Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των εκτελεστών του Γιώργου Καραϊβάζ, με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να αξιοποιούν κάθε στοιχείο, προκειμένου να εξιχνιάσουν την υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου έξω από το σπίτι του στον Άλιμο.

 

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών έχουν μπει κείμενα που είχε αναρτήσει ο δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα που διατηρούσε. Ήδη οι Αρχές φαίνεται να γνωρίζουν το πρόσωπο που απειλούσε τον Γιώργο Καραϊβάζ, και για το οποίο είχε κάνει λόγο χωρίς να κατονομάζει, ο δημοσιογράφος μέσα από το bloko.gr.

 


Ο κύκλος του αίματος και τα θύματα εκτελέσεων

 

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν αναλάβει την υπόθεση εκτιμούν ότι η στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ είναι η τελευταία μιας σειράς φόνων που αποδίδονται στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

 

Ο κύκλος του οργανωμένου εγκλήματος άνοιξε τον Μάιο του 2017 με την εκτέλεση του Βασίλη Γρίβα. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον δέκα πρωτοκλασάτα στελέχη και επιχειρηματίες της «νύχτας» δολοφονήθηκαν στο μεγαλύτερο ξεκαθάρισμα των τελευταίων 20 χρόνων.

 

Ο Γιώργος Καραϊβάζ παρακολουθούσε και αρθρογραφούσε τις ανακατατάξεις στον χώρο της «νύχτας» και τις διασυνδέσεις φερόμενων στελεχών της λεγόμενης Greek Mafia με επίορκους αστυνομικούς, αναφέρει η «Καθημερινή».

 

Σε μία από τις δημοσιεύσεις του, με ημερομηνία 3 Ιουλίου 2020, ο Γιώργος Καραϊβάζ αποκάλυψε συνάντησή του με άνθρωπο της «νύχτας» κοντά στο σπίτι του, στον Άλιμο. Αφορμή υπήρξαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «βαρώνος» της παρανομίας είχε υπογράψει συμβόλαιο θανάτου εις βάρος αξιωματικού της αστυνομίας.  Ο Καραϊβάζ είχε περιγράψει τον συνομιλητή του ως άτομο από το οποίο ο ίδιος είχε πρόσφατα δεχτεί απειλές για δημοσιεύματα.

 

Αργότερα, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε καταθέσει έγγραφες εξηγήσεις στον εισαγγελέα στο πλαίσιο έρευνας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για διαφθορά σε ανώτερα κλιμάκια της αστυνομίας. Από την έρευνα, η ΕΥΠ διαπίστωσε ότι εν ενεργεία και απόστρατοι αστυνομικοί, δικηγόροι και επιχειρηματίες της «νύχτας» παρείχαν κάλυψη σε οίκους ανοχής και παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες, εισπράττοντας ποσά που ανέρχονταν σε 1 εκατ. ευρώ τον μήνα.

 

Κεντρικά πρόσωπα της έρευνας ήταν ο Δημήτρης Μάλαμας και ο Δημήτρης Καπετανάκης, οι οποίοι δολοφονήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 και τον Δεκέμβριο του 2020 αντίστοιχα.

 

Ο Σπύρος Παπαχρήστου, πρώην αστυνομικός, δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2018 σε ταβέρνα στην Παλλήνη. Περιγράφεται ως άτομο που διατηρούσε ισχυρά ερείσματα στην αστυνομία, διασυνδέσεις και επαφές με επιφανείς επιχειρηματίες, αλλά και την Εκκλησία. 

 

Τον Ιούλιο του 2020, η απόπειρα δολοφονίας ενός 50χρονου στη Βούλα που σε δικογραφία του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών περιγράφεται ως αρχηγός μεγάλης ομάδας μπράβων στην Αττική. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατηγορείται ότι πουλούσε προστασία σε περισσότερα από 70 καφέ-μπαρ στην Αθήνα.

 

Η δίκη για την υπόθεση, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019,  παραμένει σε εξέλιξη.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στην επίμαχη δικογραφία, υπάρχει αναφορά στο όνομα του Γιώργου Καραϊβάζ καθώς ένα από τα ηγετικά μέλη της ομάδας, με το παρατσούκλι «μαύρος», ακούγεται να ενημερώνει τον αρχηγό πως ο αστυνομικός ρεπόρτερ είχε δώσει στην αστυνομία πληροφορίες για τη δράση τους μαζί με τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που φέρεται να χρησιμοποιούσαν στις μεταξύ τους συνεννοήσεις.

 

Ο Γιώργος Καραϊβάζ από την πλευρά του, είχε διευκρινίσει πως είχε πράγματι μεταφέρει σε αξιωματικό που ανήκει στην Ασφάλεια, τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου, χωρίς ωστόσο γνωρίζει τον κάτοχό του και πως ο κάτοχος του τηλεφώνου είχε λάβει εντολή δολοφονίας. «Μπροστά σε αυτό το ύψιστο διακύβευμα, μιας ανθρώπινης ζωής δηλαδή, υποδυθήκαμε ρόλο αγωγού», είχε γράψει στην ιστοσελίδα του.

 

Το βράδυ της 28ης Δεκεμβρίου 2020, το άτομο με το παρατσούκλι «μαύρος», κατηγορούμενο στην δίκη των μπράβων, δολοφονήθηκε κοντά στο σπίτι του στην Ηλιούπολη.

 

Οπως και στην δολοφονική επίθεση σε βάρος του Γιώργου Καραϊβάζ, οι δράστες ήταν και πάλι δύο και είχαν στήσει ενέδρα στην πιλοτή της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Μόλις πάρκαρε και κατέβηκε από το αυτοκίνητό του, ένας  εξ αυτών άνοιξε πυρ. Τον πυροβόλησε τουλάχιστον 9 φορές, σκοτώνοντάς τον.