημο πλέον ελληνικό κουαρτέτο βιολιών. Μετά την Ελένη Φουρέιρα, τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς θα αναλάβουν δύο γνωστοί μουσικοί παραγωγοί της Θεσσαλονίκης. Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει ο Γιάννης Σερβετάς.

 

Η προετοιμασία της νέας δημοτικής αρχής για τα Χριστούγεννα ξεκίνησε από το καλοκαίρι. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα δημάρχου, είχε ζητήσει από τους συνεργάτες του να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να δημιουργήσουν μια εντυπωσιακή πρόταση για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Η πρόταση αυτή περνάει στη φάση της υλοποίησης με τη εορταστική μεταμόρφωση του κέντρου της Θεσσαλονίκης να βασίζεται σε πόρους που προέρχονται από χορηγίες ιδιωτών.

 

Ο σχεδιασμός του στολισμού της πόλης, των συναυλιών και των παράλληλων εορταστικών δράσεων έχει ξεκάθαρα ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Πηγή έμπνευσης και ιδεών αποτέλεσε η Γιορτή των Φώτων (Fête des lumières) της Λυών.

 

Χριστουγεννιάτικη αγορά, δέντρο και μουσικό κουτί με νότες που θα «αγκαλιάζουν» την πλατεία Αριστοτέλους. Ένα ψηλό φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρων 17 – 20 μέτρων θα φωτίσει την πλατεία Αριστοτέλους. Κοντά στο δέντρο θα στηθεί η φάτνη.

 

Μπροστά από το Ολύμπιον θα υπάρχει ένα γυάλινο μουσικό κουτί από το οποίο θα βγαίνουν συρματόσχοινα με νότες, που θα «αγκαλιάζουν» την πλατεία συμβολίζοντας το πεντάγραμμο. Το δέντρο και η φάτνη θα βρίσκονται εντός μιας ενιαίας κατασκευής, η οποία θα αποτελεί προέκταση της σκηνής και θα παραμείνει καθ΄ όλη την διάρκεια των εορτών, προκειμένου οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα να ανέβουν και να θαυμάσουν την θέα προς τον Θερμαϊκό Κόλπο.

  

Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος περιλαμβάνει 60 φωτεινές αψίδες που θα στηθούν κατά μήκος του άξονα της Αριστοτέλους. Θα είναι τοποθετημένες σε τριάδες και εξάδες και θα συνδέουν την Λεωφόρο Νίκης με την χριστουγεννιάτικη αγορά, που θα στηθεί στην πλατεία Δικαστηρίων (Αρχαία Αγορά). Ακόμη, φαντασμαγορικό θέαμα θα προφέρουν οι γυάλινοι κύβοι με πούπουλα που θα τοποθετηθούν στα παρτέρια από την Τσιμισκή μέχρι την Εγνατία.

 

Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζει Χριστούγεννα με Πρωτοψάλτη, Φουρέιρα, υψίφωνους και εντυπωσιακό στολισμό

 

Στην πλατεία Δικαστηρίων θα στηθούν το χριστουγεννιάτικο χωριό και η χριστουγεννιάτικη αγορά με το σπίτι του Άη Βασίλη, καρουζέλ και 40 ξύλινα σπιτάκια ευρωπαϊκών προδιαγραφών που θα πωλούν χριστουγεννιάτικα προϊόντα, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν γλυκίσματα, χριστουγεννιάτικα είδη κ.α.

 

Το χριστουγεννιάτικο χωριό εκτός από το σπίτι του Άη Βασίλη θα περιλαμβάνει 5 σπιτάκια με δραστηριότητες για παιδιά, όπου οι μικροί φίλοι θα μπορούν να παίξουν και να μάθουν ταυτόχρονα, όπως για παράδειγμα να γράψουν ένα γράμμα στον Άη Βασίλη και να ζυμώσουν κουλουράκια.

 

Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζει Χριστούγεννα με Πρωτοψάλτη, Φουρέιρα, υψίφωνους και εντυπωσιακό στολισμό

 

Η νέα διοίκηση του δήμου θα κρατήσει ορισμένα κομμάτια από τον περσινό στολισμό. Ένα από αυτά είναι και ο μπλε ουρανός του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας, που θα διατηρηθεί και φέτος. Παράλληλα, οι υπόλοιπες 4 κοινότητες του δήμου θα στολιστούν με κομμάτια από τον φετινό χριστουγεννιάτικο διάκοσμο.

 

Πρωτόγνωρη εμπειρία η φωταγώγηση του δέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους

 

Κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων θα είναι η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους. Σύμφωνα με συνεργάτες του δημάρχου Θεσσαλονίκης θα είναι μία εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όσους την ζήσουν. Εκδήλωση για την φωταγώγηση του δέντρου θα πραγματοποιηθεί και στην χριστουγεννιάτικη αγορά στην πλατεία Δικαστηρίων. 

 

Την Πρωτοχρονιά, στην αλλαγή του χρόνο υ φαντασμαγορικό θέαμα θα προσφέρουν τα πυροτεχνήματα που θα φωτίσουν τον ουρανό πάνω από την κεντρική πλατεία της πόλης και τα οποία είναι για ακόμη μια χρονιά χορηγία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

 

Το βάρος του σχεδιασμού και της υλοποίησης του εορταστικού πρότζεκτ έχουν επωμιστεί δύο στενοί συνεργάτες του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον σύμβουλο του Δημάρχου, Γιώργο Γονιάδη και τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΘ, Νίκο Χιονίδη. Τα υλικά και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθούν για τον στολισμό της πόλης έχουν αφαιρετικό στιλ και έτσι θα μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά και σε άλλες διοργανώσεις και δράσεις της πόλης. Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επιδιώκει σε μία δύσκολη συγκυρία να αποδείξει ότι έχει τη γνώση και την ικανότητα να παράγει σημαντικό έργο. Η Χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη του 2019 αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

 

Με πληροφορίες από Thestival