Γλυκά Νερά: «Χτυπούσαν τον Γεωργιανό επί 4 ημέρες στην ΓΑΔΑ για να «ομολογήσει» τη δολοφονία της Καρολάιν» - Ο δικηγόρος του μιλά στο LiFO.gr

Δικηγόρος Γεωργιανού στη LiFO Facebook Twitter
0

Πολυήμερα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ για να ομολογήσει την δολοφονία της Καρολάιν που δεν διέπραξε ποτέ, καταγγέλλει ένας Γεωργιανός υπήκοος που συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ στα μέσα Μαΐου, πριν ο 32χρονος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος ομολογήσει πως ήταν αυτός που είχε σκοτώσει την 20χρονη φοιτήτρια και μητέρα, στη μεζονέτα τους στα Γλυκά Νερά.

Ο δικηγόρος του Γεωργιανού, Ψαρρής Γεώργιος, μίλησε στο LiFO.gr, μεταφέροντας τις καταγγελίες του εντολέα του, ο οποίος αναφέρεται σε συστηματικό ξυλοδαρμό σε «βάρδιες» από άνδρες της ασφάλειας. 

Ο άνδρας συνελήφθη στις 17 Μαΐου του 2021. «Τον πήγαν από την Αλεξανδρούπολη με αλλαγή τριών οχημάτων, πρώτη στάθμευση στη Θεσσαλονίκη, δεύτερη Λάρισα, τρίτη Αθήνα. Τον πήγαν κατευθείαν στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ,  δεν του είπαν καν για ποιον λόγο συνελήφθη επί της ουσίας και ξεκίνησε ένας ανηλεής ξυλοδαρμός από την 17η του Μαΐου έως την 20η. Την 20η πλέον προφυλακίστηκε για την υπόθεση στο Πικέρμι (σ.σ υπόθεση κλοπής που δεν σχετίζεται με τα Γλυκά Νερά) - ακόμα είναι στον Κορυδαλλό - και τότε σταματήσανε να τον ξυλοκοπούν προκειμένου να ομολογήσει για τα Γλυκά Νερά», λέει ο κ. Ψαρρής, μεταφέροντας τις καταγγελίες του εντολέα του. 

Μεταφέρθηκε στο τμήμα Διαρρηκτών, εκτελέστηκε ένταλμα, αλλά μετά κατευθείαν τον ανέλαβε το τμήμα ανθρωποκτονιών για την υπόθεση των Γλυκών Νερών, όπως λέει.  «Τον είχαν δεμένο σε μία καρέκλα, τα χτυπήματα ήταν στο κεφάλι, όχι μπροστά στο μέτωπο όμως, στο κεφάλι πίσω, στα πλευρά και στα πόδια στους γοφούς», συνεχίζει ο κ. Ψαρρής που σχολιάζει και το λιτό δελτίο τύπου που εξέδωσε η αστυνομία, στο οποίο αναφερόταν ότι ο Γεωργιανός είχε εξεταστεί από ιατρό (βλ. παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση). 

«Του πήρε μόνο την πίεση»

«Επειδή αναφέρθηκε ότι από Δελτίο Τύπου της 22ας Ιουνίου ότι τον επισκέφτηκε γιατρός, σε πρωινή επικοινωνία με τον εντολέα μου, επιβεβαίωσε το συμβάν. Ήταν ιατρός από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, από τον 1ο όροφο δηλαδή, και του πήρε απλά και μόνο την πίεση. Τώρα για ποιον λόγο του πήρε την πίεση νομίζω είναι εύλογο αυτό. Μετά από τόσα χτυπήματα που στην ουσία δέχτηκε, του πήρε απλά και μόνο την πίεση. Ζήτησε να πάει σε νοσοκομείο και δεν τον πήγανε»

Κατά τον ίδιο, τουλάχιστον πέντε άτομα συμμετείχαν στους ξυλοδαρμούς. Ο Γεωργιανός καταγγέλλει πως επί τέσσερις ημέρες ξυλοκοπείτο από ανθρώπους που έρχονταν και έφευγαν σε βάρδιες «προκειμένου να ομολογήσει ότι σκότωσε την κοπέλα. «Τον είχαν σε ένα δωμάτιο (...) Δεν ήξερε καν ποια κοπέλα εννοούσαν. «Εσύ σκότωσες την κοπέλα». Αυτός δεν είχε ιδέα, γιατί δεν είχε καμία σχέση στην ουσία με όλο αυτό. Επί της ουσίας δεν ήξερε τίποτα. «Εσύ σκότωσες την κοπέλα. Πες το. Ομολόγησέ το». Δεν είχε καμία ιδέα ούτε έβλεπε τηλεόραση ότι είχε πάρει τέτοιο σάλο η υπόθεση.» 

Χθες το πρωί, απεστάλη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την κατηγορία των βασανιστηρίων. «Καλούμε, μέσα από τον εισαγγελέα να καλέσει όλους εκείνους οι οποίοι είχαν υπηρεσία στο τμήμα ανθρωποκτονιών, όπου έγιναν και τα συμβάντα, από τις 17 Μαΐου έως και τις 20 Μαΐου, να μεταβούν στις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται ο εντολέας μου προκειμένου να αναγνωρίσει τα άτομα εκείνα

Κατά τον δικηγόρο, από τα πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι, ο άνδρας «ακόμα δεν είναι σε θέση ανασύστασης πλήρους της μνήμης του. Έχει διαταραχθεί αυτό. Του είπα να επισκεφτεί γιατρό στις φυλακές γιατί τον είδα ότι από τη μια στιγμή στην άλλη άλλαζε τα γεγονότα. Δεν ήταν όμως ότι έλεγε ψέματα. Είχαμε ξαφνικά διακοπή της ροής του λόγου του για αυτό τον παρέπεμψα στους γιατρούς των φυλακών, έτσι όπως τον είδα, προκειμένου να δεχτεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που του την στέρησαν βέβαια να του την παρέχουν κατά το στάδιο το υπόπτου. Μας το λέει ρητά ο κώδικας ποινικής δικονομίας, ακόμα και σαν ύποπτος υπάρχει υποχρέωση στα αστυνομικά τμήματα και στις διευθύνσεις να παρέχεται περίθαλψη εάν ζητηθεί. Αυτό παραβιάστηκε». 

Ο κ. Ψαρρής υπενθυμίζει πως, αυτονόητα, απαγορεύονται ρητώς τα βασανιστήρια και μία οποιαδήποτε ομολογία μετά από βασανιστήρια είναι άκυρη ως προϊόν παράνομης πράξης. 

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι μετά την 4η ημέρα, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του πελάτη σας, σταμάτησαν να τον βασανίζουν;

«Αυτό δεν το γνωρίζω. Αν είδαν ότι δεν πρόκειται να πει τίποτα, αν κατάλαβαν ότι δεν έχει καμία σχέση, δεν γνωρίζω τώρα, αν μετά προσανατολίστηκαν περισσότερο στην έρευνα για τον Μπάμπη Α. και είχαν περισσότερες αποδείξεις.»

Τελικά ο άνδρας κρίθηκε προφυλακιστέος στις 20η Μαΐου για άλλη υπόθεση, μία κλοπή στο Πικέρμι.

Όσο για το γεγονός πως ο συλληφθέντας δεν κατήγγειλε νωρίτερα τον βασανισμό του στην ανακρίτρια, ο κ. Ψαρρής κάνει λόγο για «πολλές παραλείψεις». «Εγώ ανέλαβα τώρα την υπόθεση, είναι πολλά που δεν έχουν γίνει στην ανάκριση (...) δεν ξέρω λόγω της ατμόσφαιρας της περιρρέουσας, δεν θέλω να προσβάλλω και τον συνάδελφό μου που είχε τότε την υπόθεση, μπορεί να μην μπορούσε να συνεννοηθεί καλά, αλλά καλούμε σε εισαγωγικά να διορθώσω κάποια λάθη και παραλείψεις. Ένα από αυτά είναι και η καταγγελία για τα βασανιστήρια. Γιατί ο άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση ούτε με το Πικέρμι, αυτό είναι το τραγελαφικό. Κρατείται ήδη έναν μήνα και πέντε ημέρες για μία υπόθεση που πάλι δεν έχει καμία σχέση», υποστηρίζει ο κ. Ψαρρής. 

Η ΕΛ.ΑΣ είχε εκδώσει μία λιτή ανακοίνωση μετά τις πρώτες πληροφορίες για την καταγγελία του άνδρα από την Γεωργία: 

«Ο αλλοδαπός εντοπίστηκε να προσπαθεί να εξέλθει από τη χώρα μέσω του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης Κήπων. Διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του είχαν προκύψει στοιχεία για συμμετοχή του σε υπόθεση ληστείας σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού, στην οικία τους στο Πικέρμι. Για τον λόγο αυτό μεταφέρθηκε στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, όπου και συνελήφθη δυνάμει εντάλματος σύλληψης (σχετ. το από 18-05-2021 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Αττικής). Ο συλληφθείς εξετάστηκε και από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για την υπόθεση των Γλυκών Νερών. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κρατητήρια, ζήτησε και εξετάστηκε από γιατρό, ο οποίος γνωμάτευσε ότι είναι καλά στην υγεία του, ενώ δεν ζήτησε τη μεταφορά του σε νοσοκομείο».

Πέραν της μήνυσης, σήμερα υποβλήθηκε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ΓΑΔΑ για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ περί βασανιστηρίων. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 200 κιλά κοκαΐνης στην Ισπανία οδήγησε στις δολοφονίες σε Βάρη - Κέρκυρα το 2020

Ελλάδα / Πόλεμος συμμοριών από Σερβία και Μαυροβούνιο στην Ελλάδα: Τα 200 κιλά κοκαΐνης στην Ισπανία και οι δολοφονίες σε Βάρη - Κέρκυρα το 2020

Δύο εκατ. κόστισε η διπλή δολοφονία στη Βάρη το 2020 - Για 60 ανθρωποκτονίες σε όλη την Ευρώπη κατηγορούνται οι εμπλεκόμενοι μαφιόζοι
NEWSROOM