"Γιατί φωνάζουν οι κυρίες;"

"Γιατί φωνάζουν οι κυρίες;" Facebook Twitter
17

"Γιατί φωνάζουν οι κυρίες;" Facebook Twitter

Επιδεικνύοντας εξαιρετική συνέπεια και αντοχή, βρίσκονται εκεί από το Φθινόπωρο. Κάθε πρωί φωνάζουν μπροστά από την είσοδο του Υπουργείου Οικονομικών. Οι φωνές τους ακούγονται ως την Ερμού, όταν είναι περισσότερες ίσως και πιο μακριά. Άλλοτε είναι 5-6 μαζεμένες και άλλοτε πολύ περισσότερες. Όσες μπορούν κάθε μέρα. Όσες βρουν μεταφορικό μέσο και χρήματα για το εισιτήριο.

"Γιατί φωνάζουν οι κυρίες;" Facebook Twitter

"Γιατί φωνάζουν οι κυρίες;" Facebook Twitter

Είναι οι καθαρίστριες που χτες σύρθηκαν από τα ΜΑΤ έξω από την είσοδο του Υπουργείου, που πριν λίγες μέρες άρπαξαν το γκλομπ του αστυνομικού και του υπενθύμισαν πως είναι οι μανάδες του, που τον Σεπτέμβρη έχασαν τη δουλειά τους και αποφάσισαν πως το μόνο όπλο που τους έμεινε είναι η φωνή.

"Γιατί φωνάζουν οι κυρίες;" Facebook Twitter

Οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που τέθηκαν πρώτες από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα πέτυχαν τελικά συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα. Το ραντεβού κλείστηκε για τις 8 Απριλίου. Πάντως έως τότε οι καθαρίστριες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να φωνάζουν μπροστά από το ίδιο σημείο της οδού Νίκης.

"Γιατί φωνάζουν οι κυρίες;" Facebook Twitter

Μερικές είναι βουρκωμένες. 'Εχουμε στηθεί απέναντι τους και τις τραβούσαμε φωτογραφίες. Μια φωτογράφος αφήνει την μηχανή της και ξεσπάει σε κλάμα. Αυτές αγκαλιάζονται και σηκώνουν το χέρι με πυγμή. Μια χούφτα γυναίκες, σαν τις μανάδες και τις αδερφές μας. Σίγουρα δεν είναι οι μόνες που άδικα έχουν βρεθεί στο δρόμο, αλλά είναι συγκινητικά πεισματάρες, υπερήφανες, δυνατές και ενωμένες από την πρώτη μέρα ως και σήμερα 27 Μαρτίου 2014.

"Γιατί φωνάζουν οι κυρίες;" Facebook Twitter

Mια κυρία που περνούσε από την οδό Νίκης, κοντοστάθηκε και με ρώτησε: "Tι είναι παιδί μου αυτές οι κυρίες; Γιατί φωνάζουν;"

 

Τρεις από αυτές τις γυναίκες εξηγούν...

_____________

Η Δήμητρα Μανώλη από την ΔΟΥ Βόλου

 

"Γιατί φωνάζουν οι κυρίες;" Facebook Twitter

" Γιατί φωνάζουμε; Ακόμη και τώρα υπάρχουν κάποιοι δεν ξέρουν...Μια νύχτα κοιμηθήκαμε κουρασμένες από τη δουλειά και το πρωί ξυπνήσαμε άνεργες. Εμένα είναι και ο άντρας μου άνεργος. Από τα δύο μου παιδιά το ένα έχει δουλειά. Τι νομίζεις πως είμαστε εδώ κάθε μέρα; Χήρες, με παιδιά, χωρισμένες, φτωχές και με άνεργους στην οικογένεια. Αυτές είναι οι καθαρίστριες. Οι γυναίκες που πέρασαν μια ζωή με τη σκούπα και που τώρα είναι χωρίς δουλειά. Μια δουλειά που ακόμη και τώρα κανείς δεν θέλει να την κάνει. Αλλά να σου πω κάτι; Όλες μας είμαστε υπερήφανες! Δεν κλέψαμε και δεν ζητήσαμε ποτέ τα πολλά. Ζητάμε μόνο να μας συμπεριφέρονται και να μας δουν σαν ανθρώπους. Χθες μας χτύπησαν και μας έσυραν σαν τα ζώα γιατί χαλούσαμε την εικόνα. Σήμερα εγώ σου λέω πως δεν θα ήθελα να βρίσκομαι πουθενά αλλού παρά μόνον δίπλα στις λεβέντισσες συναδέλφισες μου. Μπορεί να έχω μελανιές, αλλά την ψυχή μου και την αγωνία μου δεν μπορούν να την κάνουν τίποτα. Εμένα τα δόντια μου σφίγγουν κάθε μέρα όλο και πιο πολύ"

 

                                              

H Δέσποινα Κωστοπούλου - 21 χρόνια καθαρίστρια

 

"Γιατί φωνάζουν οι κυρίες;" Facebook Twitter

 

"Αν μας ακούει κανείς δεν ξέρω. Νομίζω ναι, αλλά δεν είμαι πια και τόσο σίγουρη αν θα έχει αποτέλεσμα. Πάντως από το πεζοδρόμιο δεν θα φύγουμε. Εμείς έχουμε γίνει αδελφές. Φιλοξενώ στο σπίτι μου κορίτσια από άλλες πόλεις που έρχονται να διαμαρτυρηθούν μαζί μας. Δύο κόρες έχω και οι δύο είναι άνεργες. Τις μεγάλωσα με κόπο και ιδρώτα μόνη και είμαι υπερήφανη για αυτό και δεν με πειράζει που με χτύπησαν και έχω το χέρι μου δεμένο. Από εδώ δεν θα φύγω και δεν θα πάψω να φωνάζω. 595 γυναίκες που έπρεπε να ζήσουν με 500 ευρώ και μας χτυπάνε γιατί φωνάζουμε και πρέπει να κατέβει ο Υπουργός. Ας είναι όμως...Δεν θα πάμε πουθενά γιατί πια δεν έμεινε κάπου να πάμε."

 

                                                                     

H Χριστίνα Σινοπούλου - 40 ετών και 13 χρόνια καθαρίστρια

 

"Γιατί φωνάζουν οι κυρίες;" Facebook Twitter

"Δεν περάσαμε καμία αξιολόγηση. Μας έδιωξαν και τώρα πληρώνουν τα συνεργεία. Δεν μας δέχονται. Σήμερα λέει θα βρεθούμε στις 8 Απριλίου. Θα δούμε... Δεν πάμε πουθενά. Και που να πάμε δηλαδή; Τι μας έμεινε από το να φωνάζουμε; Στο είπαν όλες , αλλά στο λέω και εγώ πως αυτές εδώ οι γυναίκες που βλέπεις είναι μεγάλες αγωνίστριες. Γίναμε οικογένεια πια εδώ στο πεζοδρόμιο κάθε μέρα. Οι ιστορίες μας είναι πάνω -κάτω προς την ίδια κατεύθυνση. Όλες με μια σκούπα και τον κουβά ζούσαμε και τώρα αυτό. Είμαι υπερήφανη γυναίκα και όλες εδώ παίρνουμε δύναμη η μία από την άλλη. Μας υποτίμησαν και κανείς δεν πίστευε πως θα είμαστε τόσο σκληρά καρύδια. Μπορεί να κλαίμε καμιά φορά και να βλέπεις τα μάτια μας βουρκωμένα, αλλά η ψυχή μας έχει γίνει πέτρα."

"Γιατί φωνάζουν οι κυρίες;" Facebook Twitter

Ελλάδα
17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Upfront Initiative 2023 - Ορατότητα στην πράξη

Ελλάδα / The Upfront Initiative 2023 - Ορατότητα στην πράξη

To μεγάλο αφιέρωμα με όλες τις ομιλίες, τις συζητήσεις και τις κορυφαίες στιγμές του συνεδρίου «The Upfront Initiative» για την ισότητα, τη συμπερίληψη, την ποικιλομορφία και την ορατότητα στον εργασιακό χώρο. Η φετινή διοργάνωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε συμμετοχή αλλά και ουσία. Πάνω από 500 σύνεδροι, 65 ομιλητές από τον χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού, της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών σε ουσιαστικές συζητήσεις, ενδιαφέροντα explainers και εξομολογητικά fireside chats γέμισαν την αίθουσα του Ωδείου Αθηνών.
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Το οτι στην ελλαδα ο ιδιωτικος υπαλληλος τρωει ολο το παλουκι, παιρνει χαμηλοτερο μισθμο, ειναι καθε μερα αβεβαιος για την δουλεια του, δουλευει υπερωριες απληρωτες και με ολα αυτα τον λεμε και και "υποταγμενο"- "greedy" κακο τυπο που θελει το κακο του αλλου!!!!κι απο την αλλη ο δημοσιος υπαλληλος"δουλευει" 4-6 ωρες, παιρνει παχυλους μισθους, ειναι ΚΑΡΑΒΕΒΑΙΟΣ για την δουλεια και την συνταξη του απο την πρωτη μερα εργασιας του, τον λεμε κι επαναστατη και "το καλο παραδειγμα",με κανει πραγματικα να νιωθω οτι στην Ελλαδα εχουμε μηνει δεκαετιες πισω στα εργασιακα. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ο κομμουνισμος απετυχε !!! ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΕ
Ό,τι με λυπεί βαθύτατα στη σημερινή κρίση είναι πως αντί να μας κάνει μια γροθιά με το συνάνθρωπο, μας ξυπνά όλη την κακία. Μια τέτοια κακία, που μας κάνει να λέμε "Καλά να πάθει, του αξίζει". Το παράδειγμα που δίνουν οι καθαρίστριες με την επιμονή και το κουράγιο τους είναι τουλάχιστον αξιέπαινο για μένα και πιστεύω βάζει τα γυαλιά σε όλα τα "άσπρα κολάρα" που δεν αντέχουν να τους δώσουν στα ίσια μια απάντηση για την κατάσταση στην οποία τις έφεραν.Σχετικά με σχόλια που διάβασα περί ρουσφετίων και προσκυνημάτων σε βουλευτές: Ακόμα κι έτσι να έγινε και να διορίστηκαν με πλάγιο τρόπο, φαντάσου σε τι μεγάλη ανάγκη βρίσκεται μια γυναίκα που να παρακαλάει τον κάθε διεφθαρμένο να τη βάλει σε μια δουλεία ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΊΖΕΙ ΣΚ****!!! Αυτό θα πει ανάγκη....Καλύτερα να μην κατακρίνουμε προτού αναλογιστούμε τις καταστάσεις! Πριν ξεστομίσουμε την παραμικρή σταγόνα δηλητήριο, ας μπούμε στη θέση του άλλου!Ο αγώνας που δίνουν οι καθαρίστριες είναι η ελπίδα πως ίσως αυτή η κοινωνία πάει κάποια στιγμή προς το καλύτερο...
Μήπως να μας έλεγαν οι κυρίες τι μισθό έπαιρναν τόσα χρόνια; Είναι άσχημο να χάνεις τη δουλειά σου και έχεις χίλια δίκια να κατέβεις στους δρόμους και να διαμαρτυρηθείς με μια προϋπόθεση όμως. Να έχεις κερδίσει τη θέση με την αξία σου και όχι γιατί προσκύναγες τον κάθε βουλευτή.
Αυτο που με λυπει βαθυτατα ειναι πως αντι η κριση να μας κανει μια γροθια με το συνανθρωπο μας, μας γεμιζει με τετοια κακια που θελουμε να του βγαλουμε το ματι. ΠΟ Στην περιπτωση αυτη οι καθαριστριες ειναι προς μιμηση, βαζουν τα γυαλια και ολους τους λελεδες με τα ασπρα καλαρα που δεν τολμουν να υψωσουν τη φωνη τους. Ειρηνικα και διχως να χανουν την υποληψη τους διεκδικουν τα χαμενα τους δικαιωματα.
Καταλαβαινω το δραμα τους και τις συμπονω. Ελπιζω να αντιλαβανονται οτι οι εναμιση εκατομμυριο απολυμενοι του ιδιωτικου τομεα Δεν τιποτα λιγοτερο, ουτε περισσοτερο απ'αυτες. Η μονη διαφορα τους ειναι οτι εκεινοι δεν μπορουν να φωναξουν, ουτε με ντουντουκες, ουτε με οποιοηνδοπτε αλλον τροπο...
δεν νομιζω οτι εβαλαν ποτε ως προταγμα την ανωτεροτητα τους απο τους ιδιωτικους υπαλληλους...αυτο το πραγμα που καθε φορα που απεργει ενας δημοσιος υπαλληλος οι αλλοι τον κατηγορουν επειδη υπαρχει φοβος στον ιδιωτικο τομεα δεν στεκει.καλο θα ηταν να υπαρξει οργανωση και αλληλεγγυη και στον ιδιωτικο τομεα,όχι να μην σηκωνει κεφαλι κανεις...
Ποιός είπε οτι δε μπορούν να φωνάξουν; Ας οργανωθούν να φωνάξουν. Κι όχι να μεταμορφώνονται μόνο σε γλύφτες και υπηρέτες μη χάσουν τη θεσούλα τους. Στον ιδιωτικό τομέα επικρατεί η λογική "ο θάνατός σου η ζωή μου"... Ας την ξεπεράσουν και μετά να διαμαρτυρηθούν για τις απεργίες του δημοσίου. Μέχρι τότε ας συνεχίσουν απλά να ελπίζουν οτι το αφεντικό δεν θα απολύσει αυτούς και να ανακουφίζονται με τον εκάστοτε αδύναμο κρίκο που βλέπει την πόρτα της εξόδου.
ΓΙΑΤΙ δε μπορούν να φωνάξουν οι απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα; ΓΙΑΤΙ δεν μπορούν να κατεβούν στον δρόμο και να οργανωθούν; ΓΙΑΤΙ δε μπορούν να αντιληφθούν ότι η θέση τους είναι ακριβώς η ίδια με τη θέση των απολυμένων του δημοσίου κι ότι όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι; Μήπως γιατί η ταξική συνείδηση είναι άγνωστη λέξη για τους περισσότερους κι ο κοινωνικός αυτοματισμός πάει σύννεφο και η μόνη κερδισμένη απο αυτό είναι η εργοδοσία- διαίρει και βασίλευε; (λέω εγώ τώρα...)Να καταλάβω ότι στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει φόβος προς την εργοδοσία οταν καποιος έχει δουλειά και θέλει cojones και περισσότερη αποφασιστικότητα γιανα οργανωθεί στο σωματείο/συνδικάτο του. (Κακό στον εαυτό του κάνει βέβαια που υποτάσσεται σε αυτόν τον φόβο και δεν τον ξεπερνάει, αλλά άλλη συζήτηση αυτό). Αλλά οταν απολυθεί, τί ακριβώς φοβάται και τί έχει να χάσει (εκτός απο τις αλυσίδες του, όπως είπε και καποιος σημαντικότερος άνθρωπος απο μας);H ανεργία δεν είναι ανικανότητα, ΟΥΤΕ επιλογή, ΟΥΤΕ φταίει η κακιά μας η μοίρα, ΟΥΤΕ οι Πακιστανοί ΟΥΤΕ οι δημόσιοι υπάλληλοι. Για την ανεργία ευθύνεται το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που ζει και αναπνέει για το κέρδος, που αντιμετωπίζει την εργατική δύναμη σαν εμπόρευμα, θέλει τον εργάτη όλο και πιο φτηνό εμπόρευμα. Γι' αυτό απολύει εργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα για να πάρει άλλους στη θέση τους με μισθούς πείνας. Γι'αυτό μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους αλλού. Με αυτό το κριτήριο επιλέγουν τομείς που θα επενδύσουν. Κι όταν είναι σε κρίση ή ο ανταγωνισμός τους βγάλει έξω από την αγορά, η εργατική δύναμη τους γίνεται και άχρηστη κι απολύουν.Κι όταν είναι σε 'ανάπτυξη' κι έχει τρελή παραγωγικότητα, πάλι δε μειώνουν τον χρόνο εργασίας αλλά μειώνουν τον αριθμό των εργατών που χρησιμοποιούν...Lose - lose situation δηλαδή για την εργατική τάξη (ναι, εκεί ανήκουμε οι περισσότεροι δημόσιοι κι ιδιωτικοί, κλαψ), η οποία αν δεν παλέψει να πάρει τα μέσα παραγωγής στα χέρια της, μια ζωή θα αναρωτιέται γιατί δε βρίσκει δουλειά και γιατί δεν τα βγάζει πέρα!(Αχ, Κάρολε...)
Ναι, καλα τα λετε. Φταιει που δεν οργανονονται οι ανοητοι. Θα μπορουσαν να οργανωθουν, να φωναξουν με μερικες ντουντουκες, να κλεισουν και κανενα δρομο και μετα ολα ενταξει. Το καπιταλιστικο γουρουνι εργοδοτης τους, θα τους προσλαβει αμεσως! Μα ειναι τοσο απλο...Αλλα ειπαμε, δεν το σκεφτηκαν. Υ.Γ. Μη ξεχασω: Ζητω η επανασταση αδερφια! Φωτια στον καπιταλισμο!
Σε θεωρητικο επιπεδο, κε η κα Mizuno, εχετε δικιο. Σε πρακτικο, νομιζω οτι ο κος η κα Holden Caulfield θετει το θεμα σε πιο ρεαλιστικες βασεις. Να μην ξεχναμε οτι εκεινοι οι "πιο σημαντικοι ανθρωποι απο εμας" που αναφερετε αιματοκυλισαν τις χωρες στισ οποιες επικρατησαν με πολυ αμφιβολα αποτελεσματα οσον αφορα τα εργασιακα δικαιωματα (εκτος αν θεωρουμε εργασιακο δικαιωμα το δικαιωμα στο αωνιο δημοσιουπαλληλικι και το μισθο βρεξει χιονισει χωρις συγκεκριμενη παραγωγη). Η αλληλεγγυη δημοσιου και ιδιωτικου τομεα θα μπορουσε να λειτουργησει σε ενα ευνομουμενο κρατος οπου τα συνδικατα θα ηλεγχαν τον εργοδοτη και το κρατος θα ηταν ο διαιτητης της εφαρμογης του fair play και οχι στην Ελλαδα του ονειρου για τη θεσουλα στο δημοσιο, του ρουσφετιου και της κομματοκρατιας. Να μην ξεχνουμε οτι και οι καθαριστες-στριες στουσ δημους καπως μπηκαν εκει (με χαμηλο μισθο, δεν λεω) και μετα μεταπηδησαν στα γραφεια και την καθαριοτητα αναλαμβανουν τωρα ιδιωτικες εταιρειες. Γιατι να στενοχωρηθουμε ιδιαιτερα, λοιπον, οταν τετοιοι τυποι χανουν τη δουλεια τους?Βεβαια, για το συγκεκριμενο θεμα με τις καθαριστιρες του ΥΠΟΙΚ θα ηθελα να ξερω περισσοτερα για το τι εγινε και τη θεση θα παρει ο υπουργος. Δεν ειναι αστειο να βρισκεσαι χωρις δουλεια σ'αυτη την ηλικια, το σωστο να λεγεται.Οσο για το φιλο που κατηγορει τον κο Τζημερο οτι ειναι αποφοιτος λυκειου, που το κακο? Ποιος λεει οτι ο καπιταλισμος εκπροσωπειται απο τα "αριστοκρατικα τζακια" να μην ξεχνουμε οτι οι φιλελευθεροι αστοι του 18ου αιωνα που εδραιωσαν τον καπιταλισμο στη Δυση αντιταχθηκαν προτιστως στους ευγενεις και την παλια αριστοκρατια...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ