Χαρδαλιάς: Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του Μητσοτάκη - Από τα 67 εναέρια μέσα, περίπου 20 πετούν ταυτόχρονα

Χαρδαλιάς: Η παραίτησή μου είναι πάνω-πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού Facebook Twitter
0

Απαντήσεις για την επιχειρησιακή στρατηγική της Πολιτικής Προστασίας απέναντι στα τεράστια μέτωπα πυρκαγιάς που σάρωσαν - και σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθούν να σαρώνουν την Ελλάδα, έδωσε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλίας


Ερωτηθείς για τις επικρίσεις κατοίκων που διαμαρτύρονται για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ο υφυπουργός απάντησε πως, τα 73 διαθέσιμα μέσα (μετά την πτώση του Πετζετέλ στη Ζάκυνθο), δεν πετούν ταυτόχρονα, όπως ενδεχομένως πιστεύουν αρκετοί από τους πολίτες. 

Από αυτά, τα 67 είναι μέσα πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα αφορούν σε εναέρια κέντρα συντονιστικά, μεταφοράς προσωπικού κ.λπ,  που συνδράμουν επιχειρησιακά. ΄Όμως και από αυτά τα 67, 6 με 7 είναι στη συντήρηση, καθώς ο στόλος είναι παλαιός. 

Από τα 60 που απομένουν, τα 20 παραμένουν σε περιφερειακές βάσεις (π.χ στην Καβάλα) ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα στην περιοχή (π.χ στο Δάσος της Δαδιάς). Είκοσι μέσα παραμένουν σε ακριτικά σημεία σε 12 βάσεις, για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσουν ένα νέο μέτωπο, μια νέα πυρκαγιά σε περιοχές με περιβαλλοντικά σημαντικό οικολογικό αποτύπωμα. 

Όπως είπε ο υφυπουργός, ακόμα κι οι αρχές «ρίσκαραν» ένα πιθανό συμβάν στην περιοχή και έδιναν εντολή για να προσεγγίσει στην Εύβοια, από την Καβάλα π.χ θα χρειαζόταν μία ώρα και είκοσι λεπτά και για να προσεγγίσει και άλλα 40 λεπτά για ανεφοδιασμό. 

Από τα 40 μέσα που απομένουν, δεν πετάνε και τα 40 μαζί, αλλά σχεδόν τα μισά από αυτά, και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά από τα προηγούμενα ώστε να γίνονται συνεχώς ρίψεις. 

Απαντώντας για την έμμεση απαίτηση παραίτησης του από την αντιπολίτευση, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε πως όλα τα στελέχη και οι παραιτήσεις είναι  στο συρτάρι του πρωθυπουργού. «Η δική μου παραίτηση είναι πάνω - πάνω (...) γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω, με όλα αυτά που συμβαίνουν και να πάρω δύσκολες αποφάσεις, που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Πάντα αναλάμβανα την ευθύνη μου. Από εκεί και πέρα εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτική. Μοιράστηκα ένα όραμα για την δημιουργία ενός εθνικού οργανισμού, απέναντι στην απόλυτη κλιματική απορύθμιση, εν μέσω πανδημίας (...) παραμένω κρατικός λειτουργός, ένας άνθρωπος του καθήκοντος, δεν είναι ζητήματα μικροκομματικά, είναι πατριωτικό το καθήκον για τα θέματα αυτά. 

Κάθε σπίτι που χάνεται, για όλους εμάς είναι μια τραγωδία. Αυτές τις ημέρες δόθηκε μια τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τις ημέρες μείναμε εκεί. Καθοδηγώντας τα εκπληκτικά παιδιά της πυροσβεστικής της αστυνομίας του στρατού, τους εθελοντές, ευγνωμονώντας τους κατοίκους (...) Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Η χώρα πέρασε από πολλές τραγωδίες και σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών»

Χαρδαλιάς: Η παραίτησή μου είναι πάνω-πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού Facebook Twitter

Για τις εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών

Σχετικά με τις επικρίσεις που δέχτηκε η υπηρεσία για τις εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν να κάνουν το καλύτερο δυνατό και ότι η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων έχει στην κορυφή την προστασία της ανθρώπινης ζωής, μετά την προστασία της περιουσίας και τέλους του φυσικού περιβάλλοντος. 

Επαναλαμβάνοντας πως επρόκειτο για μία κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα, σχολίασε πως «δεν μπορεί να ακούγεται ότι κακώς δόθηκε εντολή εκκένωσης (...) Ξέρουμε πότε πλησιάζει μια φωτιά και είναι επικίνδυνη. Δεν είναι εύκολη αυτή η εξίσωση δεν είναι εύκολη αυτή η διαδικασία.»

Συγκεκριμένα για την Εύβοια και την κριτική από κατοίκους για τα εναέρια μέσα, ο υφυπουργός είπε πως το τεράστιο πέπλο καπνού που προέρχεται από την φωτιά συμπαγούς δάσους, δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών φωτιάς. «Όταν βρεθεί δίοδος, περνάμε μέσα ελικόπτερο» πρόσθεσε εξηγώντας πως την μάχη την έδιναν επίγειες δυνάμεις και όποτε άνοιγε μία δίοδος έστελναν ελικόπτερα. 

Είναι πολύ επικίνδυνο να πετούν στα τυφλά οι πιλότοι με τους κάδους και τα καλώδια υψηλής τάσης, την χαμηλή ορατότητα και τις ισχυρές αναταράξεις στην περιοχή της φωτιάς. Επανέλαβε πως οι προϋποθέσεις για την επιχείρηση εναέριων μέσων, είναι να υπάρχει σαφές πλάνο για το πώς θα προσεγγίσουν, πού ακριβώς θα ρίξουν το νερό «και κυρίως πως θα φύγουν».

586 πυρκαγιές σε 8 ημέρες 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε πως καθημερινά ο κρατικός μηχανισμός ερχόταν αντιμέτωπος με τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών, και από την 1η Αυγούστου έως τις 8 Αυγούστου, εκδηλώθηκαν 586 πυρκαγιές. Μέσα σε ένα 24ωρο εκδηλώθηκαν μέχρι και 99 πυρκαγιές. 

Από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, που ξέσπασε στις 1:22 η φωτιά στη Βαρυμπόμπη (και στις 5:09 στην Εύβοια) έως και το απόγευμα, μέσα 6 ώρες δέκα πυρκαγιές απασχόλησαν 52 εναέρια μέσα. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ