«Καταλαβαίνω πως όλοι θέλουν να ακούν αισιόδοξα νέα. Πριν μιλήσω με κάποια αισιοδοξία θέλω να σας ζητήσω και μια μικρή συγγνώμη», είπε απόψε κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

 

Φανερά συγκινημένος, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως «πολλές φορές με αυτά που ανακοινώνω, τους θανάτους, τις σοβαρές μορφές της νόσου ακόμη και σε νέους ανθρώπους, όπως και εγώ, φαντάζομαι έτσι και εσείς, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθανόμαστε θλίψη και στρες, ακόμη και σύγχυση».

 

«Οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες», συνέχισε. «Σε όλες τις στρατηγικες υπάρχει μια αβεβαιότητα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για κάποιον να επικοινωνήσει αυτή την αβεβαιότητα. Για εμένα το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας είναι οι ζωές που κερδήθηκαν και νομίζω πως από εκεί πρέπει να αντλήσουμε αισιοδοξία πως ετοιμαστήκαμε καλύτερα για το μέλλον. Με τη συνεργασία όλων σας γλιτώσαμε  από τα χειρότερα με τον δύσκολο ομολογουμένως τρόπο του περιορισμού. Όμως, εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλά.. Αυτό οφείλεται στα μέτρα. Οφείλεται στην συμπεριφορά όλων μας γιατί γρήγορα συνειδητοποιήσαμε την απειλή του κορωνοϊού. Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται, το Ρ -μηδέν σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό μας δίνει ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων που θα γίνει σταδιακά και με προσοχή», πρόσθεσε ο Σ. Τσιόδρας.

 

«Έχουν αναπτυχθεί από επιστήμονες της χώρας μας ειδικά μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν αυτές τις τάσεις της πανδημίας και θα μας δώσουν και θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις μας και θα προσαρμόζουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά την ένταση των μέτρων όταν χρειάζεται. Δεν θέλουμε να ανακάμψει η πανδημία μετά από μια τόσο πετυχημένη πορεία. Ακόμη και αν αυτή η πορεία σχετίζεται με πάνω από εκατό νεκρούς, έχετε καταλάβει όλοι πως  είναι πετυχημένη πραγματικά σε παγκόσμιο επίπεδο».

 

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο  τα οποία 156 (τα 150 σε δομή στο Κρανίδι) και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.401.

 

59 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 121 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.